Ταινίες της εβδομάδας: Ο οδοστρωτήρας που λέγεται Τζον Γουίκ

Ταινίες της εβδομάδας: Ο οδοστρωτήρας που λέγεται Τζον Γουίκ

Το τέταρτο και καλύτερο φιλμ του αιματοβαμμένου saga με τον Κιάνου Ριβς στο ρόλο του Τζον Γουίκ αναμένεται να σπάσει ταμεία.

John Wick: Κεφάλαιο 4 (John Wick: Chapter 4) (***)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2023 (169)

Σκηνοθεσία: Τσαντ Σταχέλσκι

Πρωταγωνιστούν: Κιάνου Ριβς, Ντόνι Γεν, Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Λόρενς Φίσμπερν, Χιρογιούκι Σανάντα

Η αντιπαλότητα του Τζον Γουίκ με την Υψηλή Τράπεζα κορυφώνεται. Ο μόνος που μπορεί να χαρίσει την ελευθερία του στον πρώην εκτελεστή είναι ο Μαρκήσιος ντε Γκραμόν, ο οποίος όμως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο.

Παλιοί φίλοι και νέοι εντυπωσιακοί εχθροί (σαν τον μεφιστοφελή Μαρκήσιο του Μπιλ Σκάρσγκαρντ), μπαίνουν στη σκακιέρα του τελευταίου (;) κεφαλαίου του franchise που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία σχεδόν, με χαμηλό προφίλ – η πρώτη ταινία του 2014 κόστισε μόλις 20 εκατομμύρια δολάρια- για να σαρώσει στη συνέχεια τα πάντα. Το αρχικό φιλμ γυρίστηκε από το σκηνοθετικό δίδυμο των στάντμεν Τσαντ Σταχέλσκι και Ντέιβιντ Λιτς και τα επόμενα έργα σκηνοθέτησε μόνο ο πρώτος καθώς ο Λιτς ανέλαβε άλλα πρότζεκτ όπως το «Atomic blonde» ή το «Deadpool 2». Ο υπόγειος κόσμος των παρανόμων που έχει τους δικούς τους νόμους και μηχανισμούς- το ξενοδοχείο «Continental» που προσφέρει ανέσεις και προστασία, τα ειδικά χρυσά νομίσματα της Τράπεζας, ο σεβασμός στους Οίκους- αποτυπώθηκε άψογα στα τρία πρώτα φιλμ ακόμη κι αν σε επίπεδο ίντριγκας το ζητούμενο ήταν πάντα το ίδιο: η εκδίκηση του Τζον Γουίκ. Φυσικά το προσχηματικό σενάριο και στα τέσσερα φιλμ στόχευε στην ανάδειξη ενός όργιου αιματοβαμμένης και άκρως στυλιζαρισμένης δράσης που θα «μάγευε» το θεατή. Στο τελευταίο κεφάλαιο οι σκηνές με αδρεναλίνη και φουλ δράση δεν είναι μόνο πιο εντυπωσιακές από ποτέ – η ακραία σφαγή στην Οζάκα, το πάντρεμα ρυθμού και χρωμάτων στο βερολινέζικο κλαμπ και πάνω από όλα η τελική αναμέτρηση στην Μονμάρτη-  αλλά συνοδεύονται από τη διάθεση του Σταχέλσκι να χαρίσει στον ήρωα του την κάθαρση που του αξίζει.

Ο άντρας των ονείρων μου (Ich bin dein mensch) (**)

Δράμα φαντασίας γερμανικής παραγωγής 2021(108)

Σκηνοθεσία: Μαρία Σράντερ

Πρωταγωνιστούν: Μάρεν Εγκερτ, Νταν Στίβενς, Σάντρα Χίλερ

Μια επιστήμονας δέχεται με βαριά καρδιά να λάβει μέρος σε πρωτοποριακό πείραμα (για τρεις εβδομάδες θα πρέπει να συγκατοικήσει μ’ ένα ανδροειδές) προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για το επιστημονικό έργο της.

Οι επιφυλάξεις της ηρωίδας για το πείραμα και ένας ευρύτερος προβληματισμός γύρω από το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, δένουν δύσκολα σε τούτο το παράξενο love story επιστημονικής φαντασίας. Το σενάριο-διασκευή του ομότιτλου διηγήματος της Εμα Μπρασλάβσκι  φλερτάρει συχνά με την αφέλεια. Όμως η υπέροχη φωτογραφία ενός σχεδόν φουτουριστικού Βερολίνου, το γλυκόπικρο σενάριο και οι πειστικές ερμηνείες –  βραβείο ερμηνείας η Μάρεν Εγκερτ στη Μπερλινάλε- σώζουν το φιλμ.

Η Λέιλα και τα αδέρφια της (Leila’s Brothers) (***)

Δραματική ιρανικής παραγωγής 2022(165)

Σκηνοθεσία: Σαΐντ Ρουστάγι

Πρωταγωνιστούν: Ταρανέ Αλιντουστί, Σαΐντ Πουρσαμίμι, Ναβίντ Μοχαμαντζάντεχ, Πεϊμάν Μοαντί

Η Λέιλα και τα τέσσερα αδέλφια της βρίσκουν την κατάλληλη επαγγελματική ιδέα  για να ξεφύγει η οικογένεια τους από τη οικονομική ανέχεια αλλά το πείσμα του ηλικιωμένου πατέρα τους οδηγεί σε αδιέξοδο.

Το ζήτημα της φτώχιας στη σύγχρονη Τεχεράνη κουμπώνει άψογα με μια ιστορία γυναικείας ενδυνάμωσης στην τρίτη μόλις ταινία του ταλαντούχου Σαΐντ Ρουστάγι που τιμήθηκε από την FIPRESCI με τον τίτλο της καλύτερης ταινίας του τελευταίου φεστιβάλ Καννών. Η Ταρανέ Αλιντουστί («Ο εμποράκος») αποδίδει με αφοπλιστική ειλικρίνεια την περήφανη Λέιλα που έχει βαρεθεί να βασίζεται σε άντρες που αποφασίζουν για τη δική της τύχη και παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

Μια απροσδόκητη σχέση (A good person) (**1/2)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2021 (129)

Σκηνοθεσία: Ζακ Μπραφ

Πρωταγωνιστούν: Φλόρενς Πιου, Μόργκαν Φρίμαν, Σελέστ Ο’Κόνορ, Μόλι Σάνον

Ο ηλικιωμένος Ντάνιελ αναλαμβάνει να μεγαλώσει την ορφανή εγγονή του και παράλληλα να διαχειριστεί το πένθος για την ξαφνική απώλεια της αγαπημένης του κόρης.

Μετά από την ανάλαφρη κωμωδία «Εκδίκηση με στυλ», ο Ζακ Μπραφ («Garden state»)  σκηνοθετεί ξανά τον Μόργκαν Φρίμαν σε ένα παλιομοδίτικο, βαρύ κι ασήκωτο μελόδραμα για την απώλεια και τη διαχείριση του πένθους. Σπουδαίο το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Φρίμαν- Πιου δίνει μια αλησμόνητη παράσταση που σε κάνει να προσπερνάς ακόμη και τα κλισέ του δακρύβρεχτου σεναρίου.

Φαντάσματα της επανάστασης (**)

Ντοκιμαντέρ ελληνο-ιταλικής συμπαραγωγής 2022 (101)

Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χωραφάς, Πηνελόπη Τσιλίκα, Πάολο Ρόσι, Αινείας Τσαμάτης, Νίκος Γεωργάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Συμεωνίδης

Έλληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη με σκοπό να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για τον Ρήγα Φεραίο που θα ακολουθεί τα βήματα του στην Ευρώπη του Διαφωτισμού.

Ο Θάνος Αναστόπουλος αφηγείται πικάντικες και σουρεαλιστικές ιστορίες από το πλούσιο ελληνικό παρελθόν της πόλης του ιταλικού βορρά με μια αίσθηση ειρωνείας να χαράζει τα κάδρα του. Το πειραγμένο (στοιχεία μυθοπλασίας παντρεύονται σουρεαλιστικά με την Ιστορία) έργο του Αναστόπουλου έχει αξία αν και οριακά ξεπερνά τις σχηματικές αφέλειες του σεναρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter