Τάκης Μπαλτάκος: «Μπιλιάρδο στην πλάτη του ΠΑΟ»

Τάκης Μπαλτάκος: «Μπιλιάρδο στην πλάτη του ΠΑΟ»

Ενα από τα σύγχρονα ποδοσφαιρικά… ανέκδοτα είναι «το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού». Εχουν γίνει δεκάδες απόπειρες για να αποκτήσει το «τριφύλλι» νέα έδρα στο Γουδί, στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα, στο Γαλάτσι, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ουκ ολίγες φορές το ενδεχόμενο για μια νέα Λεωφόρο.

Ωστόσο, την τελευταία διετία η… βελόνα για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού έχει κολλήσει στον Βοτανικό. Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτή η εμμονή και επιμονή των εμπλεκόμενων παραγόντων για τη συγκεκριμένη περιοχή; «Από την πρώτη στιγμή αυτοί που πίεζαν για Βοτανικό είτε δεν πήγαν ποτέ στο γήπεδο της Λεωφόρου είτε πήγαν σαν τουρίστες…» δηλώνει στο Documento o πρώην αντιπρόεδρος της ΚΑΕ και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το «πρότζεκτ Βοτανικός» και την τριετία 2003-06 όταν και τότε ήταν στο κάδρο με δήμαρχο Αθηναίων την Ντόρα Μπακογιάννη: «Οχι μόνο τις είχα εκφράσει, αλλά είχα προσπαθήσει να μη φύγει ο Παναθηναϊκός από τη Λεωφόρο. Ο Ολυμπιακός στο Φάληρο, η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο ΠΑΟ στην “εξορία του Αδάμ”»; Για ποιο λόγο; Δεν έχει κατοικίες εκεί, άρα δεν έχει παιδιά. Τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου θα σβήσουν, όσο τέλειες κι αν είναι οι εγκαταστάσεις. Είδαμε τι έγινε και με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ποια παιδιά από Αμπελοκήπους ή Γκύζη θα πάνε στον Βοτανικό για πυγμαχία, πάλη, ξιφασκία ή σκοποβολή;».

Και παράγοντες του Παναθηναϊκού όμως ήταν και είναι υπέρ της συγκεκριμένης λύσης. Πριν από περίπου 15 χρόνια είχαν εκδοθεί και οι οικοδομικές άδειες…

Οι παράγοντες αυτοί, του Ερασιτέχνη, είναι καλοπροαίρετοι. Το καλό του συλλόγου θέλουν, όχι το κακό του. Δεν έχουν κάποιο προσωπικό συμφέρον. Είναι γνήσιοι. Τους σέβομαι και τους εκτιμώ. Εχουμε άλλη αντίληψη, αλλά ίδια αγάπη.

Χαρίζεται γήπεδο και εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Γιατί λέτε όχι;

Αν η ΠΑΕ δεν δεσμευτεί ότι θα παίζει για πάντα στον Βοτανικό, το έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει, γιατί δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Ποιoς άλλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το γήπεδο; Ο δήμαρχος έχει ανάγκη την ΠΑΕ. Γι’ αυτό δεν μας χαρίζουν τίποτε. Επιπλέον, γιατί να φύγει ο ΠΑΟ από χώρο-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας, με κυριότητα, για να πάει στον Βοτανικό με ενοίκιο; Είναι λογικό; Από ιδιοκτήτης θα γίνει ενοικιαστής.

Τι συμφέροντα μπορεί να υπάρχουν για να πάει το «τριφύλλι» στον Βοτανικό;

Ο δήμαρχος μπορεί να θεωρεί ότι η διπλή ανάπλαση, ιδιαίτερα η ανάπλαση της Λεωφόρου, θα αυξήσει την πολιτική του επιρροή στην Α΄ Αθήνας. Λάθος είναι αυτό, αλλά δεν μου πέφτει λόγος.

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες γιατί «παίζουν» φουλ Βοτανικό;

Για τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες είναι χιλιογραμμένα και χιλιοειπωμένα. Μιλάμε για μπιλιάρδο στην πλάτη του ΠΑΟ.

Εχετε μιλήσει για νέο γήπεδο στη Λεωφόρο. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο λόγω της έλλειψης εκτάσεων;

Είναι απολύτως εφικτό. Υπάρχουν σχέδια έτοιμα εδώ και χρόνια. Ούτε το θέμα των αδειών είναι δύσκολο ούτε η φημολογούμενη αντίδραση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είδαμε πώς τα κατάφερε η ΑΕΚ. «Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει». Το γήπεδο της Ρεάλ, για παράδειγμα, είναι στο κέντρο της Μαδρίτης… και δεν είναι το μόνο στο κέντρο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Πώς μπορεί να γίνει νέο γήπεδο στη Λεωφόρο;

Με καταβύθιση του αγωνιστικού χώρου και διώροφες κερκίδες. Το μόνο που απαιτείται είναι να καταληφθούν τα πεζοδρόμια με τη δημιουργία στοών. Το γήπεδο μπορεί να γίνει εντός του περιγράμματος των οδών που σήμερα το περιβάλλουν. Χώρος υπάρχει, βούληση δεν υπάρχει.

Μιλάμε για ένα στάδιο στον ιστό της μεγαλούπολης. Θα παραλύσει το κυκλοφοριακό της Αθήνας για αρκετούς μήνες;

Για τα έργα του μετρό δεν παραλύει το κυκλοφοριακό; Είπε κανείς να μη γίνει το μετρό γι’ αυτό τον λόγο; Αλλωστε, τίποτε δεν θα παραλύσει. Η λεωφόρος Αλεξάνδρας θα παραμείνει λειτουργική κατά τη διάρκεια των έργων.

Επιμένετε ότι η έκταση της Λεωφόρου ανήκει στον Παναθηναϊκό;

Η έκταση ανήκει ξεκάθαρα στον ΠΑΟ. Αυτά που λέει ο δήμος για χρησιδάνειο του χώρου οδηγούν άλλωστε στο ίδιο αποτέλεσμα: το χρησιδάνειο δεν λήγει αν ο Παναθηναϊκός δεν ζητήσει τη λήξη του. Μόλις ο σύλλογος φύγει από τη Λεωφόρο η κυριότητα θα χαθεί. «Derelictio» λέγεται αυτό στο βυζαντινορωμαϊκό δίκαιο. «Εγκατάλειψη». Προβλέπεται στον Αστικό Κώδικα. Οσοι υπογράψουν για την «εγκατάλειψη» της κυριότητας αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη.

Γιατί ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού να ξενερώσει αν η ομάδα του αποκτήσει ένα γήπεδο-παλάτι στα όρια της πόλης; Η ομάδα θα είναι «μεταλλαγμένη» σε αυτή την περίπτωση και γιατί αντιδρά η Θύρα 13;

Μεταλλαγμένη θα είναι η ομάδα στον Βοτανικό. Η ιστορική της συνέχεια θα διακοπεί. Η σχέση του οπαδού με την ομάδα του είναι σχέση βιωματική και συναισθηματική. Ενα σύνολο αισθημάτων και αντιλήψεων μακριά από κάθε λογική. Αλλιώς δεν θα ήταν οπαδός, θα ήταν ένα ακόμη ρομποτάκι με μικροτσίπ για καρδιά και οπτικές ίνες για εγκέφαλο. Θυμάμαι, πριν από χρόνια, τους αναρχικούς να γράφουν στους τοίχους της Νομικής: «Είμαστε ρεαλιστές. Ζητάμε το αδύνατο». Αυτό ακριβώς κάνει και η Θύρα 13. Ζητάει το αδύνατο γιατί είναι το μόνο ρεαλιστικό…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter