Ταμείο Ανάπτυξης: Οι πέντε «σωματοφύλακες» του Βερολίνου ονειρεύονται νέα επιτήρηση και μνημόνια

Ταμείο Ανάπτυξης: Οι πέντε «σωματοφύλακες» του Βερολίνου ονειρεύονται νέα επιτήρηση και μνημόνια

Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Η Ελλάδα μπορεί να φαίνεται ως μία από τις 4 πιο ευνοημένες χώρες από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν αφού έχει μπροστά της 32 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ποτέ δεν είναι έτσι ακριβώς όπως νομίζουμε…

Ήδη και παρά τους διθυράμβους της κυβέρνησης περί μεγάλης επιτυχίας, η πραγματικότητα έρχεται και το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα, το γνωρίζει. Μαζί και οι συνεργάτες του. Δεν θα είναι ανέφελη η εκταμίευση, οι όροι θα είναι δίκοπο μαχαίρι και η επικοινωνιακή διαχείριση καθόλου εύκολη. Το ίδιο και το τελικό συνολικό ποσό.

Εξάλλου μιλάμε στην ουσία για βάθος επταετίας (ποιος ζει, ποιος πεθαίνει), οι όροι θα είναι σαφείς και η επιτροπεία θα είναι ενισχυμένη όπως την θέλει ο γερμανικός βορράς.

Ακόμα προβληματικό το ότι τα χρήματα για τους δύο τομείς της Ψηφιακής και της πράσινης Ανάπτυξης ενδέχεται να μην απορροφηθούν απόλυτα από τη χώρα μας ενώ τα συμφέροντα των βόρειων χωρών θα προκαλέσουν τριβές εντός της Ελλάδας.

Αλλά η εικόνα γίνεται πιο δυσχερής αν κοιτάξεις τις χώρες που επιβάλλουν τη σκληρή τους γραμμή επί της Κομισιόν. Είναι ούτε λίγο ούτε πολύ τα «γεράκια» της Ευρώπης του γερμανικού τόξου. Αυτά για τα οποία οι Έλληνες έτρωγαν τα έτοιμα και είναι τεμπέληδες. Άσχετα αν για την πρόσφατη ελληνική κρίση δεν πλήρωσαν δεκάρα, το αντίθετο μάλιστα είδαν τα σεντούκια τους να γεμίζουν.

Όπως φαίνεται κάθε πρόταση για το «Ταμείο Ανάκαμψης» των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει να αντιμετωπίσει πέντε κρυστάλλινα βέτο.

Πρόκειται για τους πέντε σωματοφύλακες του Βερολίνου, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία που ζητούν όχι μόνον να μειωθεί το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων αλλά και να αυστηροποιηθούν οι όροι για τις χώρες του Νότου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε απόλυτα την Τρίτη, στο Ecofin, όπου συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί Oικονομικών της ΕΕ, όπου φάνηκε πως διαφωνούν.

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι εκταμιεύσεις δεν θα είναι δωρεάν και άνευ όρων. Ο κ. Ντομπρόβσκις μάλιστα δήλωσε ότι το υψηλό χρέος και η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του παραμένουν κριτήριο. Αυτό αφορά την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα, το χρέος της οποίας αναμένεται να υπολογιστεί εκ νέου, όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχει η «ρήτρα γενικής διαφυγής», αλλά ακόμα και σε αυτή, τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα του χρέους, η οποία «δεν έχει φύγει από την ατζέντα μας».

Το ‘χε πει και η Μέρκελ από τον Μάιο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ‘ναι δύσκολες, κάτι που στην καλύτερη περίπτωση θα συμφωνήσουν στα τέλη του χρόνου για να εφαρμοστεί στις αρχές του επόμενου.

Αν υπολογίσουμε πως από την 1η Ιουλίου ξεκινά η προεδρία της Γερμανίας, τότε μπορείτε να φτιάξετε το πλαίσιο των συζητήσεων. Και το πεπόνι και το μαχαίρι θα το’χει το Βερολίνο και η γερμανική Αυλή.

Ως προεδρεύουσα θα έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει τη δική της ατζέντα, τα δικά της σχέδια και τις προτάσεις, που θα έχουν βαρύνουσα σημασία σε όλο το φάσμα των αποφάσεων.

Η ίδια θα μεσολαβεί ενώ η γνώμη της θα μετράει ακόμα περισσότερο.

Και αν μερικοί περιμένουν χρήμα στις χώρες τους, μπορεί να το διαφημίζουν για εκλογικά και κομματικά οφέλη, αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο, πολύ χρήμα θα πάνε στα ταμεία των ευρωπαϊκών εταιρειών ενώ οι όροι θα θυμίζουν μνημόνια και επιτήρηση… Δεν είναι τυχαίο που ζητούν ακόμα αυστηρότερους όρους για τις χώρες σε μεταμνημονιακά προγράμματα ή έχουν πολύ ψηλά χρέη

Αν σας θυμίζει προτεκτοράτο, δεν είναι τυχαίο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter