Τανάγρα: Τελετή παράδοσης του Αεροσκάφους P-3B Orion στο Πολεμικό Ναυτικό

Τανάγρα: Τελετή παράδοσης του Αεροσκάφους P-3B Orion στο Πολεμικό Ναυτικό

Tο Πολεμικό Ναυτικό, η Lockheed Martin και η ΕΑΒ διοργάνωσαν σήμερα, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Ταναγρα Βοιωτίας, εκδήλωση με αφορμή την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B (αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης), που αποτελεί μέρος του προγράμματος αναβάθμισης και ανακατασκευής των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εκπρόσωποι της της Lockheed Martin και της ΕΑΒ, καθώς και στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η διακρατική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, που ανακοινώθηκε το 2015, περιλάμβανε την επανενεργοποίηση ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), P-3B Orion, το οποίο παραδόθηκε σήμερα. Η διακρατική συμφωνία συμπεριλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων αεροσκαφών P-3B του ΠΝ μέσω του προγράμματος εκσυγχρονισμού και ανακατασκευής μέσης ζωής των αεροσκαφών (Mid-Life Upgrade – MLU).

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στην ομιλία του εξέφρασε την χαρά του για την παραλαβή του αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Ενδιάμεσης Λύσης, σημειώνοντας πως είναι ο πρώτος καρπός μιας προσπάθειας που ξεκίνησε όταν ήταν στην θέση του Α/ΓΕΝ.

Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μια απάντηση σε όσους το 2013 είχαν εκφράσει αντιρρήσεις και λασπολογίες στην προσπάθεια της ενεργοποίησης και της επιχειρησιακής αναβάθμισης των αδρανοποιημένων τότε P-3B. «Ενεργοποιήθηκε και πάλι, ένα υπό παροπλισμό αεροσκάφος και μας φέρνει και πάλι τις σημαντικές δυνατότητες των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας στην επιτήρηση, στη συλλογή πληροφοριών και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίζεται η νεοσύστατη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.

Αναβαθμίζεται η αεροπορική μας ισχύς. Αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό. Αναβαθμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.» δήλωσε ο ΥΕΘΑ.

Ο κ. Αποστολάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι λόγω των απρόβλεπτων προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, δρομολογούνται ενέργειες, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, την αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης. Τα εξοπλιστικά προγράμματα αυτά, όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, πέρα από τα προφανή οφέλη που θα έχουν στις ικανότητες των ΕΔ αποσκοπούν και στην ενίσχυση και την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, δήλωσε πως σήμερα στην ΕΑΒ επιβεβαιώνεται το έργο που γίνεται και οι προοπτικές που υπάρχουν. «Παράλληλα επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ΕΔ μέσω της αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των υπαρχόντων μέσων.»

Με αφορμή την παραλαβή του αεροσκάφους P3-B Orion ο κ. Ρήγας υπογράμμισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης, ως προς την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών των ΕΔ, είναι η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης και η αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων. «Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των οπλικών μας συστημάτων καθώς είναι πολύ υψηλός ο δείκτης επιχειρησιακού οφέλους έναντι του κόστους σε σχέση με την απόκτηση νέων» τόνισε ο κ. Ρήγας.

Στην συνέχεια ο κ. Ρήγας έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας πως η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη στις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων αλλά «…ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να επιτρέψουμε οποιαδήποτε επιβουλή σε βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του σημείωσε πως η σημερινή μέρα είναι ακόμα μια απόδειξη της κοινής προσπάθειας των δύο χωρών για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους. Ο αμερικανός αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην συμβολή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών P3-B Orion καθώς και στην αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση «Block 70/72 “Viper”» τονίζοντας ότι έτσι η ΕΑΒ θα αποκτήσει ακόμα περισσότερη τεχνογνωσία, θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές της και θα γίνει ηγέτης στην αμυντική βιομηχανία προσελκύοντας πελάτες από την ευρύτερη περιοχή.

«Η ενδυνάμωση της ΕΑΒ υποστηρίζει ένα σημαντικό οικοσύστημα όπου η έρευνα, η ανάπτυξη και η καινοτομία, διασταυρώνονται με οικονομικές ευκαιρίες» δήλωσε ο κ. Πάιατ και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως αυτό το οικοσύστημα όχι μόνο θα φέρει την αναζωογόνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά ευνοεί και στρατηγικές επιχειρηματικές συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες όπως η Lockheed Martin. «Οι αμερικανικές εταιρείες ξεκάθαρα ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των τεχνολογικών εταιρειών τώρα που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει» σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

O αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόδοση του πρώτου αεροσκάφους P3-Β του Πολεμικού Ναυτικού υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν την παρουσία κατάλληλων μέσων ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις της χώρας μας.»

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ένα ιδιαίτερο σταθμό στην αδιάκοπη προσπάθεια του ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό και ανανέωση των μονάδων του. «Το Πολεμικό Ναυτικό επεκτείνει τον αεροπορικό του βραχίονα, αναβαθμίζοντας έτσι την ναυτική ισχύ της πατρίδας μας όχι μόνο στα όρια του Αιγαίου αλλά και στην ευαίσθητη, στρατηγικά σημαντική και επιχειρησιακά απαιτητική Ανατολική Μεσόγειο καθώς και όπου αλλού επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΑΓΕΝ.

«Μέσω του προγράμματος αυτού, η ΕΑΒ είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα υψίστης τεχνικής και επιχειρησιακής αξίας, και να επανανεργοποιήσει τις γραμμές παραγωγής της με προσλήψεις νέου προσωπικού» τόνισε ο Ζαχαρίας Γκίκας, Πρόεδρος της ΕΑΒ. «Η ΕΑΒ χαιρετίζει την παράδοση αυτού του πρώτου αεροσκάφους, που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στην προσπάθεια για μια επιτυχημένη ένταξη του προγράμματος. Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειες τους με συνεχή βελτίωση των ποιοτικών και παραγωγικών δεικτών της εταιρείας ώστε να παραδίδουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην χώρα και το Πολεμικό Ναυτικό». σημείωσε ο κ. Γκίκας.

«Η Lockheed Martin συνεπικουρούμενη από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σχεδίασε ένα μοναδικό πρόγραμμα εκτεταμένης δομικής ανακατασκευής του αεροσκάφους προσδίδοντας του 15000 επιπρόσθετες ώρες πτήσεις, αλλά και σχεδιάζοντας ένα υπερσύγχρονο τακτικό επιχειρησιακό σύστημα που θα καταστήσει τα ελληνικά P3 από τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα επιτήρησης, ναυτικής συνεργασίας, ηλεκτρονικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Το σημαντικότερο όμως είναι πως το όλο εγχείρημα ουσιαστικά πραγματοποιείται στην Ελλάδα.» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της εταιρίας Lockheed Martin. «Η υποστήριξη της LM προς την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι προφανής και καλύπτει πολλαπλά επίπεδα στρατηγικής συνεργασίας, περιλαμβάνοντας αερο-κατασκευαστικό έργο σε αεροσκάφη C-130J και F-16, και φυσικά το πρόγραμμα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των Μαχητικών F-16 και Ρ-3 Orion.

Η συνεργασία αυτή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, μεταφέρει τεχνολογία και τεχνογνωσία, δημιουργεί ευκαιρίες εξαγωγικών δραστηριοτήτων, νέων υποδομών, νέων προοπτικών» κατέληξε ο κ. Πλέσσας.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter