Τάσος Πετρόπουλος προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Δεν φανταστηκαμε ότι είστε τόσο άχρηστοι

Τάσος Πετρόπουλος προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Δεν φανταστηκαμε ότι είστε τόσο άχρηστοι

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν φρόντισαν να έχει η χώρα την δυνατότητα υπολογισμού του δείκτη μεταβολής μισθών, δήλωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, για την τροπολογία ξεμπλοκαρίσματος των συντάξεων.

«Είστε τόσο άχρηστοι που τόσα χρόνια δεν κάνατε κάτι που έχουν κάνει όλες οι χώρες». Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στην κριτική που ασκήθηκε στην Βουλή, από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία «ξεμπλοκαρισματος» των συντάξεων.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εγκάλεσε την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν είχε φροντίσει, ώστε να διαθέτει η χώρα την δυνατότητα στατιστικής αποτίμησης του δείκτη μεταβολή μισθών. Τόνισε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε μέτρα αποκατάστασης της έλλειψης αυτής, με αφορμή την σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού σκέλους των συντάξεων. Θυμίζουμε ότι αυτή ορίζει πως οι συντάξεις θα υπολογίζονται έως το 2020, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή και από εκεί και πέρα με τον δείκτη μεταβολής μισθών, στατιστικό μέτρο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της Ν.Δ, ο Νότης Μηταράκης άσκησε κριτική, μιλώντας για συντάξεις δύο ταχυτήτων και θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας. Επίσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση για προχειρότητα στην νομοθέτηση. Αντίστοιχη κριτική έκαναν νωρίτερα κατά την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου.

Ανταπαντώντας ο Τ.Πετρόπουλος σημείωσε: «Είστε σε μία διαρκή αντίφαση, γιατί δεν κάνετε προγραμματική αντιπολίτευση», αφού «δεν είναι δυνατό να λέτε από την μία μεριά, ότι γράψαμε τον νόμο στο πόδι και μετά ότι μας τον δώσανε οι θεσμοί». Όπως είπε, η Ν.Δ αποφάσισε ότι «ξαφνικά είναι ελάττωμα να διορθώνεις». Τόνισε πως «δεν υπάρχει στην χώρα δείκτης μεταβολής μισθών» και ότι ήταν «λάθος μας που δεν φανταστήκαμε ότι είστε τόσο άχρηστοι, που τόσα χρόνια δεν κάνατε κάτι που έχουν κάνει όλες οι χώρες». Όπως είπε, «συμφωνήσαμε η λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ να βγάλει επιτέλους και τον δείκτη μεταβολής μισθών. Μη βλέπετε μόνο αυτό που δεν υπήρχε με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Ο Τ.Πετρόπουλος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει θέμα διαφορετικών συντάξεων» και «δεν προκύπτει συνταγματικό πρόβλημα». Επίσης, σημείωσε ότι οι προβλέψεις δεν επηρεάζουν το θέμα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αφού «δεν έχει καμία σχέση ο δείκτης που θα προκύψει από την ΕΛΣΤΑΤ». Τέλος, θύμισε ότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει από τότε που ψηφίστηκε ο ασφαλιστικός νόμος (νόμος Κατρούγκαλου), ότι, εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν τροπολογίες, διευκρινιστικές εγκύκλιοι ή υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του. «Ένας νόμος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πραγματικής ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter