Ταξική πολιτική Μπακογιάννη με δημοτικά τέλη υπέρ των λίγων

Ταξική πολιτική Μπακογιάννη με δημοτικά τέλη υπέρ των λίγων

Αντιδράσεις προκαλεί η επιβάρυνση των κατοίκων στην Αθήνα αλλά και μικροεπαγγελματιών, με υψηλούς συντελεστές τελών καθαριότητας και φωτισμού (και κοινόχρηστων χώρων), αν και η οικονομική και ενεργειακή κρίση έχει δραματικές επιπτώσεις.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων κατηγορούν το δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη για τις επιλογές φορολόγησης που ακολουθεί. Μάλιστα, δημοτικές παρατάξεις χαρακτηρίζουν «φορομπηχτική» την πολιτική του, με δεδομένο ότι η δημοτική Αρχή εμφανίζει σαν… κοσμογονία ότι διατηρεί στα ίδια επίπεδα τους συντελεστές δημοτικών τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων από διάφορους επαγγελματίες και ότι μειώνει απειροελάχιστα τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού-μόλις κατά 8 λεπτά του ευρώ (!) τα τέλη για τις οικίες (1,47€/τ.μ. από 1,55€/τ.μ. ετησίως)…Παράλληλα, κατά τις αιτιάσεις, είναι εξώφθαλμη η εύνοια προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, και η άνιση μεταχείριση απέναντι σε μικρούς επαγγελματίες, καθώς, μεταξύ άλλων, η μείωση του συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις σε 5,87€ φέρνει ίσα βάρκα ίσα πανιά τους ως προς τα την πληρωμή τελών μικροεπαγγελματίες με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι μικρομειώσεις στα δημοτικά τέλη που έφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστική την κοινή παρέμβαση της «Ανοιχτής Πόλης» (επικεφαλής Νάσος Ηλιόπουλος, δημοτική παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) και «Αθήνα Είσαι Εσύ» (επικεφαλής Παύλος Γερουλάνος, δημοτική παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Βεβαίως η πρότασή τους προέβλεπε γενναίες μειώσεις…

Για το έτος 2023 ορίστηκε μείωση:

-του οικιακού συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού, στο ποσό 1,47€/τ.μ. από 1,55€/τ.μ. ετησίως,
-του συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού λοιπών χώρων (επαγγελματικών), για δραστηριότητες λιανικού εμπορίου πλην τροφίμων στο ποσό των 5,23€/τ.μ. από 5,50 €/τ.μ. ετησίως,
-του συντελεστή για δραστηριότητες σε χώρους παρεχόμενων υπηρεσιών πλην
χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κ.λ.π. στο ποσό των 5,00 €/τ.μ. από 5,30€/τ.μ. ετησίως,
-του συντελεστή για τις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες στο ποσό των 5,87 €/τ.μ. από 6,18€/τ.μ. ετησίως και με το συντελεστή των σταθμών αυτοκινήτων στο 75% του συντελεστή αυτού καθώς και τον προσδιορισμό των κοινωνικών απαλλαγών και μειώσεων , με διατήρηση αυτών ως έχουν ορισθεί και ισχύουν σήμερα, για την προσθήκη τρίτου συντελεστή για «Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς με συντελεστή 2,23€/τ.μ. από 2,35€/τ.μ. ετησίως για τα πρώτα 6.000 τ.μ. και μείωση στο 60% για τα υπόλοιπα τ.μ..

Τα πυρά κατά της δημοτικής Αρχής ήταν σφοδρά από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό, ο οποίος τονίζει ότι «η διοίκηση Μπακογιάννη όχι μόνο συνεχίζει την φορομπηχτική της πολιτική αλλά προκαλεί τους δημότες με το λεηλατημένο εισόδημα, διατηρώντας τους υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης στα δημοτικά τέλη: 1,47€ οικιακός και 5,23€ επαγγελματικός συντελεστής». Παράλληλα, σημειώνει ότι η Διοίκηση του δήμου «εμπαίζει τις λαϊκές οικογένειες με μείωση 0,08 € ανά τετραγωνικό, χωρίς να εξαιρεί τους βοηθητικούς χώρους σε διαμερίσματα και καταστήματα».

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 31 Οκτωβρίου 2022 επεσήμανε ότι ο Δήμος Αθηναίων «δε μειώνει το συντελεστή φόρου ηλεκτροδότησης, ένα επιπλέον χαράτσι για την κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη ,ενώ χαρίζει χιλιάδες ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού δεν αυξάνει τους συντελεστές φόρου, ενώ έχει τη δυνατότητα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να το πράξει». Και συμπλήρωσε ότι αν και η Διοίκηση του Δήμου Αθηναίων θα εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια από χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, αφήνει ανείσπρακτο το τέλος που οφείλουν να αποδίδουν στο Δήμο οι ξενοδόχοι (τέλος παρεπιδημούντων). Παράλληλα, παρατήρησε ότι ενώ τα ενοίκια έγιναν απλησίαστα σε όλη την Αθήνα, η Διοίκηση του δήμου Αθηναίων «αφήνει χιλιάδες διαμερίσματα του AirBnB να πληρώνουν τέλη κατοικίας και όχι επαγγελματικής στέγης ως οφείλουν».

Κατά τον Νίκο Σοφιανό, η Διοίκηση Μπακογιάννη ακολουθεί «μία ταξική αντιλαϊκή πολιτική για τους πολλούς και μία πολιτική που χαρίζει στους λίγους». Παράλληλα, ανέδειξε ότι με την πολιτική τους διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τους Δήμους -και το Δήμο της Αθήνας- σε «φοροληστρικούς μηχανισμούς» μέσω φόρων, τελών, ανταποδοτικών υπηρεσιών, παραβόλων και κλήσεων.

Εξήγησε με παραδείγματα γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τα τέλη της διοίκησης Μπακογιάννη που τα χαρακτηρίζει «ληστρικά», σημείωσε ότι η πολιτική του Δήμου ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική και κάλεσε σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022 ώστε οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής, και μέτρα κατά της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας.

Σκιαγραφώντας την ταξική πολιτική της διοίκησης Μπακογιάννη, ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων εισέπραξε μόλις 700.000€ το 2021 από τους ξενοδόχους «αντί εκατομμυρίων με βάση τις διανυκτερεύσεις στα εκατοντάδες ξενοδοχεία της Αθήνας», εισέπραξε από λίγα έως καθόλου από τις 350 μεταφορικές εταιρείες στον Ελαιώνα, ενώ «οι εκατοντάδες επιχειρηματίες στην ιδιωτική Υγεία έδωσαν ελάχιστα παρά την τεράστια κερδοφορία τους αυτά τα χρόνια της πανδημίας».

Η Λαϊκή Συσπείρωση (δημοτική παράταξη η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ) που προτείνει μεγάλες μειώσεις στα δημοτικά τέλη για κατοικίες και επαγγελματίες με ταυτόχρονη αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κρίνει ότι οι προτάσεις της είναι ρεαλιστικές και ήδη εφαρμόζονται στην Πάτρα από τον κομμουνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Η Λαϊκή Συσπείρωση (στηρίζει το ΚΚΕ) στο Δήμο Αθηναίων προτείνει οικιακό συντελεστή 1,08€ από 1,55€, δώδεκα κατηγορίες δημοτών με πλήρη ή κατά 50% απαλλαγή (άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αναπηρία άνω 67%, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι πάνω από ένα έτος, δικαιούχοι ΚΕΑ, σε αυτές τις κατηγορίες κυμαινόμενη απαλλαγή από 50% έως 100%), επαγγελματικό συντελεστή 3,06€ από 5,30€ – 5,50€, συντελεστή για επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας 8,00€ από 6,18€, συντελεστής για βοηθητικούς χώρους κατοικιών 0,90€ από 1,55€, δημοτικά τέλη με επαγγελματικό συντελεστή σε όλα τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και διασταύρωση διανυκτερεύσεων με την καταβολή του τέλους 0,5% επί του τζίρου στο Δήμο από όλα τα ξενοδοχεία.

Η Ανοιχτή Πόλη κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι εισηγήθηκε μια προσχηματική μείωση τελών , πολύ πίσω από τις ανάγκες της πόλης. Οπως σημειώνει η Ανοιχτή Πόλη η δημοτική αρχή «προτιμά ουσιαστικά να πετάξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, παρά να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών και να δώσει μια χείρα βοηθείας στους πολίτες που δοκιμάζονται». Η Ανοιχτή Πόλη επανέφερε την πρότασή της, «η οποία σέβεται τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Αθηναίων και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών και των επιχειρήσεων της πόλης. Προτείναμε επίσης μείωση τουλάχιστον 10% και σε άλλες κατηγορίες δημοτικής φορολόγησης που η δημοτική αρχή διατηρεί σταθερές, ιδιαίτερα εκείνων που ελαφρύνουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της πόλης».

Κατά την Δημοτική Αρχή, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση δημοτικών τελών ύστερα από δεκαπέντε χρόνια, που επισημαίνει ότι η οριζόντια μείωση των συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το επόμενο έτος , ύψους 5%, αφορά το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του Δήμου της Αθήνας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η μείωση των τελών είναι μια άμεση απάντηση στην ακρίβεια. Σηματοδοτεί, όμως, και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Σε αυτόν τον δήμο, με αυτήν τη δημοτική αρχή, καλλιεργούμε το «ήθος» της κοινότητας: Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για τον κάθε δημότη. Όσο μοιραζόμαστε τις τύχες μας, τόσο η Αθήνα θα ευημερεί και οι Αθηναίοι θα φτιάχνουν τη ζωή τους. Μειώνοντας τα τέλη, αυξάνουμε την αντοχή στην ακρίβεια. Επιστρέφουμε στους δημότες μας τα οφέλη από την καλή πορεία του δήμου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter