Ταύτιση απόψεων στην συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη πριν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Ταύτιση απόψεων στην συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη πριν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Μετά το τέλος της κρίσιμης συνάντησης, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική και επικοδομητική συνάντηση και ελήφθησαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που θα προωθηθούν μέσα απο την ανάληψη κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων και η διαβούλευση θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, τόνισε. Κοινός στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ελήφθησαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν μέσα από την ανάληψη κοινών δράσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Επίσης, επεσήμανε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη και τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην ΕΕ. «Ακριβώς για να προωθηθούν αυτές οι πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης»

Τέλος, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Χριστουδουλίδης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα γίνουν από τις 9-11 Ιανουαρίου στη Γενεύη, όπου θα πραγματοποιηθεί και η πολυμερής διάσκεψη στις 12 του μηνός, στην οποία θα λάβει μέρος η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση την Συνθήκη του 1960.

Στην «ατζέντα» των συζητήσεων θα είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η σύνθεση της διάσκεψης, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται συναφώς πως τα μηνύματα από την ‘Αγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση. Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών. Μέχρι και την 9η Ιανουαρίου, που αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη, θα γίνουν διάφορες ενέργειες με πιο σημαντική το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα επιστρέψει στην Λευκωσία το απόγευμα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, εκτός από τις ηγεσίες των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο της 5ης Ιανουαρίου, προτού μεταβεί στην Ελβετία, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τον λαό, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter