«Η Ελλάδα θέλει να φυλακίζει πρόσφυγες» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Die Tageszeitung, γνωστής και ως ΤΑΖ, σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Φέρρυ Μπατζόγλου.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ροής προσφύγων από την Ανατολική Λιβύη, γράφει η TAZ και συνεχίζει:
Όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης, η Αθήνα θα αναστείλει για τρεις μήνες την εξέταση αιτήσεων ασύλου προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα παράτυπα θα φυλακίζονται. Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται η δημιουργία πρώτης κλειστής δομής φιλοξενίας στην Κρήτη. Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να «συνεργαστεί με τις λιβυκές αρχές για να εμποδίσει τα πλοιάρια ή τα πλοία με μετανάστες να αποπλέουν από τις λιβυκές ακτές».
Αν παρ’ όλα αυτά αυτά τα πλοία αποπλεύσουν, τότε –όπως είπε ο Μητσοτάκης– η κυβέρνησή του θα φροντίσει, εφόσον είναι δυνατόν, «να επιστρέψουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν, προτού εισέλθουν σε διεθνή ύδατα». Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η αποτροπή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για την Ελλάδα όταν ένα πλοίο εντοπιστεί στα χωρικά της ύδατα. Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα μέτρα «αναγκαία και προσωρινή αντίδραση».
Το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο σχετική τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε την Παρασκευή με 177 ψήφους υπέρ επί συνόλου 300 βουλευτών. Υπέρ ψήφισαν, εκτός από την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, και το εθνικιστικό κόμμα «Ελληνική Λύση» καθώς και πρώην βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος «Σπαρτιάτες».
Η τροπολογία προβλέπει: «Η υποβολή αιτήσεων ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική αναστέλλεται. Αυτά τα άτομα επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα αναχώρησης ή καταγωγής τους».
Στην ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη, ο Θάνος Πλεύρης αιτιολόγησε τη νέα ρύθμιση ως εξής: «Στις λιβυκές ακτές υπάρχουν τρία εκατομμύρια μετανάστες. Αν επιτρέψουμε να έρθουν μαζικά στην Ευρώπη, τότε δεν θα μιλάμε για προστασία ευάλωτων, αλλά για αντικατάσταση πληθυσμού.»
Ακροδεξιός υπουργός με «σαφές μήνυμα»
Ο Πλεύρης είχε ήδη παρουσιάσει το πακέτο μέτρων με τον προκλητικό τίτλο: «Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισβολής από τη Βόρεια Αφρική». Το μήνυμά του προς τους υποψήφιους αφιχθέντες ήταν σαφές: «Μείνετε εκεί που είστε. Δεν σας δεχόμαστε.»
Τμήματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στη σκλήρυνση της ήδη αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019. Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν προωθεί καμία πολιτική επιστροφών και ανακατανομής προσφύγων εντός της ΕΕ, αποδεχόμενος το ρόλο της Ελλάδας ως «φυλακής ψυχών».
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων του Μητσοτάκη παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Είναι γεγονός ότι ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο έφταναν στην Ελλάδα από την Τουρκία, πλέον αυξάνονται εκείνοι που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη προς την Κρήτη. Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες έφτασαν μέσω αυτής της διαδρομής – αριθμός τετραπλάσιος σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται στο ύπαιθρο
Μόνο τη Δευτέρα έφτασαν στην Κρήτη 963 άτομα. Το πρωί της Τετάρτης, το λιμενικό εντόπισε άλλους 520 μετανάστες κοντά στο νησί. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, προέρχονται κυρίως από την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές – χώρες που η Ελλάδα χαρακτηρίζει «ασφαλείς».
Οι άνθρωποι που φτάνουν στην Κρήτη φιλοξενούνται προσωρινά σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και αθλητικά κέντρα. Πολλοί κοιμούνται έξω. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τουαλέτες, φαγητό, ρούχα, στρώματα και κουβέρτες. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μεταφορά τους σε φυλασσόμενες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Την Τρίτη, ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Επίτροπος της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, μαζί με τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, συναντήθηκαν στην Τρίπολη με τη λιβυκή κυβέρνηση για να διαπραγματευτούν τρόπους για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών – χωρίς εμφανή αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης:
Ο Βορίδης, ο Μαρινάκης, το δίδυμο Χατζηδάκη – Μυλωνάκη και στη μέση ο Μητσοτάκης
Ηλιόπουλος: «Ο κ. Πλεύρης μιλάει με μεγάλη ευκολία για “εισβολή” – Ας είναι πιο προσεκτικός»
ΕΕΔΑ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου