Telegraph: Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που πνίγεται στο χρέος – Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ

Telegraph: Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που πνίγεται στο χρέος – Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ

Η Ελλάδα εξακολουθεί να πνίγεται στα χρέη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα και τις μεταρρυθμίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να κρούει το καμπανάκι με τα χρέη της να αγγίζουν τα 117,4% του ΑΕΠ της χώρας το 2015.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να πνίγεται στα χρέη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά τη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα και τις μεταρρυθμίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να κρούει το καμπανάκι στην Ελλάδα με τα χρέη της να αγγίζουν τα 117,4% του ΑΕΠ της χώρας το 2015.

Αν και πολλοί ανησυχούν για τα υψηλά αυτά επίπεδα του χρέους, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Σύμφωνα με την Telegraph, συνολικά, υπάρχουν πέντε χώρες με χρέος μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους, ενώ 21 ακόμη έχουν χρέη που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ, όριο που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.  

Αναλυτικότερα, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, το υψηλότερο στην ΕΕ και ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ της. Η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι οι επόμενες πιο χρεωμένες χώρες, με τα χρέη τους να ανέρχονται στο 132% και στο 129% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Αντίθετα, μικρότερο χρέος, σε αντιστοιχία με το ΑΕΠ, είχαν το 2015 η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία, κάτω του 30% του ΑΕΠ τους.

Το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύει σήμερα το 89,1% του ΑΕΠ της, το όγδοο υψηλότερο στην ΕΕ.

Το επίπεδο του χρέους σε όλη την Ευρωζώνη ήταν στο 90,4% το 2015, υποχωρώντας από το 92% του 2014. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έφτασε από τη «γέννηση» του ευρώ, δηλαδή από το 1999.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι αυξήσεις του χρέους σε όλη την Ευρώπη, δείχνουν ότι οι χώρες αγωνίζονται να πάρουν τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών τους, ενώ οι χώρες με το μικρότερο συνολικό χρέος είναι συχνά εκείνες που έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν το χρέος τους, την αναλογία χρέους/ΑΕΠ, από το 2012. Μόλις πέντε – η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Λετονία έχουν καταφέρει να το πράξουν σε πραγματικούς όρους.

Επίσης, υπάρχουν πέντε χώρες της ΕΕ που έχουν χρέη πάνω από 1 τρισ. ευρώ : το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter