Teleperformance: Χιλιάδες εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως εργάζονται χωρίς καμία προστασία από τον κορονοϊό

Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η Teleperformance Greece, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8.500 υπαλλήλους.

Ολοένα και πληθαίνουν οι αντιδράσεις από τους εργαζομένους οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν τηρείται κανένα μέτρο για την προστασία τους από τον κορονοϊό. Αν και πολλές εταιρείες έχουν αποφασίσει να δουλεύουν οι εργαζόμενοί τους από το σπίτι, στη συγκεκριμένη εταιρεία, συνεχίζουν να δουλεύουν από τα γραφεία τους, πράγμα το οποίο δεν δίνει καμία δυνατότητα κοινωνικής απομόνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, πριν από δύο με τρεις εβδομάδες και ενώ ο κορονοϊός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ήδη σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και υπήρχαν τα πρώτα κρούσματα και στην Ελλάδα, κατέφθασαν στην εταιρεία περίπου 40 άτομα κατευθείαν από Ιταλία να στελεχώσουν το τμήμα της Apple στο κτήριο Assos στη Μαυρομιχάλη στον Πειραιά. Ωστόσο, δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων αφού κανένα από τα άτομα δεν εξετάστηκε, ούτε μπήκαν σε καραντίνα.

Ο κίνδυνος αυξάνεται αν λάβει κανείς υπόψη πως στο κτήριο στην Πειραιώς και στη Μαυρομιχάλη, δουλεύουν περίπου 100 άτομα σε περίπου 100 τετραγωνικά, χωρίς παράθυρα και χωρίς καμία πρόβλεψη για προστασία. 

Επιπλέον, αν και στην εταιρεία και συγκεκριμένα, στο κτήριο της εταιρείας στην Πειραιώς υπάρχει έντονη η φημολογία μεταξύ των υπαλλήλων ότι ήδη υπάρχουν δύο με τρία πιθανά κρούσματα κορονοϊού ο υπεύθυνος του τμήματος των γερμανόφωνων προσπαθεί απλά να τους καθησυχάσει λέγοντάς τους πως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί και πως πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση και δεν είναι σωστό να μοιραστεί μαζί με τους υπολοίπους υπαλλήλους περισσότερες πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δρουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα και αποφεύγουν να απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις των υπαλλήλων.

Ακόμα και όταν ένας από τους υπαλλήλους έκανε παράπονα στην ομάδα επικοινωνίας του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού λέγοντας ότι ακόμα δεν εργάζονται στο σπίτι, η εταιρεία του απάντησε πως «αυτή είναι η εταιρεία που ταΐζει την οικογένειά σας και βάζει στέγη πάνω από το κεφάλι σας».

Την Τρίτη οι εργαζόμενοι της Teleperformance εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλουν πως είναι   υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την εργασία μας στα συνωστισμένα από κόσμο γραφεία βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν ήδη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Ως εργαζόμενοι της Teleperformance στην Ελλάδα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την γρήγορη μετάδοση του Κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα, χωρίς να μπορούμε να συμμετέχουμε στο κίνημα "Μένουμε Σπίτι", αν και πιστεύουμε ειλικρινά ότι επί του παρόντος η πιο δραστική λύση στην μάχη κατά του ιού είναι η επίτευξη της κοινωνικής απομόνωσης.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την εργασία μας στα συνωστισμένα από κόσμο γραφεία μας, και μάλιστα, τα γραφεία μας είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ'επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε

Ωστόσο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις βραχυχρόνιες ανάγκες μιας εταιρίας, η οποία υπερηφανεύεται για την αξία των συνεργατών της. Γνωρίζουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημία, η θνησιμότητα της οποία υπολογίζεται στο 1 με 4%. Στατιστικά, αν ισχύουν τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί σχετικά με τη μη τήρηση της κοινωνικής απομόνωσης, το 65% των εργαζόμενων στην Teleperformance κινδυνεύει να μολυνθεί από τον Κορονοϊό, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 260 από εμάς δε θα επιζήσουν.

Επιπλέον, δεδομένου του εκτιμώμενου ρυθμού μετάδοσης της συγκεκριμένης μόλυνσης, ο καθένας μας, αν τύχει και νοσήσει, θα κολλήσει τουλάχιστον άλλους δύο ανθρώπους στο μετρό, στο λεωφορείο, στην καφετέρια ή στα ασανσέρ των γραφείων μας. Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς η Teleperformance στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μολύνει τουλάχιστον 10 χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έπειτα μπορούν να μολύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αθήνα.

Δυστυχώς, κατά τη διαδρομή μας από και προς στους χώρους εργασίας μας, καθώς και κατά την παραμονή μας σε αυτούς θέτουμε σε διαρκή κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την υγεία των γύρω μας.

Δεν μπορεί όμως, να είναι αυτή η μοίρα μας!

Γνωρίζουμε ότι είναι καθήκον μας να συμβάλουμε στη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού προκειμένου να μη καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας όχι μόνο για να προστατέψουμε της δική μας υγείας αλλά και για χάρη της δημόσιας υγείας.

Η Teleperformance στην Ελλάδα, ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας πρέπει επειγόντως να κλείσει τα γραφεία της, όπου εκατοντάδες από εμάς έρχονται σε επαφή καθημερινά. Δεδομένης της κατάστασης δεν είναι δυνατόν η εταιρία μας να εκπληρώσει τις συνθήκες προστασίας που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ελληνική κυβέρνηση, κρατώντας μας σε γραφεία, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μισού μέτρου το ένα από το άλλο. Η δημιουργία ενός υγειονομικά ασφαλούς χώρου εργασίας είναι πρακτικά αδύνατη.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η εργασία μας δε θεωρείται ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας, ώστε να συνεχίσουμε να την κάνουμε (δεν είναι ζωτικής σημασίας, όπως η εργασία των επαγγελματιών πρωτοβάθμιας υγείας, των πωλητών τροφίμων κ.λ.π) και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει από απόσταση. Επομένως, απαιτούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από τα σπίτια μας.

Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή από την εταιρία η εργασία από απόσταση, παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας να παραμείνουν στα σπίτια τους σε αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση. Αυτή η επιλογή δε θα πρέπει να επηρεάσει τη κατάσταση της εργασίας μας, ούτε να καταστρέψει τη μελλοντική επαγγελματική μας εξέλιξη και γι' αυτό ζητάμε από τον εργοδότη μας δίκαιη και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση.

Ο χρόνος λιγοστεύει. Αν τα κτίριά μας μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης του ιού, θα είναι πολύ αργά για τους κατοίκους της Αθήνας, αν όχι και για τους κατοίκους ολόκληρης της χώρας.

Εμείς, οι υπογράφουσες και υπογράφοντες, ζητούμε:

1. Την άμεση αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Teleperformance, όπως και τα γραφεία όλων των κέντρων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, τα οποία εξαιρούνται από τα νέα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του COVID-19

2. Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι τους χωρίς καμία περικοπή στο μισθό τους

3. Την προστασία των υπαλλήλων με ξένη υπηκοότητα οι οποίοι επηρεάζονται από την πολιτική μετανάστευσης, από κάθε απειλή απέλασης από τη χώρα

4. Την παρέμβαση μέσω του σωματείου εργαζομένων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίες μπορεί να λήγουν αυτήν την περίοδο.

Οι εργαζόμενοι της Teleperformance στην Ελλάδα

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.