Τελεσίδικη η πειθαρχική ποινή παύσης 6 μηνών στον Πέτρο Μαντούβαλο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Τελεσίδικη η πειθαρχική ποινή παύσης 6 μηνών στον Πέτρο Μαντούβαλο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Τελεσίδικη κατέστη η πειθαρχική ποινή παύσης 6 μηνών που είχε επιβληθεί στον Πέτρο Μαντούβαλου από την Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Σύμφωνα με την ποινή που οριστικοποιήθηκε ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων, του Κώδικα Δεοντολογίας, κ.λπ., έθιξε το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, χρησιμοποιώντας την δικηγορική του ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς κατά το χειρισμό υπόθεσης πελάτισσάς του.

Η πελάτισσα -θύμα του δικηγόρου τον είχε επισκεφτεί τον Σεπτέμβριο του 2010 , μετά το θάνατο του συζύγου της , για κληρονομική υπόθεσή .

Πριν καν δει τον φάκελο με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο Π. Μαντούβαλος τη διαβεβαίωσε ότι μπορεί να εξασφαλίσει θετική εξέλιξη στην υπόθεσή της ανατρέποντας την μέχρι τότε αρνητική έκβασή της.

Επικαλέστηκε τις διασυνδέσεις του για πετύχει μέσα σε είκοσι ημέρες το επιθυμητό αποτέλεσμα και ζήτησε αμοιβή….60.000 ευρώ.

Η χήρα δεν είχα τα μετρητά που της ζητούσε ο δικηγόρος, ο οποίος την πιεζε για την αμοιβή του και πούλησε ένα ακίνητο έναντι του ποσού των 60.000 ευρώ και σταδιακά του έδωσε το ποσό των 55.000 ευρώ

Επί δύο και πλέον χρόνια όμως μετά οι ελπίδες τους είχε καλλιεργήσει ο Π .Μαντούβαλος αποδείχτηκαν φρούδες. Ο δικηγόρος εν έκανε καμία εξωδικαστική ή δικαστική ενέργεια για την υπόθεσή, ενώ ούτε  καν ζήτησε τον φάκελο της από την συνάδελφό του που αρχικά της είχε ανατεθεί από την χήρα.

Μάλιστα όταν η πελάτισσα ρωτούσε για την πορεία της υπόθεσής της ο Π . Μαντουβαλος της έλεγε διάφορα ψέματα, ενώ της είχε μιλήσει ακόμα και για … ανύπαρκτες δικασίμους στις οποίες όμως έπαιρνε αναβολές προκειμένου να πετύχει τη …σωστή σύνθεση του δικαστηρίου,

Στις αρχές του 2013 η χήρα κατάλαβε πλέον ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και του ζήτησε πίσω τα χρήματα της αμοιβής και προσέφυγε και στον Δικηγορικό Συλλογο Πειραιά..

Απ΄ την πλευρά του ο Π. Μαντούβαλος επέστρεψε διαδοχικά μόνο το ποσό των 32.000 ευρώ από τα 55.000 ευρώ που είχε εισπράξει. Μάλιστα, από τις 32.000 ευρώ, οι 12.000 ευρώ επιστράφηκαν πριν την εκδίκασης της σε βάρος του πειθαρχικής αγωγής που είχε καταθέσει η χήρα στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

Ενώπιον του Πειθαρχικού συμβουλίου παραδέχτηκε ότι είχε λάβει το ποσό των 55.000 ευρώ αλλά δήλωσε οικονομική αδυναμία για την επιστροφή όλων των χρημάτων.

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου (στην υπόθεση του κ. Μαντούβαλου, κωλυομένου του προέδρου προήδρευσε η αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη) με την υπ΄ αριθμ. 9/2018 απόφασή του, έκρινε ότι οι ενέργειες του Πέτρου Μαντούβαλου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίηση της ιδιότητας του για ιδιοτελείς σκοπούς κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 140) και του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρα 5 και 10).

Έτσι, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό απέρριψε την έφεση του κ. Μαντούβαλου κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης του των 6 μηνών από το δικηγορικό λειτούργημα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών του είχε επιβάλει τελεσίδικη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση ( ο περιβόητος ανακριτής με την…μεζούρα) το 2000 με 7 εκατ. δραχμές (περίπου 6.000 ευρώ). 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter