Τελεσίδικη καταδίκη Φουρλεμάδη για το σκάνδαλο με τη ΜΚΟ Αλληλεγγύη – Ποινή φυλάκισης 8 ετών

Τελεσίδικη καταδίκη Φουρλεμάδη για το σκάνδαλο με τη ΜΚΟ Αλληλεγγύη – Ποινή φυλάκισης 8 ετών

Ποινή φυλάκισης 8 ετών επιβλήθηκε σε δεύτερο βαθμό στο Γενικό Διευθυντή Μέσων του Ομίλου Παραπολιτικά, Δημήτρη Φουρλεμάδη για υπεξαίρεση εκατομμυρίων που προορίζονταν για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες μέσω της ΜΚΟ Αλληλεγγύη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του militaire.gr, το επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος του Alpha καταδικάστηκε από το Εφετείο για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία.

Πρόκειται για τη σκανδαλώδη υπόθεση με τα εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών στη ΜΚΟ Αλληλεγγύη για φιλανθρωπικούς σκοπούς την οποία είχε αποκαλύψει παλιότερα το περιοδικό Hot Doc.

Επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος στον Alpha ο κ. Φουρλεμάδης έχει χειροτονηθεί και ιερέας από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ. Επί χρόνια ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Ο Φουρλεμάδης διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις με μία σειρά από πολιτικά πρόσωπα. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τον Άδωνη Γεωργιάδη να του φιλά το χέρι ή για παράδειγμα παλιότερη φωτογραφία όπου το νυν πρωθυπουργικό ζεύγος έχει επισκεφτεί τον τότε Αρχιεπίσκοπό Χριστόδουλο μαζί με τον τότε ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο και δίπλα ακριβώς στέκεται ο κ. Φουρλεμάδης. Η τελεσίδικη καταδίκη πάντως του Φουρλεμάδη σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο twitter.

Η πρωτόδικη καταδίκη

Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλλει στο Δημήτρη Φουρλεμάδη ποινή κάθειρξης 16 ετών για υπεξαίρεση.

Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορούσε σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ. Φουρλεμάδη) που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

Ωστόσο το ποσό αυτό, όπως είχε επισημάνει στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας του πρωτόδικου Δικαστηρίου, είχε πάει «σε ανοίκειες πληρωμές, για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες. Πληρώθηκαν μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους»

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε καταδικαστεί Πρωτόδικα για:

Το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, τον 1608/50.
Το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία. ΟΙ Δικαστές οι δικαστές έκαναν εν προκειμένω δεκτή την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.
Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε αθωωθεί από τη μία πράξη της απιστίας που του καταλογιζόταν από το αρχικό κατηγορητήριο και αφορούσε σε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα:

5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.
Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Διαβάστε σχετικά: Ο Φουρλεμάδης καταδικάστηκε σε 16 χρόνια για κακούργημα και αφέθηκε ελεύθερος!

Το δημοσίευμα του Hot Doc το 2012

Τα Χριστούγεννα του 2012, ο Κώστας Βαξεβάνης και η ερευνητική του ομάδα είχαν πραγματοποιήσει πολυσέλιδη έρευνα για τις ΜΚΟ, τα χρήματα που είχαν πάρει και οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση που είχαν φτάσει στο υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ αυτών και η ΜΚΟ Αλληλεγγύη.

Όπως έγραφε ο Κ. Βαξεβάνης, «στις αρχές Φεβρουαρίου του 2005 το πλοίο Ocean Monarch, με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα, έφτασε σε στρατιωτικό λιμάνι της Σρι Λάνκα. Το τσουνάμι είχε αποδεκατίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και είχε εξαθλιώσει ολόκληρη τη χώρα. Ο τηλεμαραθώνιος, ο οποίος είχε διοργανωθεί στην Ελλάδα για να συγκεντρωθεί η βοήθεια, είχε μεγάλη επιτυχία. Οι Έλληνες για μια φορά ακόμη είχαν ανταποκριθεί. Μόλις το πλοίο έριξε άγκυρα οι 45 εθελοντές που συνόδευαν την ανθρωπιστική βοήθεια θέλησαν να βοηθήσουν πρώτα τους εξαθλιωμένους που θα βοηθούσαν στη διανομή. Άνοιξαν λοιπόν τα κιβώτια με τον ρουχισμό, ο οποίος είχε αγοραστεί από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» της Αρχιεπισκοπής. Η οργάνωση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου είχε πάρει 1.144.834 ευρώ από τα χρήματα του τηλεμαραθώνιου για να αγοράσει και να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα. Το άνοιγμα των κιβωτίων ήταν μια οδυνηρή έκπληξη. Η ανθρωπιστική βοήθεια της αρχιεπισκοπής περιλάμβανε σέξι εσώρουχα, αποκριάτικες στολές κολομπίνας και αρκετά στρινγκ. Με αυτά έπρεπε να ντύσουν τη γύμνια τους οι βιασμένοι από τη μανία της φύσης. Η αποκάλυψη του πώς αντιλαμβανόταν η αρχιεπισκοπή την ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η «Αλληλεγγύη» συνέχισε τη δράση της, όπως άλλωστε και δεκάδες ακόμη οργανώσεις φιλανθρωπίας».

Η έρευνα του Hot Doc έθετε μία σειρά από ερωτήματα. «Πού πήγαν τα λεφτά των τηλεμαραθώνιων; Ποιος διαχειρίζεται αυτά τα ποσά; Ποιος τα ελέγχει;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθετε η δημοσιογραφική έρευνα. Πολλοί τότε ήταν αυτοί που κατέφυγαν στη γνωστή τακτική κατά του Βαξεβάνη και της δημοσιογραφικής τους ομάδας που αντί απαντήσεων με επιχειρήματα να προχωρούν σε «δολοφονίες χαρακτήρων». Οι εξελίξεις όμως από το χώρο της Δικαιοσύνης 11 και πλέον χρόνια μετά δικαιώνουν τη δημοσιογραφική έρευνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter