Τελεσίγραφο Λευκού Οίκου προς διπλωμάτες: Ή συμφωνείτε, ή φεύγετε!

Τελεσίγραφο Λευκού Οίκου προς διπλωμάτες: Ή συμφωνείτε, ή φεύγετε!

Πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες διαμαρτυρήθηκαν επισήμως για το διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος μεταναστών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ.

Αδιευκρίνιστος αριθμός στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησαν έναν επίσημο “δίαυλο”, τον λεγόμενο “της διαφωνίας” για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο διάταγμα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπο του υπουργείου Μαρκ Τόνερ (φωτογραφία).

“Γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα τηλεγράφημα (που μεταδόθηκε) μέσω του διαύλου διαφωνίας και αφορά το διάταγμα”, εξήγησε ο Τόνερ ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ επί υπουργίας του Τζον Κέρι και παραμένει στη θέση του μέχρι να εγκριθεί ο διορισμός του διαδόχου του Κέρι, του Ρεξ Τίλερσον.

Το υπουργείο υπενθύμισε ότι αυτός ο επίσημος “δίαυλος διαφωνίας” λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και επιτρέπει στους εργαζόμενους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Ο Τόνερ δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του “μηνύματος”, ούτε για τον αριθμό των διπλωματών που το στηρίζουν ή που το υπέγραψαν.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έσπευσε να στείλει τελεσίγραφο στους διπλωμάτες που διαμαρτυρήθηκαν επισήμως. “Είτε θα δεχτούν το πρόγραμμα, είτε θα φύγουν” είπε ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ.

Η ιστορία του “διαύλου”:

Ο δίαυλος “διαφωνίας” είχε ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, όταν περίπου 50 διπλωμάτες ζήτησαν να πλήξουν οι ΗΠΑ στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, μια προτροπή που συνιστούσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν επιθυμούσε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει προηγούμενο να εκφράζεται μια “διαφωνία” εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ενός νέου προέδρου.

Ο Τόνερ τόνισε ότι ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. ο Τόμας Σάνον) και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσδίδουν μεγάλη σημασία και σέβονται αυτόν τον “δίαυλο διαφωνίας”. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο (περίπου 70.000 άνθρωποι συνολικά) έχουν το δικαίωμα “να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα και με εμπιστευτικό τρόπο στην ιεραρχία τους”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter