Τελευταία ευκαιρία για τη ΘΕΣγάλα

Τελευταία ευκαιρία για τη ΘΕΣγάλα

Hοικογένεια του Ξενοφώντα Καντώνια, που αποχώρησε το 2006 από τη Βιοκαρπέτ και την Exalco για να ιδρύσει την πρωτοπόρο στην παραγωγή προφίλ αλουμινίου Cosmos Aluminium, αναλαμβάνει να σώσει τη θεσσαλική εταιρεία γαλακτοκομικών ΘΕΣγάλα.

Οπως έγινε γνωστό η οικογένεια Καντώνια αγόρασε ήδη το εμπορικό σήμα του συνεταιρισμού που ήταν ενεχυριασμένο για 500.000 ευρώ και ολοκληρώνει σχέδιο διάσωσης της ΘΕΣγάλα αναλαμβάνοντας σε αυτήν ρόλο στρατηγικού επενδυτή. Το σχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί προς έγκριση στο Πρωτοδικείο Λάρισας ως το τέλος του χρόνου και περιλαμβάνει κούρεμα έως 90% των υποχρεώσεων προς τράπεζες, προμηθευτές και μέλη του συνεταιρισμού οι οποίες φτάνουν τα 25 εκατ. ευρώ.

Για να υλοποιηθεί ωστόσο πρέπει να παρακαμφθεί η ισχύουσα νομοθεσία για τους συνεταιρισμούς που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή επενδυτών. Για τον σκοπό αυτό μέρος του ενεργητικού του συνεταιρισμού, συγκεκριμένα το εργοστάσιο της ΘΕΣγάλα, θα μεταβιβαστεί σε νεοσύστατη εταιρεία της οικογένειας Καντώνια, την Cosmos ΘΕΣ Γάλα, θυγατρική της Cosmos Investments, που κατέχει και τα περιουσιακά στοιχεία της Cosmos Aluminium, ενώ τα μέλη του συνεταιρισμού θα παραδίδουν την παραγωγή τους στο εργοστάσιο που θα ανήκει πλέον στην Cosmos ΘΕΣ Γάλα, η οποία θα έχει την εμπορική δραστηριότητα. H Cosmos Investments προτίθεται να βάλει στην εταιρεία νέα κεφάλαια ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία της εταιρείας

Η εταιρεία ΘΕΣγάλα, με έτος ίδρυσης το 2011, έδρα τη Λάρισα και πρωτεργάτη τον Θανάση Βακάλη, γιο κτηνοτρόφου που είχε σπουδάσει γιατρός, αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό συνεταιριστικό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο έδωσε, και για ορισμένα τουλάχιστον χρόνια κέρδισε, μάχες απέναντι στους μεσάζοντες και στη βιομηχανία.

Αρχικά οι συνεταιρισμένοι κτηνοτρόφοι της ΘΕΣγάλα επιδίωξαν και πέτυχαν καλύτερες τιμές για το αγελαδινό γάλα που παρέδιδαν ως πρώτη ύλη, υπογράφοντας συμβόλαια με τη βιομηχανία που άλλαξαν τα δεδομένα στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης γάλακτος προς όφελός τους.

Η άνοδος και η πτώση

Σε δεύτερο στάδιο ο συνεταιρισμός δημιούργησε δικό του δίκτυο πωλήσεων στη μισή Ελλάδα, εγκαθιστώντας αυτόματα μηχανήματα πώλησης γάλακτος στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Μέσω αυτών των αυτόματων πωλητηρίων έδινε το γάλα του απευθείας στους καταναλωτές, με σημαντικό οικονομικό κέρδος και για τις δύο πλευρές.

Κι ενώ όλα πήγαιναν καλά, οι παραγωγοί της θεσσαλικής εταιρείας έσπευσαν να επεκτείνουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους, στήνοντας δίκτυο συνεταιριστικών γωνιών με ελληνικά προϊόντα και δημιουργώντας δική τους παραγωγική μονάδα στη Λάρισα, όλα με τραπεζικό δανεισμό.

Το αποτέλεσμα αυτής της ταχύρρυθμης επέκτασης ήταν η ΘΕΣγάλα, παρά τους υψηλούς τζίρους της που έφταναν τα 2425 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλών επενδυτικών δαπανών της να βγάζει ζημιές και από το 2017 να αποκτήσει προβλήματα ρευστότητας.

Ετσι, το 2019 η εταιρεία υπέβαλε το πρώτο σχέδιο διάσωσης. Παρά την έγκρισή του από το Πρωτοδικείο Λάρισας, όμως, δεν κατάφερε να ορθοποδήσει, ενδεχομένως και λόγω της πανδημίας που έφερε πτώση της κατανάλωσης. Ακολούθησε δεύτερο σχέδιο διάσωσης με στρατηγικό επενδυτή την τυροκομική Ομηρος, το οποίο δεν προχώρησε και πλέον κατατίθεται τρίτο. Αυτή ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία για το ΘΕΣγάλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter