Τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή τους – Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή τους – Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Λίγες ημέρες απομένουν για τη λήξη της παράτασης στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2024 και όσοι ακόμα δεν έχουν καταβάλει το ποσό θα πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν έως τις 29 Φεβρουαρίου για να αποφύγουν περιπέτειες με επιβολή προστίμου.

Από το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στην πληρωμή.

Δείτε επίσης – Τέλη κυκλοφορίας: Προς παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου η πληρωμή τους

Η διαδικασία

Για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας 2024, πατήστε ΕΔΩ.

Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα:

Συμπληρώνετε τον ΑΦΜ που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

Συμπληρώνετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

Επιλέγετε το έτος τελών κυκλοφορίας.

Επιλέγετε «Εκτύπωση».

Οι 3 τρόποι πληρωμής στα τέλη κυκλοφορίας

Αφότου εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο, μέσα από την πλατφόρμα myCar, μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Από τα μηχανήματα συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή θα σας ζητηθεί ο κωδικός QR, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία της σελίδας του ειδοποιητηρίου.

Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει γίνει εκτύπωση του ειδοποιητηρίου.

Υπάρχει και η επιλογή της ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω web banking. Θα πρέπει να μπείτε στην εφαρμογή της τράπεζάς σας και στη συνέχεια να πληρώσετε, συμπληρώνοντας τον 23ψήφιο κωδικό «RF» που θα σας ζητηθεί, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της σελίδας του ειδοποιητηρίου.

Ποιες αλλαγές που εξετάζονται για τα τέλη κυκλοφορίας

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των τελών κυκλοφορίας λόγω των ελλείψεων στα έσοδα. Σύμφωνα με αναφορές, ένα τέτοιο σχέδιο είναι υπό εξέταση από το υπουργείο, και αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2024, που προγραμματίζεται για τις 29 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει επίσης τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για την απόσυρση οχημάτων άνω των 20 ετών, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας τους.

Το κύριο πρόβλημα για το υπουργείο είναι ότι τα τελευταία 13 χρόνια, εποχή κατά την οποία έχουν εφαρμοστεί τα τέλη κυκλοφορίας βάσει εκπομπών ρύπων, έχουν πουληθεί πολλά οχήματα με σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία, προκαλώντας μείωση στα φορολογικά έσοδα.

Τα έσοδα που προκύπτουν από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται ετησίως σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η τρέχουσα μέθοδος υπολογισμού δεν φαίνεται να καλύπτει τη ζήτηση και προβλέπεται ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν ελλείψεις στα έσοδα. Για τον λόγο αυτό, αναμένονται αναπροσαρμογές προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter