Τέλη Μαΐου ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44 ετών

Τέλη Μαΐου ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44 ετών

Οι ηλικίες 30-44 ετών θα έχουν δικαίωμα επιλογής εμβολίου από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκίνησε την τοποθέτησή της με τις νέες εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και τις αναθεωρημένες συστάσεις για τη χρήση του από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Όπως η ίδια επεσήμανε, «μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα ερώτημα στο οποίο περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση είναι η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση».

Οι συστάσεις από τη Βρετανία

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, «η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της δεύτερης δόσης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα αλλά και τη σύσταση για το ότι η β’ δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για το ενδεχόμενο μίξης στις δόσεις εμβολιασμών, δηλαδή τη χορήγηση διαφορετικών εμβολίων στην α’ και τη β’ δόση. «Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στις μελέτες που γίνονται σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών. «Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός. Άρα ο στόχος είναι διαφορετικός. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση».

Τι αλλάζει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε για τον τρόπο καταγραφής των στοιχείων λόγω της ένταξης του εμβολίου της Johnson & Johnson στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Από εδώ και στο εξής θα καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία: το σύνολο των εμβολιασμών, οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Οι επιλογές για τον εμβολιασμό των 30-44

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα με όλες τις επιλογές εμβολίων για την ηλικιακή ομάδα 30 – 44 ετών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται ανά πενταετία, με πρώτη αυτή των 40-44 ετών, ενώ θα ακολουθήσουν οι 35-39 και 30-34 ετών.

Όσο για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες (δηλαδή οι 18-24 και 25-29), ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για τα ραντεβού είναι πιθανό να λάβει χώρα εντός Ιουνίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter