Τελιγιορίδου: Δίκαιες οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων – Είχαμε προειδοποιήσει

Τελιγιορίδου: Δίκαιες οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων – Είχαμε προειδοποιήσει

«Από τις 12 Οκτωβρίου καταθέσαμε ερώτηση με τη συνυπογραφή 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προειδοποιώντας για τα προβλήματα που διαφαίνονταν στην πληρωμή της επερχόμενης βασικής ενίσχυσης και ζητώντας την κατάργηση ή τροποποίηση της νέας ΚΥΑ που αφορά στην “Κατανομή Βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας”», αναφέρει δήλωση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αφορμή και οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για την Παρασκευή και το Σάββατο οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι που διοργανώνουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι την κάθοδό τους στην Αθήνα διοργανώνουν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου οι αγρότες από την Κρήτη, καθώς και οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι, καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, τους παγετούς, τους σεισμούς.

Στη δήλωσή της η Ολυμπία Τελιγιορίδου σημειώνει:

«Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου επέφερε διαχωρισμό για πρώτη φορά στην ηλικία των αμνοεριφίων και βρήκε εξ’ απήνης τους κτηνοτρόφους που είχαν ήδη υποβάλλει την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2021, λόγω της αναδρομικής ισχύος της.

Προειδοποιήσαμε εγκαίρως πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να υποστούν απώλεια ή μεγάλη μείωση στο δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή με την έκρηξη της ακρίβειας στην ενέργεια και τα αγροεφόδια.

Η ηγεσία του Υπουργείου όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη την έγκαιρη προειδοποίησή μας αλλά προχώρησε στις 27-10-2021 στην εφαρμογή της ΚΥΑ κόβοντας επιδοτήσεις ύψους 63 εκ. ευρώ από τους πραγματικούς παραγωγούς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ΥΠΑΑΤ και ο Υπουργός  προέβησαν σε μια απαράδεκτη ανακοίνωση την ίδια μέρα  (27-10-2021) όπου αντί να αναλάβουν την ευθύνη της αποτυχίας των πληρωμών χαρακτήρισαν “σκυλιά που αλυχτάνε” τους κτηνοτρόφους που είδαν κομμένες τις επιδοτήσεις που δικαιούνταν.

Εύλογα και δίκαια κτηνοτροφικοί φορείς προχωρούν αύριο σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Είμαστε στο πλευρό τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ζητάμε από την κυβέρνηση άμεση επανόρθωση της ζημιάς που προκάλεσε. Ο κ.Λιβανός οφείλει λεκτική και έμπρακτη συγνώμη προς τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας.»

Οι κινητοποιήσεις των Αγροτών και Κτηνοτρόφων:

Οι αγρότες από την Κρήτη διοργανώνουν κινητοποίηση την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαμαρτυρόμενοι για τις μειωμένες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ήρθαν να προστεθούν στα συσσωρευμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Την ίδια μέρα, σε κινητοποίηση καλούν και οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, με κεντρικό σύνθημα «Λέμε όχι στην εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας». Σε σχετικό κάλεσμα καταγγέλουν την «πλήρη αδιαφορία του υπουργού και την ανοχή τους στην συντεχνία των εμπόρων σε βάρος των συμφερόντων μας», ζητώντας την απόσυρση του αποθέματος σταφίδας και την παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου «ραντεβού» στο Σύνταγμα δίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές και «είδαν το βιός τους να χάνεται στη μανία της φωτιάς, του νερού και του σεισμού» να συμμετέχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που γίνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής των πυρόπληκτων, των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων περιοχών.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter