Τελιγιορίδου στο documentonews.gr: Οφείλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό να ζει με αξιοπρέπεια

Τελιγιορίδου στο documentonews.gr: Οφείλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό να ζει με αξιοπρέπεια

«Η συμμετοχή μου σε αυτήν την εκλογική μάχη είναι μια συνειδητή επιλογή ευθύνης και χρέους για την υπεράσπιση των αιτημάτων των απλών πολιτών που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη καθημερινότητα» τονίζει στο documentonews.gr η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μιλά για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και την απαραίτητη στήριξη που πρέπει να δοθεί στους παραγωγούς, για τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ασκεί.

Τι γεύση σας αφήνει η επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και το ζήτημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Πρόκειται για τρία γεγονότα που έχουν ως κοινό παρονομαστή την αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό δημιουργεί μια γενικότερη ανασφάλεια. Αυτό είναι το πρώτο αίσθημα που νιώθω.

Ο Έντι Ράμα κάνει μια επίδειξη δύναμης, παρεμβαίνοντας με τις δηλώσεις του στα εσωτερικά της χώρας μας και ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί ανέμελα. Ο κ. Ράμα μάλιστα που δεν φημίζεται για τις ευαισθησίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα πλέκει το εγκώμιο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το εκλαμβάνει ως φιλοφρόνηση, θυμίζοντάς μας δικαίως πως «όμοιος ομοίω αεί πελάζει». Δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, την μετατρέπει σε προεκλογικό επικοινωνιακό «κόλπο» για να συγκρατήσει την ακροδεξιά πελατεία της και αυτό είναι επικίνδυνο.

Ασφαλώς πολύ κρίσιμο ζήτημα είναι η ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας από την πλευρά της Τουρκίας. Η Τουρκία όχι μόνο δεν αφαιρεί καμία από τις παράνομες «διεκδικήσεις» της αλλά προσθέτει σε συμβολικό αλλά και πραγματικό επίπεδο την πρόκληση της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί κυριολεκτικά στο παρά πέντε της συνάντησης, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι απλός θεατής των εξελίξεων και σαφώς κατώτερος των περιστάσεων.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την ανικανότητα του κ. Μητσοτάκη, παρουσιάζει στις ΗΠΑ και στην ΕΕ ένα αφήγημα ότι εξομαλύνονται οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας με στόχο να πάρει τα F16 από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα να απολαμβάνει τα όποια οικονομικά ευεργετήματα από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, το casus belli εναντίον της Ελλάδας ισχύει, η αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν αναβαθμίζεται, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά μας, λοιδορεί το δικαίωμα της χώρας να ορίσει θαλάσσια πάρκα αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο όνομα της «γαλάζιας πατρίδας» και παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου στην Κύπρο.

Μπορεί η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ να «ξεχνούν» πως φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την εισβολή και την παράνομη κατοχή της Κύπρου, όμως εμείς δεν ξεχνάμε. Η προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας του Κυπριακού, όπως εξυφαίνεται έντεχνα στον εσωτερικό δημόσιο διάλογο, από διάφορες πλευρές που επιχειρούν να μοιράσουν «στη μέση» την ευθύνη της τραγωδίας, δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποδοχή των τουρκικών σχεδιασμών για την Κύπρο. Δεν θα το επιτρέψουμε γιατί «έχουν γνώση οι φύλακες».

Τέλος, όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εδώ δεν ξέρουμε αν πρέπει να κλαίμε ή να γελάμε. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης εκλιπαρούν για την τήρηση της Συμφωνίας. Ξέρετε, επειδή το θέμα το ζήσαμε κάτω από τα σπίτια μας και τα γραφεία μας από τα στελέχη της ΝΔ που μας χαρακτήριζαν προδότες μοιάζει γελοίο οι ίδιοι άνθρωποι να τρέχουν τώρα να παρακαλάνε για την τήρηση της Συμφωνίας. Πρόκειται για την αποκάλυψη του απύθμενου θράσους και την παραδοχή της πατριδοκαπηλίας και του εθνικά επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού της ΝΔ.

Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Είμαστε υπέρ του διαλόγου και της καλής γειτονίας αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Στις σημερινές συνθήκες αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια κυβέρνηση που δεν θα ασκεί εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις, αλλά με γνώμονα το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον. Μια κυβέρνηση που θα δημιουργεί συμμαχίες και θα αξιοποιεί τη θέση της χώρας στην ΕΕ. Εκεί που δυστυχώς με τις πράξεις της σημερινής κυβέρνησης, το κύρος της χώρας μειώνεται δραματικά όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες αποφάσεις τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και άλλων θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Αυτή η υποβάθμιση αντανακλάται και στην γεωπολιτική συγκυρία της περιοχής μας με τα γεγονότα που προαναφέραμε και πρέπει να σταματήσει. Η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας με εθνική αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Τι θα μπορεί να προσφέρει στους παραγωγούς και γενικότερα στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με γνώση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγροτικής παραγωγής εδώ και 4 χρόνια καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ΕΣΣ) που σχεδιάστηκε και κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στη νέα ΚΑΠ αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Σήμερα οι Έλληνες αγρότες πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις συνέπειες του σχεδίου της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και η μείωση των επιδοτήσεων αφαίρεσε ήδη στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 240 εκατομμύρια ευρώ από τη βασική ενίσχυση και πάνω από 50% στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα.

Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμβάλλει στην  άμεση και αποτελεσματική αναθεώρηση του ΕΣΣ για την επαναφορά των πόρων που αφαιρέθηκαν από τον Πυλώνα των επιδοτήσεων, τον επανασχεδιασμό, απλοποίηση και συστηματοποίηση των εναλλακτικών αγρο-οικολογικών πρακτικών, την επανεξέταση του ρόλου και του εύρους εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών ελέγχων, τη δημιουργία Πυλώνα ΙΙΙ, με αξιοποίηση τουλάχιστον του 3% των πόρων της τρέχουσας ΚΑΠ ως «εργαλείο διαχείρισης κινδύνου» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις πανδημίες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που σήμερα είναι υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση λόγω της μη εναρμόνισής του με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, την ενίσχυση της διοικητικής υποστήριξης προς όφελος του αγροτικού κόσμου, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη των παραγωγών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, την ψηφιακή και ευφυή γεωργία, τη διασφάλιση παραγωγής προϊόντων ποιότητας, ταυτότητας και ασφάλειας, την ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων, την εξωστρέφεια.

Στοχεύουμε στην αξιοπρεπή διαβίωση των παραγωγών, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, την διατροφική επάρκεια, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Σε τελική ανάλυση πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η ΚΑΠ μας αφορά όλους σαν καταναλωτές, το τι συμβαίνει στο χωράφι έχει επιπτώσεις στο ράφι των supermarket. Αν θέλουμε ποιοτικά προϊόντα σε καλές τιμές οφείλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό να παραμείνει στον τόπο του και να ζει με αξιοπρέπεια.

Με ποιο αποτέλεσμα θα είστε ικανοποιημένοι το βράδυ της 9ης Ιουνίου;

Στις ευρωεκλογές απευθυνόμαστε προς τον ελληνικό λαό με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μια κοινωνικά δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη και έναν αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας σε αυτήν. Η ελληνική οικογένεια, οι μικρομεσαίοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι άνεργοι και οι νέοι δεν μπορεί να σιωπήσουν απέναντι σε μια κυβέρνηση που διαλύει τον κοινωνικό ιστό, τις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου.

Η επιβεβαίωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί την εναλλακτική πρόταση του προοδευτικού χώρου με προοπτική κυβερνησιμότητας, γιατί αυτό αποτελεί αναγκαιότητα των καιρών απέναντι στην κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί τη δική μας στόχευση. Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμά μας για εγρήγορση και κινητοποίηση απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και της απαξίωσης των θεσμών και θα βελτιωθεί το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών.

Γιατί να σας στηρίξουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια θα είναι η προτεραιότητά σας εφόσον εκλεγείτε;

Η συμμετοχή μου σε αυτήν την εκλογική μάχη είναι μια συνειδητή επιλογή ευθύνης και χρέους για την υπεράσπιση των αιτημάτων των απλών πολιτών που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη καθημερινότητα. Η γνώση και η εμπειρία μου για την πρωτογενή παραγωγή και την ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελούν για μένα προτεραιότητα για ένα νέο και αναγκαίο παραγωγικό μοντέλο, για μια νέα αναπτυξιακή προοπτική. Είμαι αποφασισμένη να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για την περιφερειακή ισόρροπη ανάπτυξη που θα σταματήσει την ερήμωση των χωριών και των πόλεών μας.

Στην ομιλία μου κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας, είχα πει πως κατάγομαι από ένα χωριό που έχει 35 κατοίκους. Ποιος θα ενδιαφερθεί γι αυτούς; Όμως πρέπει να ενδιαφερθούμε, γιατί αυτοί παράγουν το σιτάρι που χρησιμοποιείται για το ψωμί που τρώει ο μισός Δήμος Αθηναίων. Αυτούς τους ανθρώπους σε όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις της χώρας πρέπει να τους στηρίξουμε να μείνουν στον τόπο τους, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να εργαστούν να παράγουν και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία.

Αυτό προϋποθέτει μια ολιστική πολιτική αποκέντρωσης που θα ενισχύει τον αγροδιατροφικό τομέα, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη υποδομών και μεταφορών, την στήριξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, την ενίσχυση των δομών Υγείας και Παιδείας.

Στη στόχευση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν και να διευρυνθούν εργαλεία από την ΕΕ που αφορούν την ΚΑΠ αλλά και πολιτικές εδαφικής και τοπικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να πετύχουμε στόχους βιώσιμης ανάπτυξης με γνώση και αποτελεσματικότητα.

Η ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει σε όλους μας, είτε ζούμε στην Αθήνα, είτε σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό. Μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε γι αυτό. Για μένα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Γιατί οι προοδευτικοί πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιο άλλο αριστερό ή κεντροαριστερό κόμμα;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό με αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες που ακούει τα μέλη και τους φίλους του και δε λειτουργεί με όρους ενός κλειστού κλαμπ. Γιατί αφουγκράζεται, αναλύει, ιεραρχεί και προτείνει θέσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γιατί υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί αντιμάχεται τη διαφθορά και την διαπλοκή και κανείς μας δεν έβαλε το δάχτυλο στο μέλι. Γιατί θέλει μια δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Γιατί είναι ένα κόμμα ευρωπαϊκό που οραματίζεται και αγωνίζεται για την Ευρώπη της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Γιατί αγωνίζεται για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της ευημερίας.

Γιατί σέβεται τους πολίτες. Γιατί είναι μέρος της κοινωνίας και όχι αφ΄ υψηλού συμβουλάτοράς της. Γιατί ξέρει και μπορεί να αγωνιστεί για μια καλύτερη ζωή χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter