Τελικά … δεν μας ψεκάζουν

Τελικά … δεν μας ψεκάζουν

Οι ελαιοπαραγωγοί της Βοιωτίας και ειδικά αυτοί της μικρής παραγωγικής εμβέλειας βρίσκονται σε απόγνωση. 

Ο δάκος κατέστρεψε ποσοτικά έως και το 70% της φετινής παραγωγής τους κι επηρέασε σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Μετρήσεις δείχνουν τα οξέα υ-ψηλα, να κυμαίνονται άνω του 1,5%, ενώ το σύνηθες για την περιοχή ήταν κάτω του 0,5%!

Όπως έχουν παραδεχθεί δημοσια συνεργάτες της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, οι ψεκασμοί έγιναν Αύγουστο & Σεπτέμβριο, αφού ο δάκος είχε ρίψει το μεγαλύτερο μέρος της καρποφορίας στο έδαφος. Τόσο η εμπειρία των αγροτών, όσο και οι τεχνικές προδιαγραφές συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ψεκασμού οριοθετούν τον πρώτο ψεκασμό κατά τον μήνα Ιούνιο.

Αυτό όμως που εξοργίζει περισσότερο τους παραγωγούς ειναι η αδιαφορία που επιδεικνύει για ζήτημα η Π.Ε Βοιωτίας. Περαν των συζητησεων πίσω από κλειστές πόρτες και τσιτατων περί πλήρους στήριξης των αγροτών, δεν ακουστηκε καμια απάντηση, καμία ενημέρωση, καμία ανάληψη ευθύνης.

Δεν δημοσιεύθηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλαδας ποτέ, ούτε τα ημερήσια δελτία, ανα τοπική ή δημοτικη ενότητα, στα οποία αναγράφονται οι ημερομηνίες ψεκασμού, ο αριθμος εργατών, τα ψεκαστικά μέσα, η ποσότητα του ψεκαστικού διαλύματος, ο αριθμός των δέντρων που ψεκάστηκαν. Ούτε φυσικά τα Συγκεντρωτικά Δελτία Διαχείρισης Δακοπαγιδων ανά μήνα, ώστε να γίνει γνωστή η πορεία της ανοιξιάτικης παγιδοθετησης. Αντ’ αυτών ακούγονται ευχολόγια στήριξης και μισολογα επιρριψης ευθυνών σε καιρό & θεούς.

Οι παραγωγοί δηλώνουν ότι περιμένουν ενημέρωση κι ανάληψη της ευθύνης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία καλύπτει το κόστος της δακοκτονίας μέσω εισφοράς των παραγωγών. Εως τώρα η μόνη επίσημη ενημέρωση τους, είναι μια ανάρτηση στη Διαύγεια, όπου φαίνεται ότι η υπογραφή της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών Δακοκτονίας 2018-2019 από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έγινε τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή μετά το πέρας της δακοκτονικης περιοδου!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter