Τελικοί με παρατράγουδα στο ΟΑΚΑ

Ο τελικός του κυπέλλου σε όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες θεωρείται γιορτή του ποδοσφαίρου. Στην χώρα μας απλά είναι η γιορτή των χούλιγκαν και του… ξύλου. Σοβαρά επεισόδια σε τελικούς έχουν γίνει και στο ΟΑΚΑ, το οποίο είναι το ασφαλέστερο γήπεδο της Ελλάδας.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο θα διεξαχθεί ο σημερινός τελικός μεταξύ του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ και δεν πρόκειται να συμβούν σοβαρά παρατράγουδα, διότι στις εξέδρες δεν θα βρίσκονται φίλαθλοι.

Ας θυμηθούμε τα επεισόδια που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε τελικούς στο ΟΑΚΑ:

ΟΑΚΑ 2008–09: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-4 / 15-14 πεν. (εισιτήρια 48.594). Υπήρξαν συμπλοκές οπαδών των δύο ομάδων στην τάφρο πριν από την σέντρα. Μεγάλη ήταν ή ένταση και στα επίσημα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

ΟΑΚΑ 2009–‘10: Παναθηναϊκός – Αρης 1-0 (εισιτήρια 48.926). Υπήρξαν συμπλοκές στην τάφρο και στον στίβο του γηπέδου. Σεκιούριτι που ήταν στην πλευρά των οπαδών του τριφυλλιού, πλακώθηκαν με οπαδούς του Άρη.

ΟΑΚΑ 2010–11: ΑΕΚ – Ατρόμητος 3–0 (εισιτήρια 50.912)

Ο τελικός σημαδεύτηκε από την επίθεση οπαδών της ΑΕΚ στην εξέδρα που ήταν οι φίλοι του Ατρόμητου, μεταξύ των οποίων οι γυναίκες και τα παιδιά των ποδοσφαιριστών. Επικράτησε χάος με συμπλοκές και εντός αγωνιστικού χώρου και έτσι γράφτηκε μία ακόμα «μαύρη» σελίδα στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι παίκτες του Ατρόμητου προσπάθησαν να αποτρέψουν επίθεση στους οικείους τους, ενώ ο τελικός ξεκίνησε με καθυστέρηση 15 λεπτών.

Στην συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Ατρόμητου Γιώργος Δώνης είχε δηλώσει: «Ο τελικός ήταν μια παρωδία. Το έργο ήταν στημένο και σκηνοθετημένο. Πρόκειται για αθλιότητα να βλέπεις τους ποδοσφαιριστές να τρώνε ξύλο, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειές του, να δέχονται επίθεση μπαίνοντας στα αποδυτήρια με σκυμμένο κεφάλι. Το ελληνικό κράτος είναι ένα μπουρδέλο… Είναι μία αθλιότητα που δυστυχώς στη χώρα μας δεν μπορεί να μπει ένα τέλος. Αφήνουμε αυτούς τους αλήτες, να κάνουν ό,τι θέλουν».

ΟΑΚΑ 2013–14: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-1 (εισιτήρια 44.356)

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού με τα ΜΑΤ. Υπήρξαν συνεχείς ρίψεις καθισμάτων, φωτοβολίδων και κροτίδων! Η ένταση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, με τους αστυνομικούς να κλείνουν τους οπαδούς στη γωνία. Kάποιοι μπήκαν στο ταρτάν…

ΟΑΚΑ 2015–16: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2–1: Η γιορτή του ποδοσφαίρου διεξήχθη μπροστά σε 300 άτομα για λόγους ασφαλείας.

***Ο τελικός του κυπέλλου τη σεζόν 2016-2017 διεξήχθη στον Βόλο (ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2–1) και χαρακτηρίστηκε ως «ο τελικός – ντροπή». Ηταν ο τελικός που σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση οι τηλεθεατές είδαν να βγαίνουν μαχαίρια πάνω στην αερογέφυρα και να εκτυλίσσονται σκηνές ωμής βίας μεταξύ των οπαδών των Δικεφάλων, χωρίς κανένας να τους εμποδίσει.