Ναι, ήταν ένας τελικός γιορτή όπως ακριβώς τον ονειρεύονται οι ελάχιστοι ρομαντικοί του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ναι, ο τελικός του Κυπέλλου, ΟΦΗ – Ολυμπιακός, που βρήκε τους «ερυθρόλευκους» νικητές με 0-2, ήταν έτσι όπως τον απολαμβάνουν στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Ομως καλό θα ήταν πέρα από τα πανηγυρικά, τώρα που ακόμη είναι νωρίς, να κρατήσουμε την μπάλα χαμηλά, γιατί αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε στα πρόσφατα σκηνικά τρόμου ή σε τελικούς με 200 άτομα ή με εξ ολοκλήρου κενές εξέδρες. Για το ελληνικό ποδόσφαιρο μιλάμε, διάολε…
Εδωσε την υπόσχεσή του στις κάμερες ο πρόεδρος Μάκης Γκαγκάτσης ότι και οι επόμενοι τελικοί Κυπέλλου θα διεξάγονται με οπαδούς των δύο φιναλίστ, αλλά επειδή η πράξη απέχει έτη φωτός από τα λόγια φρόντισε η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, με… αιχμή του δόρατος την αστυνομία, να απαξιώσει η ίδια τον εαυτό της μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες και να γίνει περίγελος στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Με ποιο τρόπο; Με το να διεξαχθεί ο (χθεσινός) τελικός του Κυπέλλου γυναικών (ΑΕΚ – Παναθηναϊκός) στον Βόλο… χωρίς θεατές και με ελάχιστες προσκλήσεις στις δύο φιναλίστ!
Χαοτική η κατάσταση
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας στάθηκε πολύ τυχερή στο Κύπελλο των ανδρών, αφού η κληρωτίδα έφερε τους πέντε μεγάλους στο ίδιο μονοπάτι (τι… σατανική σύμπτωση!), αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο στις υπόλοιπες ομάδες για πρόκριση στον τελικό, με κερδισμένο τελικά τον ΟΦΗ. Όπως καταλαβαίνουμε, μόνο έτσι θα γινόταν τελικός χωρίς τον φόβο επεισοδίων (αν και πάλι είχαμε τιμωρίες έδρας, δύο αγωνιστικές για τον υπότροπο ΟΦΗ και μία για τον Ολυμπιακό λόγω κροτίδων), δίχως γκρίνια για την έδρα, για τους διαιτητές, για το VAR, για το αν θα έχει κόσμο ή κάποιες προσκλήσεις ο τελικός. Και εννοείται ότι η ΕΠΟ δεν θα είναι τόσο τυχερή κάθε χρόνο, να παίζουν ένας μεγάλος κι ένας μικρός στον τελικό, ώστε να αποφεύγει την «καυτή πατάτα». Υπολόγιζε όμως χωρίς τον τελικό των γυναικών. Να σημειωθεί δε ότι στον ημιτελικό της διοργάνωσης ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός ο «δικέφαλος» τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική για ρίψη αντικειμένων στις αντίπαλες παίκτριες, με αποτέλεσμα και τον τραυματισμό μίας εξ αυτών…
Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε από τους διοικούντες την ομοσπονδία αν ποτέ έχουν ελέγξει όλα όσα γράφουν κατά καιρούς σε ανακοινώσεις για τα περίφημα μέτρα ασφαλείας στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Ελέγχουν τι αναφέρει η ανακοίνωσή τους και τι τελικά ισχύει ή απλώς κάνουν copy/paste τον μπούσουλα της UEFA μόνο και μόνο για να λένε μετά ότι κόπτονται για την ασφάλεια του αγώνα;
Τον Αύγουστο του 2023 στον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup στο «Γ. Καραϊσκάκης» ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη, η UEFA είχε εκδώσει ανακοίνωση-μπούσουλα για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που θα ίσχυαν στο ματς. Και τα μέτρα εκείνα, καθότι αυτόπτης μάρτυρας τότε, τηρήθηκαν μέχρι κεραίας, πλην ενός καπνογόνου που κατάφερε να περάσει στο γήπεδο οπαδός των Σεβιγιάνων. Τα ίδια μέτρα θα ίσχυαν με βάση την ανακοίνωση της ΕΠΟ και στον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ισχυσαν όμως μόνο στα χαρτιά, γιατί στην πράξη ελάχιστα τηρήθηκαν. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο τελικός του ευρωπαϊκού Super Cup ήταν υπό την αιγίδα της UEFA και όχι της ΕΠΟ…
Ως αυτόπτης μάρτυρας το περασμένο Σάββατο λέω λοιπόν ότι από την ώρα που πάρκαρα (17.30) περίπου 400 μέτρα μακριά από το στάδιο και μέχρι να καθίσουμε με τον γιο μου στις θέσεις μας στο πάνω διάζωμα (θύρα 26) η ώρα είχε πάει 19.10! Γιατί απλούστατα, δυόμισι ώρες πριν από τη σέντρα, εκτός σταδίου επικρατούσε χάος. Πρώτο μπλόκο στα πρώτα κιγκλιδώματα γύρω από το ΟΑΚΑ. Τα ΜΑΤ παρατεταγμένα πλάι σε μια κλούβα είχαν ανοιχτό ένα μικρό πορτάκι και άφηναν εκατοντάδες φιλάθλους να περνούν ένας ένας τη στιγμή που περίμεναν 200-300 άτομα κι ενώ το πλήθος ολοένα αυξανόταν. Θα κάνουν σωματικό έλεγχο σκέφτηκα, γι’ αυτό αργούν. Φευ! Καμία σχέση, κανείς έλεγχος.
Aνύπαρκτος έλεγχος
Προχωρήσαμε περίπου 100 μέτρα και φτάσαμε σε δεύτερο μπλόκο από ΜΑΤ και κλούβες. Πάλι ίδιο σκηνικό με ακόμη περισσότερους φιλάθλους που έρχονταν από άλλες εισόδους. Μικροί, μεγάλοι, οργανωμένοι, ηλικιωμένοι, μαμάδες, μπαμπάδες, σαρδελοποιημένοι στο λιοπύρι να περιμένουν να περάσουν όπως όπως από τη μικρή δίοδο που δημιουργούσαν κάθε λίγο τα ΜΑΤ. Ούτε εδώ έλεγχος. Αφού περάσαμε, φτάσαμε στον έλεγχο των εισιτηρίων. Εγινε το τσεκ μέσω ενός σκάνερ χειρός και φτάσαμε στους αστυνομικούς για τον σωματικό έλεγχο που σε άλλους γινόταν, σε άλλους όχι!
Ο γράφων απλώς ρωτήθηκε αν το παιδί δίπλα του είναι μαζί του. Είπα «ναι» και μου απάντησαν «περάστε»! «Δηλαδή αν είχα επάνω μου καπνογόνο, θα περνούσε έτσι;» με ρώτησε ο μικρός. Τι να του εξηγήσω; Οτι, αν συμβεί κάτι κακό, οι ευθύνες θα γίνουν μπαλάκι μεταξύ ΕΠΟ, ομάδων, οργανωμένων οπαδών και αστυνομίας; Γιατί στην πράξη, στις εξέδρες τα μόνα που δεν πέρασαν ήταν τανκς, όλμοι και πύραυλοι Patriot. Τα υπόλοιπα πέρασαν όλα: κροτίδες, δυναμίτες, καπνογόνα, μπουκάλια, κουτάκια μπίρας, μέχρι ανοιχτήρι για σαμπάνιες και ποιος ξέρει τι άλλο…
Εν κατακλείδι: Τελικός μεταξύ ομάδων του Big 4 χωρίς κραυγές διαμαρτυρίας και σκηνικά πολέμου μπορεί να υπάρξει αλλά έπειτα από πολλά, πάρα πολλά χρόνια και αφού αλλάξουν πρώτα μυαλά οι παράγοντες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ακόμη κι αν παίξουν μικρός εναντίον μεγάλου, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν αίσχη. Θυμηθείτε τον τελικό του 2011, ΑΕΚ Ατρόμητος 3-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο…
Διαβάστε επίσης
Χάρβαρντ: Σε αδιέξοδο οι ξένοι φοιτητές μετά την ανάκληση εγγραφών από την κυβέρνηση Τραμπ
Ηλεκτροσόκ τα χρέη για το ρεύμα – Κυβερνητικά σχέδια για mega επενδύσεις στην πλάτη της κοινωνίας
«Αμάρτησαν» για να θρέψουν με παράνομες επιδοτήσεις τα δικά τους παιδιά – Την Κυριακή στο Documento
Καιρός: Κυριακή με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές αφορούν τα φαινόμενα