Τέλλογλου στη δίκη για σκάνδαλο Siemens: Τα δώρα στα κόμματα υπολογίζονταν ως 10% επί του τζίρου

Τέλλογλου στη δίκη για σκάνδαλο Siemens: Τα δώρα στα κόμματα υπολογίζονταν ως 10% επί του τζίρου

Για τα χρήματα που έπαιρναν πολιτικά κόμματα από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού, μίλησε σήμερα ο μάρτυρας, δημοσιογράφος, Τάσος Τέλλογλου.

Αναφερόμενος στη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της μητρικής Siemens μέχρι την Ελλάδα, ο δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί με το σκάνδαλο, κατέθεσε: «Αποδέκτες του 2% από τα μαύρα ταμεία σύμφωνα με τον Σίκατσεκ, ήταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως στα τότε δύο μεγάλα. Η κατάσταση άλλαξε το 1996, καθώς για “λόγους τάξης”, τα “δώρα” υπολογίζονταν ως 10% επί του τζίρου».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το 2% το διαχειριζόταν ο Χριστοφοράκος και το 8%, αρχικά οι κατηγορούμενοι Καραβέλας και Γεωργίου και εν συνεχεία ο επίσης κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης.

«Στη δίκη του Μονάχου ακούστηκε ότι το 8% δόθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Έχω αμφιβολίες γι αυτό, γιατί από τα έγγραφα προκύπτουν και απευθείας πληρωμές, όπως για παράδειγμα αυτή του Σκαρπέλη», είπε ο μάρτυρας, ο οποίος μίλησε ακόμα για τον ρόλο των τραπεζιτών της Dresdner Bank, Λυγινού και Όσβαλντ, που ήταν διαχειριστές δύο λογαριασμών της Siemens, μέσω των οποίων «ξεπλενόταν» το «μαύρο χρήμα»,αλλά και στον ρόλο του Καραβέλα.

«Ερχόταν ένας υπάλληλος από τη Siemens Ελλάδος στην Γερμανία και υπέβαλε αίτημα για τις προμήθειες στην Ελλάδα. Το 1998, το έκανε ο Καραβέλας, που ήταν οικονομικός διευθυντής και στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο Αθανασιάδης».

Για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο μάρτυρας τόνισε ότι «είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του στη Γερμανία, ότι έδινε χρήματα στα πολιτικά κόμματα. Είχε πολύ καλές σχέσεις με το Δ.Σ. της μητρικής Siemens στη Γερμανία. Μάλιστα, μια περίοδο συζητιόταν να αναβαθμίσουν τον Χριστοφοράκο, προσφέροντάς του μια καλύτερη θέση, ακόμη και εκτός Ελλάδος». Ως προς τον προϊστάμενο του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, τον Dr Young, ο κ. Τελλογλου υποστήριξε ότι ο ρόλος του ήταν τυπικός και ήταν «διακοσμητικό στοιχείο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter