Τέλος δια νόμου στο εμπόριο με παράνομους εποικισμούς απαιτεί Διεθνής Αμνηστία και Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Τέλος δια νόμου στο εμπόριο με παράνομους εποικισμούς απαιτεί Διεθνής Αμνηστία και Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών
AP Photo/Bernat Armangue

Να τερματίσει δια νόμου το εμπόριο με τους παράνομους οικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη παγκοσμίως καλεί με ψήφισμα την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αντιτίθεται στην προσάρτηση και θεωρεί ότι οι παράνομοι οικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη αποτελούν εμπόδιο για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Ωστόσο, παρόλο που οι οικισμοί αυτοί συνιστούν έγκλημα πολέμου, η Ε.Ε. επιτρέπει τις εμπορικές συναλλαγές μαζί τους. Αυτό το εμπόριο δημιουργεί κέρδη από την προσάρτηση και συμβάλλει στην επέκταση των παράνομων οικισμών σε ολόκληρο τον κόσμο» επισημαίνει η πρωτοβουλία.

Ζητάμε έναν νόμο της Ε.Ε. που θα τερματίσει το εμπόριο με τους παράνομους εποικισμούς μια για πάντα. Αυτός ο νόμος θα ισχύει για τα κατεχόμενα εδάφη οπουδήποτε, μεταξύ των οποίων και το κατεχόμενο έδαφος της Παλαιστίνης και οι παράνομοι οικισμοί του Ισραήλ εκεί. Ο νόμος θα στείλει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ε.Ε. δεν θα επιβραβεύει πλέον την εδαφική επιθετικότητα με εμπόριο και κέρδη.

Η Πρωτοβουλία επισημαίνει πως «η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, οφείλει να διασφαλίζει τη συνοχή της πολιτικής της Ένωσης και τη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο σε όλους τους τομείς του δικαίου της ΕΕ». Ως εκ τούτου, οφείλει να προτείνει νομικές πράξεις με βάση την Κοινή Εμπορική Πολιτική για να εμποδίσει τα νομικά πρόσωπα της ΕΕ τόσο να εισάγουν προϊόντα που προέρχονται από παράνομους οικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη όσο και να εξάγουν σε αυτά τα εδάφη

«Η πρωτοβουλία καλεί συνεπώς την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση νομικής πράξης στο πλαίσιο της κοινής εμπορικής πολιτικής, η οποία θα είναι γενικού χαρακτήρα και δεν θα στοχεύει σε συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, και καλεί σε συγκέντρωση υπογραφών.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι από το 2017 έχει ζητήσει από όλα τα κράτη να τερματίσουν την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, και να θέσουν τέλος στα κέρδη εκατομμυρίων που τροφοδοτούν τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του παλαιστινιακού λαού.

Διαβάστε επίσης:

Παλαιστίνη – Δυτική Όχθη: Ανησυχία για τους νέους κανόνες χορήγησης άδειας εισόδου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter