Τέλος εποχής: Η βρετανική Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για το Brexit

Τέλος εποχής: Η βρετανική Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για το Brexit

Με ψήφους 330 υπέρ (231 μέλη ψήφισαν «κατά») πέρασε το βράδυ της Πέμπτης το νομοσχέδιο για το Brexit από τη βρετανική Βουλή. Το deal της εξόδου θα περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων, την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη για τις οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δικαιώματα των πολιτών, τελωνειακές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως και την προγραμματισμένη μεταβατική περίοδο διάρκειας 11 μηνών, έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, κάτι που αναμένεται να συμβεί την 31η Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο για το Brexit είχε περάσει από το πρώτο του εμπόδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τα Χριστούγεννα, λίγο μετά την εκλογική νίκη των Συντηρητικών.

Πλέον, το θέμα θα περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων, κάτι που αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο «κλειδώσει» και τυπικά το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της -τυπικής- επικύρωσής του από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Τέλος, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα εγκρίνει το deal στις 29 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία του «διαζυγίου» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. 

Φυσικά, για τον Μπόρις Τζόνσον και τους Συντηρητικούς, η ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων δεν αναμένεται να είναι μία εύκολη διαδικασία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, η δύναμή του πρώτου κόμματος στη Βουλή των Λόρδων είναι περιορισμένη. Πάντως, το πρώτο βήμα για το οριστικό «ξεκαθάρισμα» των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε έγινε το βράδυ της Πέμπτης και πλέον τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία των εξελίξεων.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας για το Brexit

Τον Οκτώβριο, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μισέλ Μπαρνιέ κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit, η οποία το βράδυ της Πέμπτης εγκρίθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο. Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας των 535 σελίδων είναι τα εξής: 

Τα δικαιώματα των πολιτών

Τα 3,2 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1,2 εκατομμύριο των Βρετανών στις ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να συνεχίσουν να σπουδάζουν, να εργάζονται, να λαμβάνουν επιδόματα και να φέρουν την οικογένειά τους στον τόπο διαμονής τους.

Ο οικονομικός διακανονισμός

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του τρέχοντος, πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2014-2020) ο οποίος καλύπτει και τη μεταβατική περίοδο. Με τη σειρά του, θα επωφεληθεί από τους πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και της κοινής αγροτικής πολιτικής.

Το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας

Η Βόρεια Ιρλανδία θα εφαρμόζει τους τελωνειακούς κανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε προϊόντα προερχόμενα από τρίτες χώρες (για παράδειγμα από τις ΗΠΑ, με τις οποίες το Λονδίνο ανυπομονεί να συνάψει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου), εφόσον παραμένουν στο βρετανικό έδαφος, θα εφαρμόζονται οι βρετανικοί τελωνειακοί κανονισμοί. Εάν τα εμπορεύματα αυτά πρόκειται να εξαχθούν στην ΕΕ, μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας, τότε οι βρετανικές αρχές θα εφαρμόζουν τους τελωνειακούς κανονισμούς της ΕΕ.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθεί να τηρεί, σε κάποιο βαθμό, τους κανόνες της ΕΕ, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τους κτηνιατρικούς ελέγχους.

Το κοινοβούλιο της Β. Ιρλανδίας (Στόρμοντ) θα έχει τον τελευταίο λόγο για την μακροπρόθεσμη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην επαρχία αυτή. Αυτός ο μηχανισμός «συναίνεσης» αφορά κυρίως τον διακανονισμό για τα εμπορεύματα και τα τελωνεία, την ενιαία αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τον ΦΠΑ και τις κρατικές ενισχύσεις.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, το κοινοβούλιο μπορεί, με απλή πλειοψηφία, να εγκρίνει αν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, το ευρωπαϊκό δίκαιο θα σταματήσει να εφαρμόζεται δύο χρόνια αργότερα.

Προς μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

Στην «πολιτική διακήρυξη» για τις μελλοντικές σχέσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, η ΕΕ υπόσχεται μια συμφωνία «χωρίς τελωνειακούς δασμούς, ούτε ποσοστώσεις» με τη Βρετανία. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ ζητά «εγγυήσεις» ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην δημιουργήσει, πάνω στα σύνορά της, ένα είδος «Σιγκαπούρης» που δεν θα σέβεται τους κανόνες της ΕΕ στον κοινωνικό, δημοσιονομικό και περιβαλλοντικό τομέα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter