Τέλος εποχής – Η ΕΚΤ σταματά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Τέλος εποχής – Η ΕΚΤ σταματά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βάζει στο τέλος του μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να σταματήσει τις καθαρές αγορές ομολόγων (γνωστό και ως πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE) στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Η ΕΚΤ όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ιδίων κεφαλαίων (APP) θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2018. Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενισχύει τις κατευθυντήριες γραμμές του για τις επανεπενδύσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας.

Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2,6 τρισ. ευρώ αποτελεί ορόσημο κλείνοντας ένα κεφάλαιο σχετικά με μια πολιτική που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πρώτες για να στηρίξουν την ανάπτυξή τους. Έτσι, η ΕΚΤ θα καταστεί η τρίτη ηγετική κεντρική τράπεζα που τερματίζει το QE, μετά τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter