Τέλος η παρουσία σε πολλές έδρες στις εκλογές για τους επικεφαλής των κομμάτων

Τέλος η παρουσία σε πολλές έδρες στις εκλογές για τους επικεφαλής των κομμάτων

Θεσμικά εκλογομαγειρέματα για ενίσχυση της ΝΔ, όποτε κι αν στηθούν κάλπες

Ψαλιδίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη δυνατότητα των αρχηγών των κομμάτων να μετέχουν ως υποψήφιοι σε τρεις εκλογικές περιφέρειες στις εθνικές εκλογές! Η ΝΔ έρχεται να καταργήσει μια εξαίρεση που ισχύει εδώ και χρόνια, στον γενικό κανόνα ότι κάθε υποψήφιος μπορεί να είναι υποψήφιος σε μια μόνο εκλογική περιφέρεια. Μέχρι τώρα, ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων μπορεί να μετέχει στους συνδυασμούς του κόμματος ή του συνασπισμού του οποίου ηγείται σε έως τρεις εκλογικές περιφέρειες (πριν από το 2018 αυτό ίσχυε για δυο περιφέρειες), στις οποίες έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος. Η εξαίρεση αυτή ευνοεί κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση και τα μικρότερα κόμματα, καθώς πάντα η υποψηφιότητα του επικεφαλής ενισχύει τη συσπείρωση και προσελκύει ψήφους σε διάφορες περιοχές, όπου δίνονται γερές εκλογικές μάχες μεταξύ αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων, ή σε απομακρυσμένες και με μικρή δυνατότητα διείσδυσης στο εκλογικό σώμα κ.ά. Όμως, τώρα με διάταξη που προωθεί το Μαξίμου και αναδεικνύει το Documento, οι αρχηγοί κομμάτων μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο σε μία εκλογική περιφέρεια, όπως όλοι, χωρίς εξαίρεση, οι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε δοθεί η δυνατότητα για υποψηφιότητα σε τρεις περιφέρειες (από δύο που ίσχυε) στους αρχηγούς, κατά τις βουλευτικές εκλογές, με τροπολογία για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής. Αυτή είχε ενταχθεί στο Άρθρο 255 του νόμου 4555/2018. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή (τρεις εκλογικές περιφέρειες) είχε διατυπωθεί και την επόμενη χρονιά, επί κυβέρνησης ΝΔ, στο νόμο Θεοδωρικάκου για την ψήφο εξωτερικού (παρ.1 Άρθρο 31 Ν 4648/2019 -ΦΕΚ A’ 205/16.12.2019 Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας).

Τώρα, ξανά ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, και προφανώς υπό την εποπτεία του Μαξίμου και του συνταγματολόγου και υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλάζει τη ρύθμιση, καταργώντας την εξαίρεση για τους αρχηγούς.

Θυμίζουμε ότι στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποψήφιος στη Δυτική Αθήνα, στη Β’ Πειραιά και στην Αχαΐα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, στη Λάρισα και στην Αχαΐα.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, στην Εύβοια και στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ήταν υποψήφιος στις εκλογικές περιφέρειες Δυτικού Τομέα Αθηνών, Α’ Θεσσαλονίκης και Βοιωτίας. Μάλιστα, ο νομός Αχαΐας ήταν περιζήτητος. Εκεί διασταύρωσαν εμβληματικά τα πολιτικά τους ξίφη πολιτικοί αρχηγοί και για να αυξήσουν τα ποσοστά τους και για να σηματοδοτήσουν και το κυνήγι των κεντρώων ψηφοφόρων (μαγνήτης για όλες τις πλευρές) και τη συμβολική μάχη σοσιαλδημοκρατίας και κεντροαριστεράς. Εκεί μετείχε ως υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου – μάλιστα τότε είχε προκληθεί αναστάτωση με την… εκτόπιση σε άλλη εκλογική περιφέρεια του Θεόδωρου Παπαθεδώρου που εκλεγόταν εκεί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροποποιεί σημειακά την εκλογική νομοθεσία και εισάγει ρύθμιση που ορίζει μόνο ότι κάθε υποψήφιος μπορεί να μετέχει μόνο σε έναν συνδυασμό κόμματος ή συνασπισμό κομμάτων. Οι εμπνευστές της εκλογικής τροποποίησης προβάλλουν μάλιστα για αυτή την αλλαγή «λόγους νομοτεχνικής αρτιότητας της διάταξης»!

Η νέα πρόβλεψη εντάσσεται στο νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, για τον κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, για το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο άρθρο 50 με τίτλο «Ζητήματα υποψηφίων βουλευτών – Τροποποίηση π.δ. 26/2012», σημειώνεται ότι το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αντικαθίσταται, ως εξής:

«8. Κάθε υποψήφιος μπορεί να είναι υποψήφιος σε μια μόνο εκλογική περιφέρεια και να μετέχει μόνο σε έναν συνδυασμό κόμματος ή συνασπισμό κομμάτων ή να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος».

Το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012 ορίζει τα της εκλογικής νομοθεσίας. Η ισχύουσα πρόβλεψη στο άρθρο 34 η οποία τροποποιείται αναφέρει: «8. Κάθε υποψήφιος μπορεί να είναι υποψήφιος σε μια μόνο εκλογική περιφέρεια. Κατ’ εξαίρεση, ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων μπορεί να μετέχει στους συνδυασμούς του κόμματος ή του συνασπισμού του οποίου ηγείται σε έως τρεις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος». Έφυγε το κατ΄ εξαίρεσιν …

Τα εκλογομαγειρέματα συνεχίζονται, όποτε κι αν γίνουν οι κάλπες. Το «γαλάζιο» Μαξίμου και οι δημοσκόποι του διερευνούν τα δεδομένα για την όποια κατάλληλη στιγμή. Στο μεταξύ οι προετοιμασίες δεν σταματούν και οι θεσμικές αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, το αποτυπώνουν. Κι αυτό με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, την οποία η ΝΔ θέλει να…κάψει για να έρθει η δεύτερη κάλπη με την εκλογικό σύστημα ενισχυμένης πλειοψηφίας που έχει ψηφίσει η ΝΔ.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter