Τέλος η περιπέτεια για το ηλικιωμένο ζευγάρι που κοιμόταν στο προαύλιο εκκλησίας

Τέλος η περιπέτεια για το ηλικιωμένο ζευγάρι που κοιμόταν στο προαύλιο εκκλησίας

«Τέλος καλό, όλα καλά». Αυτό δήλωνε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στο documentonews.gr ο 80άχρονος κύριος Φίλιππος που μαζί με την 84άχρονη σύζυγό του, κυρία Ελένη κοιμούνται εδώ και 45 ημέρες στο προαύλιο μιας εκκλησίας στον Κεραμεικό. 

Λίγο λεπτά πριν, είχε πληροφορηθεί πως ένας συνάνθρωπός μας, μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ήθελε να τους παραχωρήσει δωρεάν ένα σπίτι. Δεν ήταν ο μόνος που είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, μετά την προβολή του ρεπορτάζ, για να προσφέρει στέγη στο ζευγάρι. Αρκετοί συμπολίτες μας το έπραξαν.

Τελικά, μετά από πολύωρες συζητήσεις ο κ. Φίλιππος και η κα Ελένη θα κοιμηθούν σ’ ένα ζεστό χώρο απόψε το βράδυ. Θα φιλοξενηθούν στο Ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Χαλκοκονδύλη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή σε μια περιπέτεια που από πίσω της κρύβονται αρκετά περισσότερα στοιχεία.

Τι συνέβη σήμερα

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου στον Κεραμεικό, βρίσκονταν άνθρωποι του Δήμου Αθηναίων, επαγγελματίες από διάφορες δομές του αλλά και κόσμος. Είτε που περνούσε τυχαία απ΄εκεί και σταματούσε να πιάσει την κουβέντα με το ζευγάρι, είτε κάτοικοι της γειτονιάς και καταστηματάρχες.

Από τις πρώτες ημέρες, όπως μας είπε ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, ο δήμος προσπαθεί να πείσει το ηλικιωμένο ζευγάρι να φιλοξενηθούν σε μια από τις δομές του. Ο κ. Φίλιππος δεν ήθελε όμως τη λύση αυτή. Ήθελα ένα σπίτι που όπως μας είπε, θα πλήρωνε με το που του έμπαινε η σύνταξή του στο τέλος του μήνα.

Όταν τον ρωτήσαμε γιατί τόσες ημέρες δεν συμφώνησε να εγκατασταθούν, έστω προσωρινά, μαζί με την γυναίκα του σε μια από τις ειδικές δομές του δήμου, μας είπε πως δεν τους ταίριαζε. «Δεν μας ταίριαζε. Όλα πέρασαν τώρα. Μη στενοχωριέσαι. Ποτέ να μην κρατήσεις κακία σε άνθρωπο. Τέλος καλό, όλα καλά».

Εντωμεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του 80άχρονου και της 84άχρονης ένας άνδρας τους πλησίασε και έψαχνε στα πράγματά τους. Μας τον παρουσίασαν ως πιθανό ληστή και επικίνδυνο. «Μου πέταξε ένα πορτοκάλι στον ώμο. Πήρα το μαχαίρι που είχα για να καθαρίζω τα φρούτα, να κόβω το ψωμί, και τον κυνήγησα. Δεν είχα καμία όρεξη να μαλώσω με αυτόν. Ήταν επικίνδυνος. Έφυγε. Τον κυνήγησα με το μαχαίρι και έφυγε. Φοβήθηκα απ’ αυτόν τον άνθρωπο» είπε ο κ. Φίλιππος.

Σίγουρα το περιστατικό αυτό δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο και από τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Σε ό,τι δηλαδή αφορά την αντίδραση του ηλικιωμένου άνδρα.

Όλα έτοιμα για τη μεταφορά

Λίγο πριν τις δυο το μεσημέρι, όχημα του δήμου έφτασε στην περιοχή για να βοηθήσει στη μεταφορά του κ. Φιλίππου και της κα Ελένης, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Μαζί θα φόρτωνε και τα πράγματά τους. Αντικείμενα και φαγητά που έσπευσε να παρέχει στο ηλικιωμένο ζευγάρι ο κόσμος. «Τα πράγματα μας τα έδωσε ο κόσμος. Λίγα πράγματα πήραμε από το σπίτι».

Οι ώρες περνούσαν και ενώ όλα ήταν έτοιμα άρχισαν να δημιουργούνται δυσκολίες. Προέκυψαν προβλήματα σχετικά με το που τελικά θα έμεναν. Αν και είχαν βρεθεί ορισμένα σπίτια, με τη πρωτοβουλία που πήρε το τηλεοπτικό κανάλι, η καλή ενέργεια δεν είχε ευοδωθεί ακόμη. Μετά από σχετικές ενέργειες και τηλεφωνήματα βρέθηκε σπίτι ιδιώτη ο οποίος συμφώνησε να τους δεχτεί σήμερα. Ώστε να μην περάσουν άλλο ένα βράδυ στο δρόμο.

Ο κ. Φίλιππος όμως δεν το δεχόταν. Ήθελε να μείνει ακόμη ένα βράδυ στο δρόμο και να το σκεφτεί, όπως είπε. Κοινωνικός λειτουργός έφτασε ξανά στο σημείο και ξεκίνησε να προσεγγίζει το ζευγάρι, για να του αλλάξει γνώμη. Και είτε να δεχτεί να πάει στο σπίτι που είχε βρεθεί μετά από πολλές περιπέτειες είτε να φιλοξενηθούν σε δομή του δήμου.

Μετά από πολλές συζητήσεις ο κ. Φίλιππος πείστηκε. Ήταν λίγο μετά τις 6 και μισή το απόγευμα όταν αποφάσισε εκείνος και η κα Ελένη να δεχτούν την φιλοξενία των ανθρώπων του δήμου. Θα μένουν πλέον στο ξενοδοχείο των αστέγων, όπως αλλιώς αποκαλείται από ΜΜΕ και φορείς, το ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ του δήμου Αθηναίων. «Ο κοινωνικός λειτουργός, που είναι και ο υπεύθυνος λειτουργός όλων των δομών μας, έπεισε τον κ. Φίλιππο. Από σήμερα θα λαμβάνουν καθημερινά την απαραίτητη φροντίδα. Το επιστημονικό δυναμικό, γιατροί, νοσηλευτές και όλοι θα είναι κοντά τους», δήλωσε στο documentonews.gr ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.).

Εδώ και ημέρες βρίσκεται στο πλευρό του ζευγαριού, προσπαθώντας να πειστούν να μείνουν σε δομή.«Εμείς ως δήμος συνολικά, προσπαθούμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε άστεγο. Σε κάθε πολίτη» πρόσθεσε ενώ κατέληξε: «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά το δυναμικό του ΚΥΑΔΑ γιατί πέρα από καθε ωράριο και τυπική υποχρέωση, ξεπερνά τον εαυτό του για να φέρει εις πέρας κάθε υπόθεση. Και συγκεκριμένα και αυτήν. Είμαι περήφανος για το ανθρώπινο δυναμικό. Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την προσπάθεια».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter