Τέλος με την κοροϊδία – Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει την απάτη με το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Τέλος με την κοροϊδία – Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει την απάτη με το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Κανένα περιθώριο δεν άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία σε ότι αφορά το κόστος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις τις περιοδείες του σε λαϊκές γειτονιές της Αττικής (Άγιοι Ανάργυροι και Χαϊδάρι) κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή σε άλλο ανεξάρτητο φορέα, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι την επόμενη μέρα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα προσέλθουν σε debate

Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αφενός να βάλει τέλος στις αυθαίρετες κοστολογήσεις που κατά καιρούς κάνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και αφετέρου να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να ακούσουν επιχειρήματα και να συγκρίνουν τα δύο αντιπαρατιθέμενα προγράμματα και τις λύσεις που προτείνουν για τα προβλήματα τους.

Βέβαια, η χθεσινή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο είναι της Νέας Δημοκρατίας. Όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου, η χθεσινή άρνηση του κ. Μητσοτάκη για από κοινού προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δύο αντιπαρατιθέμενων πολιτικών προγραμμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο είναι αυτό της ΝΔ.

Μη κοστολογημένο ευχολόγιο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Σε αντίθεση με το πλήρως κοστολογημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καταρτίστηκε από τα στελέχη  που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισαν το χρέος και τακτοποίησαν τα δημόσια οικονομικά με χρηστή διαχείριση, δημιουργώντας το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ, πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα μη κοστολογημένο ευχολόγιο.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν με έμφαση ότι ουδέποτε έχει δημοσιευθεί μια αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και είναι αυτός ακριβός ο λόγος που πρώην υπουργοί προχωρούν σε διαφορετικές εκτιμήσεις όταν αναφέρονται στο κόστος.

Και ποιο είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία για να πείσει ότι το πρόγραμμά της έχει κοστολογηθεί με ακρίβεια; Στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η τακτική τους είναι να δηλώνουν ψευδώς ότι το πρόγραμμά τους εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλαν στην ΕΕ.

Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετική με τις ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου να αναφέρουν ότι από την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής αποδείχθηκε ότι ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών δεν εμπεριέχεται  Πρόγραμμα Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές τονίζουν το μόνο προαναγγελθέν μέτρο της ΝΔ που έχει συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο είναι οι αλλαγές στο μισθολόγιο. Όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση δαπανών για την Υγεία κλπ) δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στον αντίποδα, και μακριά από επικοινωνιακούς τακτικισμούς, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την ΔΕΘ έχει παρουσιάσει αναλυτικά το κόστος των προτάσεων του, τόσο από την πλευρά των εσόδων (φορολογία υπερκερδών εταιριών ενέργειας/διύλισης) όσο και από εκείνη των δαπανών (φοροελαφρύνσεις, δαπάνες για κοινωνικό κράτος κλπ), με την επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού να ανέρχεται σε λιγότερα από 5,5 δισ. ανά έτος

Παραδείγματα που υποδεικνύουν την απάτη του οικονομικού προγράμματος 

 

Στην Κουμουνδούρου δεν στέκονται στις καταγγελίες που προκύπτουν από τη στάση του ίδιου του Πρωθυπουργού και των υπόλοιπων πρώην κυβερνητικών στελεχών, και επιλέγουν να δώσουν στη δημοσιότητα ορισμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την απάτη.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, προβλέπεται αύξηση μέσου μισθού στα 1.500 € (από 1170 €) τα επόμενα 4 έτη, ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 21,8% περίπου στα 950 € από 780 € που είναι σήμερα.

Με ένα απλό ερώτημα πηγές της Κουμουνδούρου επιχειρούν να καταδέιξουν ότι πρόκειται για προεκλογική παροχολογία: Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις, ενεργοποίηση των τριετιών πως άραγε θα ενισχυθεί ο μέσος μισθός; Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι: «ταυτόχρονα δεν λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα που έχει επισυμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού, γεγονός που πιστοποιούν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τη φορολογική πολιτική, οι παρεικούντες στην Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή και καμία διάθεση για αλλαγή του μίγματος της φορολογικής πολιτικής, μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις των επόμενων ετών οι έμμεσοι φόροι ξεπερνούν το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε υπερέσοδα άνω των 4 δις ευρώ από ΦΠΑ λόγω της έκρηξης των τιμών, τα οποία εν συνεχεία έδινε εν είδει pass πίσω στις εταιρίες ενέργειας/καυσίμων μέσω των καταναλωτών. Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι οι έμμεσοι φόροι επηρεάζουν περισσότερο τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα λόγω της μεγάλης βαρύτητας επί του εισοδήματος της τελικής κατανάλωσης για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και μεταστροφή της θετικής πορείας (μείωσης τους) που καταγράφηκε την περίοδο 2015-2019.

15 δις απευθείας αναθέσεων μέσα σε μόλις τρια χρόνια

Παράλληλα, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να κλιμακώσει την προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ δυο μεγάλων κομμάτων, με τη Κουμουνδούρου να εξαπολύει νέα ολομέτωπη επίθεση αναφορικά με τα 15 δις. απευθείας αναθέσεων  μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Πηγές της Κουμουνδούρου σε πολύ υψηλούς τόνους υπογραμμίζουν ότι η ΝΔ δεν έχει πει κουβέντα για την αποκάλυψη ότι οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί έχουν ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ σε μία τριετία! Δηλαδή πάνω από 496.000 οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας. Από αυτά τα 15 δις μόλις τα 470 εκ. ευρώ αφορούσαν έργα και προμήθειες με τις έκτακτες διαδικασίες Covid-19.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και καταδεικνύουν ότι προτεραιότητα της ΝΔ είναι να σπαταλά δημόσιους πόρους δεξιά και αριστερά σε ημέτερους, αντί να στηρίζει ουσιαστικά την κοινωνία, την Υγεία, την Παιδεία.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι εξίσου αμείλικτα: Σε ποιες τσέπες ποιων κολλητών κατέληξαν αυτά τα 15 δις; Οι πολίτες θα δώσουν «λευκή επιταγή» στον κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα 70 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως διαχειρίστηκαν τα 15 δις που έδωσαν στους κολλητούς τους;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter