Τέλος στις περιπέτειες της εθνικής (ν)ομάδας

Τέλος στις περιπέτειες της εθνικής (ν)ομάδας

Για μια πενταετία η «γαλανόλευκη» περιφερόταν σε διάφορα γήπεδα, αλλά από το 2023 θα βρει στέγη στην OPAP Arena.

«Με μεγάλη μας χαρά να έρθει η εθνική και να κάνει έδρα της την OPAP Arena. Εχει καλή ομάδα. Μακάρι να έρθει η εθνική, το γήπεδο έχει όλες τις προδιαγραφές να τη φιλοξενήσει, γιατί όχι…». Ο Δημήτρης Μελισσανίδης άνοιξε τις θύρες του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη «γαλανόλευκη», η οποία εδώ και πέντε χρόνια περιφέρεται σε διάφορα γήπεδα και στην ουσία δεν έχει έδρα για τα παιχνίδια της. Στην περιπλάνηση της εθνικής μπαίνει ένα τέλος και από τα προκριματικά του Euro 2024 θα αγωνίζεται ως γηπεδούχος στην «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena».

Η περιπέτεια της εθνικής ομάδας σε ό,τι αφορά την έδρα της ξεκίνησε το 2017 όταν η τότε διοίκηση της ΕΠΟ με πρόεδρο τον Βαγγέλη Γραμμένο αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με το «Γ. Καραϊσκάκης». Ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής Μίκαελ Σκίμπε και οι διεθνείς δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο γήπεδο. Το πρόβλημα ήταν εξωαγωνιστικό. Η διοίκηση της ομοσπονδίας είχε κάκιστες σχέσεις με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη και γι’ αυτό δεν ήθελε να αγωνίζεται στο Φάληρο η εθνική.

«Εχει παίξει πολλούς αγώνες στο Καραϊσκάκη η εθνική, τώρα θα δοκιμάσουμε και αλλού. Εχει την απαίτηση ο κόσμος να δει και αλλού την εθνική, η οποία πρέπει να βγει και έξω από τα τείχη του λεκανοπεδίου. Στερούμε το δικαίωμα από τη βόρεια Ελλάδα και από τη νησιωτική Ελλάδα να δουν την εθνική. Και στη Θεσσαλονίκη και όπου αλλού μας επιτρέπεται θα πάμε. Ναι, βγαίνουμε από το λεκανοπέδιο…» είχε δηλώσει στις 20 Νοεμβρίου 2017 ο Βαγγ. Γραμμένος, ο οποίος είχε ως πρώτη του επιλογή για έδρα της «γαλανόλευκης» την Τούμπα. Εκείνη την περίοδο ο ΠΑΟΚ είχε το πάνω χέρι στην ομοσπονδία και προφανώς γι’ αυτό ο πρόεδρός της επιθυμούσε να «μετακομίσει» η εθνική στην έδρα του «δικεφάλου του βορρά». Ο Γραμμένος είχε συμφωνήσει σε όλα με τον Ιβάν Σαββίδη και μάλιστα ο ΠΑΟΚ θα έδινε δωρεάν το γήπεδό του στην ΕΠΟ. Λογάριαζαν όμως χωρίς τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας. Η Θύρα 4 με μια σκληρή ανακοίνωση έβαλε… στοπ στη χρησιμοποίηση της Τούμπας ως έδρας της «γαλανόλευκης». Τον Νοέμβριο του 2018 σε ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ αναφέρονταν τα εξής: «Μετά τις τελευταίες φήμες πως η έδρα της εθνικής Ελλάδας ενδέχεται να μεταφερθεί στην Τούμπα ένα έχουμε να δηλώσουμε ρητά και κατηγορηματικά. Ούτε πάνω από το πτώμα μας. Αυτοί που μας κλέβουν πρωταθλήματα, κύπελλα και βιάζουν τον ελληνικό αθλητισμό δεν έχουν καμία θέση στο σπίτι μας και θα μας βρουν όλους απέναντί τους. Εννοείται πως απαιτούμε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να τελειώσει το θέμα μια και καλή με μια επίσημη ανακοίνωση». Η εθνική ομάδα έπαιξε τελικά δύο παιχνίδια στην Τούμπα, χωρίς κόσμο λόγω της πανδημίας. Στις 28 Μαρτίου 2021 ένα φιλικό με την Ονδούρα (2-1) και τρεις ημέρες αργότερα ένα επίσημο, για την προκριματική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022, με τη Γεωργία (1-1).

Την τελευταία πενταετία η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης ως έδρα το ΟΑΚΑ, το Πανθεσσαλικό Στάδιο και τη Ριζούπολη. Το πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο διαθέτει γήπεδα που παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Σκόνταψε στον Αυγενάκη

Οι διεθνείς για ευνόητους λόγους δεν ήθελαν να αγωνίζονται στο αχανές ΟΑΚΑ, το οποίο μόνο ποδοσφαιρική έδρα δεν είναι με 10 20.000 φιλάθλους στις εξέδρες και η ΕΠΟ έψαχνε εναγωνίως να βρει μόνιμη έδρα για την εθνική. Τον Φεβρουάριο του 2019 η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η εθνική θα αγωνίζεται στο Παγκρήτιο Στάδιο: «Με αποκλειστικά κριτήρια το αγωνιστικό συμφέρον της Εθνικής μας Ομάδας, την αξιοποίηση των μεγάλων αθλητικών δομών της χώρας και τη δυνατότητα παρουσίας μεγάλου αριθμού φιλάθλων στους αγώνες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, επελέγη από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και συμφωνήθηκε με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την ΕΠΣ Ηρακλείου η χρήση του Παγκρητίου Σταδίου ως έδρας της Εθνικής μας Ομάδας για τα προσεχή τέσσερα χρόνια και τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2020, του επόμενου Nations League και του παγκοσμίου κυπέλλου του 2022. Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό αυτό έχει ο εκσυγχρονισμός του Παγκρητίου Σταδίου, με βάση τις προδιαγραφές της UEFA και μέσα στις χρονικές προθεσμίες που ορίζουν οι κανονισμοί διεξαγωγής των προκριματικών του Euro 2020, τα οποία αρχίζουν στις 21 Μαρτίου 2019».

Κλιμάκια της ΕΠΟ και της UEFA επισκέφτηκαν το στάδιο του Ηρακλείου και υπέδειξαν τα έργα ανακατασκευής που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να φιλοξενούν διεθνή παιχνίδια. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία πρόσφερε μάλιστα και λεφτά για να τοποθετηθεί σκέπαστρο πάνω από τα επίσημα. Παρ’ όλα αυτά, πέρασαν 45 μήνες και τα έργα δεν έχουν γίνει ακόμη! Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είχε (και έχει) κόντρα με την ΕΠΟ και δεν βοήθησε στην ολοκλήρωση του… λίφτινγκ. Ετσι η πόλη του Ηρακλείου έχασε την ευκαιρία να αποτελέσει έδρα της εθνικής για τουλάχιστον μια τετραετία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ΕΠΟ τον Σεπτέμβριο του 2021 αποφάσισε να «δηλωθεί ενδιαφέρον στην UEFA για τη διεξαγωγή στην Ελλάδα του τελικού αγώνα του Europa Conference League 2023». Είχε κατατεθεί και φάκελος με το Παγκρήτιο Στάδιο, ωστόσο τον απέσυρε στη συνέχεια επειδή δεν είχαν ξεκινήσει καν τα έργα ανακατασκευής. Στην ουσία ο τελικός χάθηκε για το Ηράκλειο λόγω Αυγενάκη. Η ΕΠΟ διεκδίκησε τελικά έναν τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης και τον περασμένο Μάιο η UEFA επισημοποίησε ότι το νεότευκτο γήπεδο της ΑΕΚ θα φιλοξενήσει αυτόν του 2024.

Εδρα-κλουβί

Η «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena» λειτουργεί εδώ και τρεις εβδομάδες και ετοιμάζεται μετά την ΑΕΚ να φιλοξενήσει αγώνες της εθνικής. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γουστάβο Πογέτ τον περασμένο Μάρτιο είχε ζητήσει μια «καυτή» έδρα, ένα γήπεδο-κλουβί για τα παιχνίδια της «γαλανόλευκης» και μάλιστα είχε προτείνει τη Λεωφόρο. Το αίτημα μεταφέρθηκε στη διοίκηση του Παναθηναϊκού αλλά υπήρχε πρόβλημα, διότι τις μέρες που έπαιζε η ομάδα θα γινόταν επανασπορά. Πρόβλημα με την ΑΕΚ δεν πρόκειται να προκύψει, άλλωστε ο Δ. Μελισσανίδης δήλωσε πως η εθνική είναι καλοδεχούμενη. Επιπλέον, ο λόγος της Ενωσης (και του ΠΑΟΚ) ακούγεται στην ομοσπονδία.

Για την έδρα της εθνικής ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος είχε δηλώσει ότι «η ομάδα θα παίξει εκεί που θέλει ο προπονητής. Εάν μας πει το Καραϊσκάκη, εκεί θα παίξουμε, αρκεί να θέλει βέβαια και ο Ολυμπιακός». Οι σχέσεις της ομοσπονδίας με τους Πειραιώτες εξακολουθούν να είναι κάκιστες, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρουν οι δύο πλευρές ούτε για την εθνική ομάδα.

Το επόμενο επίσημο εντός έδρας παιχνίδι της εθνικής είναι στις 16 Ιουνίου με την Ιρλανδία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2024 και θα διεξαχθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ετσι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος, με ευχή όλων των ποδοσφαιρόφιλων να επιστρέψει η ομάδα στις μεγάλες διοργανώσεις. Η αποστολή της βέβαια είναι δύσκολη, καθώς στον όμιλό της κληρώθηκαν η Γαλλία και η Ολλανδία, αλλά η πρόκριση θα κριθεί στο γήπεδο.

Για να οριστικοποιηθεί πάντως ότι η «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena» θα είναι η έδρα της «γαλανόλευκης» πρέπει να αποκτήσει και τυπικά τη δυνατότητα υποδοχής των φιλοξενούμενων φιλάθλων…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter