Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο και στη Δανία – Η Gazprom κλείνει την κάνουλα

Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο και στη Δανία – Η Gazprom κλείνει την κάνουλα

Συνεχίζεται το μπαράζ περικοπών ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης.

Ο ενεργειακός κολοσσός δήλωσε πως κλείνει την κάνουλα και στη Δανία, καθώς δεν συμμορφώθηκε με τις επιταγές της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια, ενώ προηγουμένως η Gazprom είχε ανακοινώσει τη διακοπή παροχής στην Ολλανδία.

Η κίνηση αφορά τη δανέζικη εταιρεία ενέργειας Orsted, που εξασφαλίζει μεγάλο τμήμα της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας. Η Orsted είχε ήδη προαναγγείλει από χθες ότι η Gazprom Export ενδέχεται να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου, αλλά είπε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα έθετε αμέσως σε κίνδυνο την επάρκεια της Δανίας σε φυσικό αέριο. Οι κυρώσεις θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου, ανέφερε η ρωσική εταιρεία ενέργειας.

Παράλληλα η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει στην διακοπή παροχής φυσικού αερίου και την ολλανδική πολυεθνική Shell, λόγω του συμβολαίου που η ολλανδική πολυεθνική έχει συνάψει με Γερμανία, για το οποίο ο κολοσσός δεν πληρώνει σε ρούβλια τη Μόσχα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ολλανδική εταιρεία που αποκόπτεται από τη ρωσική ενέργεια.

Η Gazprom σημείωσε ότι είχε ενημερωθεί από τη Shell Energy Europe Limited ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται η Γερμανία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εν λόγω σύμβαση προέβλεπε προμήθειες φυσικού αερίου έως και 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία για λόγους αδυναμίας συμμόρφωσης στο αίτημα πληρωμών με ρωσικό νόμισμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter