Τέμπη: «Όχι» Μαξίμου σε προανακριτική για το μπάζωμα

Τέμπη: «Όχι» Μαξίμου σε προανακριτική για το μπάζωμα

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για την προαναγγελία κατάθεσης πρότασης συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής επ’ αφορμή της επικείμενης διαβίβασης στη Βουλή της δικογραφίας για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Ζωή Ράπτη και Θάνο Πλεύρη αναφορικά με την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως η πρόταση θα απορριφθεί πάραυτα. Χωρίς δηλαδή να έχουν πάρει καν στα χέρια τους το αίτημα και παρά το γεγονός ότι προκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε αντίστοιχο εγχείρημα κατά του Κώστα Καραμανλή.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικό στέλεχος παρουσιαζόταν κατηγορηματικό κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας για τη στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια. Εκτός από την προσχηματική κριτική, η εκ των προτέρων άρνηση καταδεικνύει για άλλη μια φορά πως αυτοσκοπός της συμπολίτευσης είναι η συγκάλυψη των ευθυνών τόσο για το έγκλημα όσο και για το μπάζωμα.

Να σημειωθεί ότι η αναμενόμενη απόρριψη του αιτήματος θα προστεθεί στην άρνηση της ΝΔ να συσταθεί προανακριτική κατά του Κ. Καραμανλή για τη σύμβαση 717 μετά την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία εντοπίζει σοβαρές ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η ανοχή της πλειοψηφίας εξαντλήθηκε σε σχέση με την κριτική που δέχεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και τους συγγενείς. Μάλιστα παρουσιάστηκε υπέρμαχος της τακτικής να κηρυχθεί πολιτική αντεπίθεση η οποία δεν θα ορρωδεί προ ουδενός. Ως εκ τούτου, δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν κάποιος… θαρραλέος υπουργός εξαπολύσει βέλη κατά συγγενών θυμάτων, προσπαθώντας να λειτουργικοποιήσει τις εσωτερικές αντιθέσεις που παρατηρούνται για κομβικά ζητήματα ανάμεσα σε οικογένειες θυμάτων.

«Οι συγγενείς δεν θέλουν προανακριτική»

Οπως μετέφεραν στο Documento δύο βουλευτές διαφορετικών κομμάτων της μειοψηφίας, η πλειονότητα των συγγενών θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών δεν συναινεί με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ο λόγος είναι πως έχουν αντιληφθεί την επικείμενη απόρριψη του αιτήματος από τη ΝΔ, γεγονός που θα βάλει ταφόπλακα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που δύνανται να οδηγήσουν τους πρωτεργάτες του μπαζώματος στη Δικαιοσύνη.

Πάντως ακόμη και πρόσωπα που έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα των συγγενών, έχοντας λάβει συμβολικές διαστάσεις σε επίπεδο κοινωνικής γείωσης, φέρονται να μην έχουν κατασταλάξει αν τάσσονται υπέρ ή κατά της προανακριτικής, καθώς αναμένουν την κρίση των συνηγόρων τους.

«Θα μάθουμε ποιος έδωσε την εντολή»

Μιλώντας στο Documento, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης φωτογραφίζει τον πρωθυπουργό ως το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα, θυμίζοντας –μεταξύ άλλων– τις επίμαχες δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλου.

«Η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, το μοναδικό θεσμικό και επίσημο όργανο της πολιτείας, αναγνωρίζει ότι υπήρξε αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων του εγκλήματος μέσω της ανάσυρσης της δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά από μήνυση συγγενών αναφορικά με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας» σημειώνει αρχικά και συμπληρώνει: «Απομένει να μάθουμε ποιος έδωσε την εντολή από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού– ήταν υποστηρικτικός. Γι’ αυτό, λοιπόν, η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν καμία απολύτως δικαιολογία για την απόρριψη του αιτήματος συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας και την ολοκλήρωση της εικοσαήμερης έρευνας από την εισαγγελέα εφετών Λάρισας. Μάλιστα, προς απάντηση εκείνων που ισχυρίζονται ότι η ύπαρξη εύφλεκτων υλικών είναι “θεωρία συνωμοσίας”, στον εφέτη ανακριτή εκκρεμεί αίτημα συγγενών θυμάτων προκειμένου να γνωστοποιηθεί από την ΑΑΔΕ ποιος πλειοδότησε στη δημοπρασία για το ξυλόλιο που κατασχέθηκε στον Προμαχώνα Σερρών λίγο πριν από το έγκλημα. Αλλωστε το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει εντοπίσει από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη χημικών διαλυτών. Ο,τι κι αν κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία, η κοινωνία γνωρίζει την εμπλοκή του Χρήστου Τριαντόπουλου με το μπάζωμα. Εξάλλου ο ίδιος με δηλώσεις του σε τοπικούς και πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς υποστήριζε λίγες μέρες μετά το έγκλημα ότι μετέβη στα Τέμπη κατ’ εντολή του πρωθυπουργού για να συντονίσει το έργο της αποκατάστασης».

Η στάση της Χαριλάου Τρικούπη

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θεωρείται βέβαιη η κατάθεση και άλλης πρότασης για συγκρότηση προανακριτικής, με βουλευτές του τρίτου κόμματος να κριτικάρουν τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να σπεύσει να «καπαρώσει» την πατρότητα του αιτήματος χωρίς να έχει διαβάσει τη σχετική δικογραφία. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για το έγκλημα» ξεκαθάρισε βουλευτής του κόμματος, χωρίς να αρνείται πως πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η συμπερίληψη των Πλεύρη – Ράπτη στο αίτημα που θα κατατεθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter