Διακριτές απόψεις φαίνεται να επικρατούν στις τάξεις της Κουμουνδούρου για το τι πρέπει να περιλαμβάνει η πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ (κατά πάσα πιθανότητα από κοινού με τη Νέα Αριστερά) για τη συγκρότηση Προανακριτικής μετά τη διαβίβαση της ογκωδέστατης δικογραφίας για το έγκλημα των Τεμπών.
Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκεται η διαχείριση της «εμπλοκής» του Χρήστου Σπίρτζη, καθώς ο εφέτης – ανακριτής ζητά τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων τόσο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον Κώστα Καραμανλή.
Στη σύσκεψη κοινοβουλευτικών στελεχών με -ως επί το πλείστον- νομική ιδιότητα και γνώση της υπόθεσης, διατυπώθηκαν δύο «γραμμές», οι οποίες όμως συντείνουν ότι ο κ. Σπίρτζης δεν μπορεί να μείνει εκτός κάδρου.
Κατά τις πληροφορίες, η μία άποψη, η οποία φέρεται να διατυπώθηκε από στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία, θέλει τη συμπερίληψη του κ. Σπίρτζη στην πρόταση, αλλά μόνο για κάποιο πλημμέλημα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στελέχη που επισήμαναν ότι αυτό θα προκαλούσε πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα στο κόμμα, καθώς θα δεχτεί τα πυρά της πλειοψηφίας για διακριτική μεταχείριση σε σχέση με το κακούργημα ή τα κακουργήματα που θα βρίσκονται στο κατηγορητήριο για τον κ. Καραμανλή, όπως η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και η θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο.
«Δεν γίνεται να ζητάς κακούργημα για τον έναν και πλημμέλημα για τον άλλον και δη τη στιγμή που οι υφιστάμενοι τους διώκονται για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα…» σχολίαζαν χαρακτηριστικά στελέχη που τάσσονται υπέρ της δεύτερης άποψης, προσθέτοντας ότι συνάδελφοί τους -κυρίως πρόσωπα του περιβάλλοντος του προέδρου- αν και έχουν καλές προθέσεις, αποδεικνύονται πηγή προβλημάτων στην προσπάθεια τους να είναι αρεστοί στην ηγεσία.
Από εκεί και πέρα, έμπειροι νομικοί τονίζουν πως είναι μεν αδιαμφισβήτητη η παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών του Χρ. Σπίρτζη, όμως, αυτό θα πρέπει να διατυπωθεί επισήμως από αρμόδιο δικαστικό όργανο προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά. Με τον τρόπο αυτόν, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα μπορέσει να την «ειδική επιτροπή» που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος, ζητώντας να καθαρίσει μια και καλή το όνομα του.
Συγκεκριμένα, η παρ. 5 του άρθρου 86 ορίζει:
«Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Μπαλκόνι έπεσε σε πάγκο λαϊκής αγοράς – Οι πρώτες πληροφορίες (Video)
Κοκοτσάκης για τα βίντεο: Η ΕΛΑΣ δεν απαντά σε τεκμηριωμένες τεχνικές εκθέσεις αλλά σε δημοσιεύματα
Περιστέρι: Λήστεψε δύο πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών μέσα σε 25 λεπτά – Απέσπασε 2200 ευρώ