Τέμπη: Τα ψέματα της συγκάλυψης, τα μακάβρια ευρήματα και το μοιραίο οικόπεδο

Τέμπη: Τα ψέματα της συγκάλυψης, τα μακάβρια ευρήματα και το μοιραίο οικόπεδο

Ξεδιπλώνονται ένα ένα τα κυβερνητικά ψέματα της συγκάλυψης μετά και τις σημαντικές αποκαλύψεις ύποπτων ευρημάτων στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Πανδρεμμένου. Παράλληλα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος ξαναμπαίνει στο κάδρο των ευθυνών μετά και την προσφυγή συγγενών θυμάτων κατά της απορριπτικής διάταξης που εξέδωσε η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας για τυχόν ποινικές ευθύνες του, καθώς είχε μηνυθεί από συγγενείς θυμάτων για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος.

Ξανά μακάβρια ευρήματα

Στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Πανδρεμμένου, όπου έχει βρεθεί πλήθος συντριμμιών από τις αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν, συλλέχθηκαν δύο δείγματα οστών. Το πρώτο είναι ζωικό και εντοπίστηκε στη διαλογή των υλικών κατά το κοσκίνισμα στον πάτο των αναχωμάτων, γεγονός που υποδεικνύει πως υπήρχε προτού ρίξουν εκεί τα φορτηγά το χώμα από το σημείο της σύγκρουσης.

Δείτε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: Θρίλερ χωρίς τέλος με τα οστά στο οικόπεδο – «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

Το δεύτερο δείγμα εντοπίστηκε από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Καταγράφηκε ως ύποπτο και επίσης στάλθηκε στα αρμόδια τμήματα της ΕΛΑΣ για τυχόν ταυτοποίηση γενετικού υλικού (DNA) με αυτό των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Το δείγμα καθίσταται ύποπτο ως ανθρώπινο καθώς οι σκύλοι της ομάδας Anubis εντοπίζουν μόνο ανθρώπινα υπολείμματα ακόμη και ύστερα από 13 χρόνια. Αν το δείγμα ταυτοποιηθεί με το DNA κάποιου από τα θύματα, οι οικογένειες θα ενημερωθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Οι συγγενείς των θυμάτων βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους: να ταυτοποιηθούν ύποπτα δείγματα με δικούς τους ανθρώπους, ενώ εξακολουθεί να είναι αγνοούμενη η φοιτήτρια Εριέττα Μόλχο. Πέρα από τον ψυχικό πόνο που προκαλούν, αυτές οι αποκαλύψεις καταδεικνύουν και την εγκληματική συμπεριφορά όσων πήραν την απόφαση να απομακρύνουν τόσα κυβικά χώματος με πειστήρια από τον τόπο του εγκλήματος από τις πρώτες 24 ώρες.

Κατά την έρευνα του χώρου και την οριοθέτησή του από την ομάδα Anubis ανάμεσα στα συντρίμμια βρέθηκε παλέτα φόρτωσης άγνωστης προέλευσης. Το σημείο που εντοπίστηκε υποδηλώνει ότι προέρχεται από το σημείο της σύγκρουσης, το οποίο βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί.

Το επίμαχο εύρημα φυλάχθηκε ώσπου να παραδοθεί στα αρμόδια τμήματα της ΕΛΑΣ ώστε να καθοριστεί κατά πόσο σχετίζεται με το φερόμενο ως παράνομο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Το σίγουρο είναι πως η παλέτα δεν αποτελεί κομμάτι των συντριμμιών του τρένου ούτε κομμάτι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς δεν προκύπτουν ανάλογες παλέτες στο δηλωμένο φορτίο της.

Επανήλθαν για Τριαντόπουλο

Σε πολιτικό επίπεδο, στο προσκήνιο επανέρχονται οι κυβερνητικές ευθύνες διά χειρός Χρήστου Τριαντόπουλου, υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ την περίοδο του δυστυχήματος, ο οποίος διαμήνυε ουκ ολίγες φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι συντόνιζε την επιχείρηση στα Τέμπη εκπροσωπώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό οδήγησε συγγενείς θυμάτων να τον μηνύσουν για τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος.

Η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας Ειρήνη Κεχαγιά έκρινε αβάσιμη τη μήνυση, κατέληξε ότι δεν προκύπτουν ευθύνες για το κυβερνητικό στέλεχος και εξέδωσε απορριπτική διάταξη, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο. Ο Παύλος Ασλανίδης, ένας από τους δύο μηνυτές, κατέθεσε έκθεση προσφυγής κατά της απόφασης και ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέα αλλά και την εκ νέου προκαταρκτική εξέταση για τη συλλογή αποδεικτικού υλικού.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως οδήγησε την Eισαγγελία του Αρειου Πάγου να ζητήσει έρευνα για «τυχόν πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ειρήνης Κεχαγιά, η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς». Με το αίτημα έρευνας η Eισαγγελία του Αρειου Πάγου παραδέχεται έμμεσα ότι η Ειρ. Κεχαγιά υπερέβη τα καθήκοντά της προσπερνώντας το γράμμα του νόμου. Οπότε είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτήν τη φορά η δικογραφία πιθανώς θα διαβιβαστεί αμελητί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Μένει να δούμε αν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι διατεθειμένοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσουν τον πρωτεργάτη του μπαζώματος ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενεργοποιώντας τα απαιτούμενα κοινοβουλευτικά βήματα που ορίζει το σύνταγμα.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento την Κυριακή 21/4/2024

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι της βουλευτικής ασυλίας – Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Τέμπη: Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ζητάει… ενοίκιο για στρατόπεδο όπου θα μεταφερθούν τα συντρίμμια της τραγωδίας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter