Τεράστια αγωνία στην ελληνική τουριστική αγορά από την κατάρρευση της Thomas Cook – Ποια η παρουσία της στη χώρα μας

Τεράστια αγωνία στην ελληνική τουριστική αγορά από την κατάρρευση της Thomas Cook – Ποια η παρουσία της στη χώρα μας

Με τεράστια αγωνία ταξιδιώτες, προμηθευτές, ξενοδόχοι, ταξιδιωτικοί πράκτορες, εργαζόμενοι και ασφαλιστικές εταιρείες αναμένουν τις εξελίξεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, το μεγαλύτερο «λουκέτο» των τελευταίων ετών στον τουριστικό κλάδο.

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 50.000 τουρίστες – πελάτες του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου, ο οποίος διακινεί συνολικά στην Ελλάδα πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες , εκ των οποίων οι 20.000 στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των ξενοδοχείων της Κρήτης συνεργάζονται με την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Κέρκυρα: 3.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι μετά την πτώχευση του Thomas Cook

Εκτός από τη μεγαλόνησο αναστάτωση επικρατεί και σε Κω, Ρόδο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο όπου ο ταξιδιωτικός οργανισμός έχει πολύ ισχυρή παρουσία. Συνολικά ο ταξιδιωτικός οργανισμός δραστηριοποιείται σε 14 προορισμούς στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ελάχιστους μήνες πριν ο ταξιδιωτικός οργανισμός ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ μόνο για τη φετινή χρονιά για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων, τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση υφιστάμενων.

Στη χώρα μας 48 ξενοδοχεία λειτουργούν υπό το σήμα της Thomas Cook, εκ των οποίων 4 ιδιόκτητα.

Οι έλληνες ξενοδόχοι που έχουν σχέση franchise με την εταιρεία (Casa Cook Ηotels κ.λπ.) αγωνιούν για τι θα γίνει με τα εμπορικά κανάλια πωλήσεων, αλλά και για τα υπόλοιπα πληρωμών φετινών συμβολαίων και τις προκαταβολές και κρατήσεις για συμβόλαια των επομένων ετών. Συνήθως αυτή την εποχή αναμένεται η εκκαθάριση της φετινής χρονιάς.

Ο αριθμός των εργαζομένων της Thomas Cook στην Ελλάδα φθάνει τα 1.200 άτομα εργαζόμενους όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στη διοίκηση το marketing κ.λπ., με γραφεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην πατρίδα τους, μέσω της βρετανικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, η οποία ασφαλίζει της πτήσεις της εταιρείας και τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναχωρήσουν περίπου 22.000 τουρίστες – πελάτες της Thomas Cook.

«Θα έρθουν αεροπλάνα σε Ζάκυνθο, Κω, Κέρκυρα, σ’ όλα τα αεροδρόμια που βρίσκονται τουρίστες της εταιρείας» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον Χ. Θεοχάρη, η ίδια υπηρεσία θα πληρώσει τη διαμονή των τουριστών από σήμερα που κήρυξε πτώχευση η Thomas Cook και για το υπόλοιπο των διακοπών τους.

Σε ό,τι αφορά τις τυχόν απλήρωτες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις σημείωσε πως αναπόφευκτα θα υπάρξει ζημιά και το θέμα είναι δικαστικό.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική αφορά, ο κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε ότι θα υπάρχουν ζημιές, καθώς «δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter