Τεράστια κομπίνα εταιρείας σε βάρος της ΕΕ με «τρόπαιο» 3 εκατ. ευρώ

Τεράστια κομπίνα εταιρείας σε βάρος της ΕΕ με «τρόπαιο» 3 εκατ. ευρώ

Στην φάκα των ευρωπαϊκών αρχών πιάστηκαν οι «μαέστροι» μιας καλοστημένης απάτης που στοίχισε στην Ε.Ε τρία ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ. Η κομπίνα στήθηκε από μια ολλανδική εταιρεία και ήρθε στο φως μετά από κοινή έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και των ολλανδικών φορολογικών αρχών (FIOD).

Τα ναυάγια στη Μαυριτανία!

Συνολικά 3.068.000 ευρώ μπήκαν στις τσέπες των, όπως αποδείχτηκε, απατεώνων μιας ολλανδικής εταιρείας που είχε αναλάβει να ρυμουλκήσει 57 πλοία – ναυάγια στον κόλπο του Νουαντίμπου της Μαυριτανίας.

Το πρόγραμμα με το τεράστιο αυτό ευρωπαϊκό κονδύλι βρισκόταν υπό τη διαχείριση των αρχών της Μαυριτανίας και όπως προέκυψε από την πολυετή έρευνα, εκτός της ολλανδικής εταιρείας που ήταν στο επίκεντρο του “κόλπου”, σε αυτό (όπως ταυτοποιήθηκε) συμμετείχαν και άλλα τρίτα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι της αφρικανικής χώρας.

Όλα τα πρόσωπα που είχαν συμμετοχή στην κομπίνα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί ενώ σε βάρος τους έχουν σχηματιστεί ήδη δικογραφίες.

Η έρευνα κατέληξε σε τρια κύρια ευρήματα:

  • Παραβίαση των διαδικασιών σύναψης της σύμβασης
  • Παραβίαση των κανόνων υπεργολαβίας
  • Προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για τη διαφθορά δυο αξιωματούχων της Μαυριτανίας

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι ολλανδικές φορολογικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για πιθανή φοροδιαφυγή της εν λόγω εταιρείας. Τα σχετικά ευρήματα και στοιχεία εστάλησαν στην OLAF η οποία άνοιξε έρευνα πιθανής διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε από την OLAF στις 7 Ιανουαρίου του 2020 με εντολή για ολική ανάκτηση των 3 εκατομμυρίων ευρώ που έκαναν φτερά αλλά τη δίωξη των υπαίτιων από τις ολλανδικές αρχές. Η εταιρεία έχει αποκλειστική από πιθανή μελλοντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Οι απατεώνες δεν έχουν όρια και οι έρευνες της OLAF δεν γνωρίζουν σύνορα. Χάρη στους ερευνητές μας και την καλή συνεργασία με τις ολλανδικές αρχές, αυτοί οι απατεώνες μπορούν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και τα κεφάλαια της ΕΕ μπορούν να ανακτηθούν», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Διευθυντής της OLAF, Ville Itälä.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter