Τεράστιο σκάνδαλο με το Facebook: Έδινε δεδομένα από το messenger σε εταιρείες όπως η Apple και το Netflix

Τεράστιο σκάνδαλο με το Facebook: Έδινε δεδομένα από το messenger σε εταιρείες όπως η Apple και το Netflix

Στο μάτι του κυκλώνα για ακόμη μια φορά το Facebook, αυτήν τη φορά μετά τις αποκαλύψεις των New York Times, σύμφωνα με τις οποίες ο κολοσσός των social media έκανε ανταλλαγή δεδομένων των χρηστών εν αγνοία τους.

Όπως αποκαλύπτουν οι συνεντεύξεις περίπου 50 πρώην εργαζομένων στο Facebook αλλά και τα σχετικά έγγραφα, η εταιρεία είχε επιτρέψει σε άλλες εταιρείες πρόσβαση σε δεδομένα, αγνοώντας ουσιαστικά τα μέτρα προστασίας απορρήτου που είχαν τεθεί σε ισχύ.

Μέσω της συμφωνίας αυτής, το Facebook μπορούσε να αποκτήσει ακόμη περισσότερους χρήστες, ενώ οι άλλες εταιρείες μπορούσαν να αποφύγουν τους κανόνες απορρήτου και να «πουσάρουν» τα προϊόντα τους.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, από τη συμφωνία ωφελήθηκαν πάνω από 150 εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται από αυτοκινητοβιομηχανίες και επιχειρήσεις e shop, μέχρι οργανώσεις ΜΜΕ, που απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Βορρά» τα μηνύματα των χρηστών του Messenger

Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε πρόσβαση και στα ιδιωτικά μηνύματα των χρηστών του Messenger, σε εταιρείες όπως το Netflix και το Spotify, το οποίο, για παράδειγμα, μπορούσε να στέλνει τραγούδια στους φίλους των χρηστών.

Spotify και Netflix υποστήριξαν ότι αγνοούσαν το γεγονός ότι είχαν «διευρυμένη» πρόσβαση και δεν τη χρησιμοποίησαν.

Η απάντηση του Facebook

Από την πλευρά της, η Facebook Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έδωσε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του χωρίς την έγκρισή τους.

Το Facebook υποστήριξε ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθάει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο Facebook ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες σε συσκευές και πλατφόρμες που έχουν φτιάξει άλλες εταιρείες, όπως οι Apple, Amazon, Blackberry και Yahoo, που είναι γνωστές ως διασυνδεδεμένοι εταίροι.

Η εταιρεία σημείωσε ότι αυτοί οι εταίροι είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, αλλά οι χρήστες “θα έπρεπε πρώτα να έχουν ξακάθαρα συνδεθεί (sign in) στο Facebook” προτού χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων ενός εταίρου.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι τερμάτισε σχεδόν όλες αυτές τις συνεργασίες τους τελευταίους μήνες, εκτός από αυτήν με την Apple και την Amazon.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter