Τέρενς Κουίκ:Σημαντική η ελληνική γλώσσα για να μην χαθεί ο δεσμός του απόδημου Ελληνισμού με την Ελλάδα

Τέρενς Κουίκ:Σημαντική η ελληνική γλώσσα για να μην χαθεί ο δεσμός του απόδημου Ελληνισμού με την Ελλάδα

«Εάν χαθεί η γλώσσα (η ελληνική), τότε δυστυχώς θα έχουμε χάσει τον σημαντικότερο ή τον πιο σημαντικό πυλώνα του δεσίματος μας με την ομογένεια», προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Τέρενς Κουίκ.

Τα θέματα Παιδείας και Γλώσσας, τόνισε, πρέπει να είναι στην απόλυτη προτεραιότητα, πράγμα, είπε, που είναι στον τομέα των καθηκόντων του.

Σε δηλώσεις, μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο επίτροπο προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, ο Τέρενς Κουίκ διαβεβαίωσε ότι έχει θέσει ως «απόλυτη προτεραιότητα την διατήρηση και ανάπτυξη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας». Αυτό, ανέφερε, θα γίνει με τη βοήθεια βεβαίως, του αρμόδιου υπουργείου, του υπουργείου Παιδείας, όπου ο υπουργός, ο κ. Γαβρόγλου, είναι αυτή την εποχή στον σχεδιασμό -σε συνεργασία και με το Ίδρυμα Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει Θεσσαλονίκη υπό τον καθηγητή τον κ. Καζάζη- για να σχεδιάσουν μια ψηφιακή πλατφόρμα, με την οποία να μπορούν να διδάσκονται τα ελληνικά, μέσω διαδικτύου κατευθείαν στα σχολεία, η ακόμα και στις οικογένειες των ομογενών στο εξωτερικό.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν 3.000 πιστοποιημένοι στην Ελληνομάθεια, ομογενείς κυρίως, μέσω του Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας. «Είναι 3.000 ομογενείς που έχουν πιστοποίηση γνώσης ελληνικής γλώσσας και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αναπτύσσει το υπουργείο Παιδείας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, από ελληνικής πλευράς, το υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει η πατρίδα μας, να στέλνει καθηγητές στα σχολεία του εξωτερικού. Ως παράδειγμα έφερε την Αίγυπτο, «η οποία είναι μια από τις περιπτώσεις, όπου έχουμε πλήρη κάλυψη των θέσεων, που απαιτούνται από πλευράς καθηγητών, όπως επίσης, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, και αφορά και την κυπριακή ομογένεια, το θέμα των charter schools, που ξεκίνησε από την πολιτεία της Φλόριντα. Εκεί που μιλάμε για ιδιωτικά σχολεία, πλήρως χρηματοδοτούμενα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και όπου εκτός από το αμερικανικό πρόγραμμα παιδείας, το καθημερινό, κάθε ημέρα, με την βοήθεια και των Ελλήνων καθηγητών, που έχουμε αποσπάσει εκεί, έχουμε 2 ώρες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας: η μια στη θεωρητική και η άλλη θετική κατεύθυνση».

Επίσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «MOU» Κύπρου – Ελλάδος, το οποίο χαρακτήρισε «χρυσή ευκαιρία» για να μπορέσουν οι δυο ομογενειακές κοινότητες οπουδήποτε στην γη να συνεργαστούν, αλλά και για να μπορέσουμε Ελλάδα και Κύπρος να δραστηριοποιήσουμε έναν ελληνισμό, που τον έχουμε απόλυτα ανάγκη και στην προώθηση και προάσπιση και των εθνικών μας θεμάτων.

Ο Τέρενς Κουίκ αναφέρθηκε στους Έλληνες του ’50 και του ’60, που έφευγε εργατικό δυναμικό από την Ελλάδα και στην γενιά μεταναστών, του «brain drain», που, δυστυχώς, προέκυψε από την οικονομική κρίση. «Είναι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, σπουδασμένα και αυτούς θα πρέπει με όποιο τρόπο μπορούμε να τους κρατήσουμε κοντά στην Ελλάδα και να τους έχουμε και σαν σπορά για κάτι που επίσης θα σας πω τώρα και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό: Είναι παιδιά που έχουν γνώση τι είναι η πατρίδα η Ελλάδα, μιλάνε τα ελληνικά και πάνε εκεί όπου αρχίζει και χάνεται η γλώσσα μας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η ομογένεια είναι δεμένη με την Ελλάδα πάνω σε δυο παραμέτρους: «Θρησκεία – Εκκλησία και Γλώσσα».

Η 9η Φεβρουαρίου θα καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Στις συνομιλίες των Τέρενς Κουίκ και Φώτη Φωτίου συζητήθηκε και το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Σχετικά ο κ. Κουίκ είπε ότι με την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για την Διασπορά, αποφασίσθηκε και ήδη έχει πάρει το δρόμο να νομοθετηθεί και να εκδοθεί ΚΥΑ, ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώνεται να είναι η 9η Φεβρουαρίου. Είναι η μέρα, επεσήμανε, που τιμούμε την μνήμη του Εθνικού ποιητή μας, του Διονυσίου Σολωμού.

Ο Τέρενς Κουίκ ανακοίνωσε ότι με τον κ. Φωτίου θα συναντηθούν στο Ισραήλ, στις 6 Μαρτίου, για να συζητήσουν με την Ισραηλινή πλευρά θέματα, όπως είναι τα ομογενειακά και συνεργασίας σε άλλους τομείς.

Αύριο θα βρίσκεται στην Κύπρο ο πρόεδρος του American Jewish Committee David Harris, και ο Τέρενς Κουίκ είπε ότι η συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ προχωρά εξαιρετικά. «Πρέπει να πω ότι μπορούμε πολλά να κερδίσουμε από αυτήν την συνεργασία σε πολλά ζητήματα, όπως είναι το ενεργειακό», κατέληξε.

Ο Φώτης Φωτίου ανέφερε πως αποφάσισαν τη δημιουργία μιας Επιτροπής Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου, που θα συντονίσει την υλοποίηση των προνοιών του επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεργασίας τους για θέματα αποδήμων. Επίσης, είπε πως αποφάσισαν τη δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter