Τερματίζει την απεργία πείνας ο Σαακασβίλι – Κατέκλυσαν τους δρόμους της Τιφλίδας οι υποστηρικτές του

Τερματίζει την απεργία πείνας ο Σαακασβίλι – Κατέκλυσαν τους δρόμους της Τιφλίδας οι υποστηρικτές του

Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι θα τερματίσει την απεργία πείνας μόλις μεταφερθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το παραπάνω γνωστοποίησε σήμερα ο δικηγόρος του Ντίτο Σατζαγκλισβίλι, σημειώνοντας στο πρακτορείο Reuters ότι ο 53χρονος πολιτικός θα μεταφερθεί από το νοσοκομείο φυλακών στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Γκόρι.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Τιφλίδας, για να ζητήσουν να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στον 53χρονο ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα οι γεωργιανές αρχές είχαν προτείνει να προχωρήσουν στη μεταφορά του Σαακασβίλι, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της υγείας του, αφού συνεχίζει για 50 ημέρες την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει όταν συνελήφθη, στις αρχές Οκτωβρίου. Μάλιστα, χθες ο Σαακασβίλι κατέρρευσε (έπεσε και έχασε τις αισθήσεις του) με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας τού νοσοκομείου της φυλακής.

Ο γιατρός Γκιόργκι Γκριγκόλια, που εξέτασε χθες τον Σαακασβίλι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «απειλείται η ζωή του» και ότι «πρέπει να μεταφερθεί χωρίς καθυστέρηση σε πολιτικό νοσοκομείο», εξηγώντας ότι ο ασθενής παρουσιάζει καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά «θα μπορούσαν να αποδειχθούν μοιραία χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, που όμως δεν μπορεί να χορηγηθεί στο ιατρικό ίδρυμα όπου βρίσκεται», έκρινε ο γιατρός.

Ο Νίκα Μελία, ο πρόεδρος του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (MNU), της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης δύναμης στη Γεωργία, διαβεβαίωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να μεταφερθεί ο Σαακασβίλι σε κατάλληλη κλινική».

Ο πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε στις 8 Νοεμβρίου σε νοσοκομείο των φυλακών καθώς η υγεία του είχε επιβαρυνθεί, λόγω της άρνησής του να δεχτεί τροφή. Στις αρχές της εβδομάδας, ένα ιατρικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε από τον Γεωργιανό μεσολαβητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκρινε ότι η κατάστασή του ήταν κρίσιμη και ζήτησε τη μεταφορά του σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενός καλύτερα εξοπλισμένου νοσοκομείου. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις κάλεσε την Τιφλίδα να ακολουθήσει αυτή τη σύσταση και να αντιμετωπίσει τον Σαακασβίλι «με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Ο Σαακασβίλι φυλακίστηκε καθώς έχει καταδικαστεί για «κατάχρηση εξουσίας», μια απόφαση που ο ίδιος θεωρεί καθαρά πολιτική.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι προκάλεσε σάλο δηλώνοντας ότι ο Σαακασβίλι «έχει το δικαίωμα να αυτοκτονήσει» και ότι η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τον συλλάβει επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πολιτική του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter