Τέσσερα πράγματα που μπορούν να μας διδάξουν οι κορυφαίοι δρομείς

Τέσσερα πράγματα που μπορούν να μας διδάξουν οι κορυφαίοι δρομείς

Oι έμπειροι δρομείς έχουν κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που τους κρατούν σε φόρμα και αυτές θα πρέπει να υιοθετήσετε και εσείς αν θέλετε να πετύχετε τον στόχο σας.

Όταν ήμουν νέα έτρεχα σε καθημερινή βάση και αυτό με βοήθησε ως έναν βαθμό να μείνω μακριά από τραυματισμούς.

Είχα ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής που περιελάμβανε πίτσα, μπύρα και επιδόρπιο όπου υπήρχε μηδενική προσοχή σε αντιστοιχία υδατανθράκων – πρωτεϊνών.

Περιστασιακά σήκωνα βάρη και έκανα προπονήσεις σε λόφο χωρίς να παρακολουθώ την ταχύτητα και τον ρυθμό που είχα. Αργότερα ωρίμασα. Ελπίζω να μάθετε από τα δικά μου λάθη και να υιοθετήσετε τις συνήθειες έμπειρων δρομέων ακόμη και αν είστε αρχάριοι στο τρέξιμο.

Ξεκούραση

Γιατί το κάνουν οι κορυφαίοι δρομείς: Σε ένα πράγμα που συμφωνούν όλοι οι δρομείς αλλά και οι εκπαιδευτές είναι πως θα πρέπει να κοιμάστε αρκετά ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση. Όσο μεγαλώνετε σε ηλικία, χρειάζεται περισσότερος χρόνος αποκατάστασης για το σώμα σας έπειτα από μια επίπονη άσκηση.

Κάποιοι από τους κορυφαίους δρομείς κοιμούνται 10-12 ώρες κάθε βράδυ ή παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στην μέρα. Το αποτέλεσμα; Δείτε την Magdalena Lewy Boulet που έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς και έχει βγει πρώτη στα 100 μέτρα στις Δυτικές Πολιτείες, έχοντας εφαρμόσει ένα σωστό πλάνο αναφορικά με τις ώρες ανάπαυσης.

Γιατί πρέπει να το κάνετε: Οι δρομείς επιβαρύνουν σημαντικά το σώμα τους και πρέπει να αποκαταστήσουν στην συνέχεια τις φθορές και να αναδομήσουν τον μυϊκό ιστό ώστε να γίνουν δυνατότεροι. Ο επαρκής ύπνος βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενυδάτωση

Γιατί το κάνουν οι κορυφαίοι δρομείς: Με τα χρόνια μειώνεται η ένταση της δίψας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη υγρών. Καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται και ο ρυθμός του ιδρώτα, αλλά και η αποτελεσματική νεφρική λειτουργία. Σαν αποτέλεσμα είναι πιο επίφοβο να οδηγηθείτε σε αφυδάτωση.

Οι κορυφαίοι αθλητές ξεκινούν να πίνουν υγρά 24 ώρες πριν την προπόνηση και συνεχίζουν να ενυδατώνονται κατά την διάρκεια της άσκησης και μετά την λήξη της.

Γιατί πρέπει να το κάνετε: Aν χάσετε 1% του σωματικού βάρους κατά την διάρκεια του τρεξίματος λόγω του ιδρώτα, η απόδοσή σας πέφτει κατά 2%! Ο γενικός κανόνας είναι να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού όταν νιώθετε διψασμένοι.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Γιατί το κάνουν οι κορυφαίοι δρομείς: Oσο μεγαλώνουμε χάνουμε μυϊκή μάζα, ειδικά αν ακολουθούμε μια καθιστική ζωή. Αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με αφοσίωση στην κίνηση και την προπόνηση ενδυνάμωσης, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες.

Γιατί πρέπει να το κάνετε: Οι ειδικοί λένε πως ανεξαρτήτως ηλικίας, ένας δρομέας μπορεί να αυξήσει την απόδοσή του κατά 8% αν έχει ακολουθήσει πριν ένα σωστό πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Ελαττώστε το άγχος

Μην φορτώνετε το μυαλό σας με σκοτούρες που σχετίζονται με τον εξοπλισμό, την ταχύτητα, τον ρυθμό. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν θα πρέπει να νοιάζεστε για τίποτα κατά την διάρκεια της πορείας σας ως δρομέας.

Γιατί το κάνουν oι κορυφαίοι δρομείς: Mετά από εμπειρία χρόνων φτάνει κανείς στο συμπέρασμα πως στο τέλος της μέρας το μόνο που μετρά είναι να συνεχίζεις να τρέχεις ανεξάρτητα από τα θέματα που ενδεχομένως να σε απασχολούν.

Γιατί πρέπει να το κάνετε: Σκεφτείτε για πόσο θέλετε να τρέξετε. Μια εβδομάδα; Eναν μήνα ή έναν χρόνο; Να θυμάστε πάντα πως το τρέξιμο είναι ένα μακρύ ταξίδι που σας δίνει πίσω 10 φορές παραπάνω όσα δώσατε εσείς στην αρχή του. Οσο συνεχίζετε το ταξίδι, θα σας βοηθήσει να παίρνετε τις βέλτιστες αποφάσεις όχι μόνο για το άθλημα αλλά και για την ζωή σας την ίδια.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter