Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία της Γκαλίζια

Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία της Γκαλίζια

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία της ερευνητικής δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια, στη Μάλτα έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος σε σχέση με την καταδίκη του ηθικού αυτουργού ο οποίος έδωσε την εντολή να τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο αυτοκίνητό της. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνείς οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, οι οποίες βρέθηκαν στη Μάλτα με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, αν και έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί από τις τοπικές αρχές προκειμένου να κλείσει η υπόθεση και να διασφαλιστεί πως η ελευθερία του Τύπου δεν θα δεχτεί ποτέ ξανά αντίστοιχο πλήγμα.

Οπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Αμπέλα. Από την πλευρά του επανέλαβε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει την προστασία των δημοσιογράφων τόσο σε επίπεδο νομικού πλαισίου όσο και πρακτικών εφαρμογών.

«Ο αγώνας κατά της ατιμωρησίας τελειώνει μόνο όταν όλοι οι υπεύθυνοι διώκονται στο έπακρο του νόμου: οι δολοφόνοι, οι μεσάζοντες και οι εγκέφαλοι πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουν το δικαστήριο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης χρησιμεύει μόνο για να ενθαρρύνει εκείνους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη βία για να φιμώσουν την κριτική δημοσιογραφία στη Μάλτα και όχι μόνο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Ακόμη οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη για πλήρη ανεξαρτησία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. «Ελπίζουμε ότι η εφαρμογή των συστάσεων της δημόσιας έρευνας θα αποτελέσει πραγματική καμπή για τη χώρα, ξεκινώντας με τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αντικατοπτρίζει όλο το φάσμα της απαιτούμενης εμπειρογνωμοσύνης» καταλήγει η ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν οργανώσεις όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, η Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσιογράφων κ.ά.

Από την πλευρά της η επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία επίσης επισκέφτηκε τη Μάλτα, τόνισε: «Η υιοθέτηση του πορίσματος της δημόσιας έρευνας σύμφωνα με το οποίο το κράτος φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Και συμπλήρωσε: «Οι αρχές πρέπει γρήγορα να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων και να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία απέναντι στα ΜΜΕ της χώρας. Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει με συντονισμένη απάντηση σε απειλές και παρενοχλήσεις που δέχονται οι δημοσιογράφοι. Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης της αστυνομίας και ο διάλογος μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας από αυτή την άποψη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter