Τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε περήφανοι για τις μάχες που δώσαμε

Τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε περήφανοι για τις μάχες που δώσαμε

«Προχωράμε, με πείσμα και αγώνες, με όραμα και σχέδιο για τις ανάγκες των πολλών», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ευκαρία των τεσσάρων χρόνων που συμπληρώνονται από την πρώτη νίκη στις εκλογές, στις 25 Ιανουαρίου 2015.

«Οι νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα, σύσσωμο το παλιό πολιτικό σύστημα, πολέμησε με όλα του τα όπλα την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, ελπίζοντας στην άμεση κατάρρευσή της, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια παρένθεση που θα κλείσει πολύ σύντομα», σημειώνει

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ:

«Προχωράμε, με πείσμα και αγώνες, με όραμα και σχέδιο για τις ανάγκες των πολλών

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη φορά που η Αριστερά στην Ελλάδα ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες. Η 25η Ιανουαρίου 2015 αποτελεί ιστορική ημερομηνία για την πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας. Με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών, ο ΣΥΡΙΖΑ χάραξε μια νέα πορεία, αλλάζοντας ριζικά το πολιτικό σκηνικό.

Οι νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα, σύσσωμο το παλιό πολιτικό σύστημα, πολέμησε με όλα του τα όπλα την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, ελπίζοντας στην άμεση κατάρρευσή της, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια παρένθεση που θα κλείσει πολύ σύντομα. Οι προβλέψεις τους διαψεύστηκαν, όπως και κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διακίνησαν, όλα αυτά τα χρόνια, από την εφαρμογή του «κόφτη» και τη μείωση των συντάξεων, μέχρι την ρητορική τους περί ψεύτικης εξόδου από τα μνημόνια, και την προσφυγή σε τέταρτο μνημόνιο, κάτι που, βέβαια, αποτελεί τον διακαή τους πόθο, για να δικαιολογήσουν τις αντιλαϊκές τους εξαγγελίες.

Η 21η Αυγούστου είναι ακόμη μια ημερομηνία σταθμός για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η μέρα που η χώρα βρέθηκε οριστικά εκτός των προγραμμάτων λιτότητας που έφτασαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Από εδώ και πέρα η Κυβέρνηση μπορεί και εφαρμόζει πολιτικές που αποφασίζονται από το ελληνικό κοινοβούλιο, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι ανάγκες της κοινωνίας και το όφελος όλων των πολιτών.

Η οικονομία μας μπορεί πλέον και στέκεται στα πόδια της και ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες χωρίς «πιστοληπτικές γραμμές», που θα συνεπάγονταν ένα νέο μνημόνιο.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ανεργία έχει μειωθεί σχεδόν δέκα μονάδες από το υψηλότερο ποσοστό της, από το 28% στο 18%. Παράλληλα η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου, η δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας και η υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, δίνουν ανάσα σε κάθε εργαζόμενο και ειδικά στους νέους, οι οποίοι βίωσαν στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επανορθώνοντας αδικίες του παρελθόντος, μειώνοντας τις εισφορές και τις επιβαρύνσεις, οικοδομώντας ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και δίκαιης ανάπτυξης.

Διασφαλίσαμε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους συνταξιούχους, αποκρούσαμε τη μείωση των συντάξεων και θωρακίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα.

Τέσσερα χρόνια μετά, είμαστε περήφανοι για τις μάχες που δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε. Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την αύξηση και δικαιότερη θεσμοθέτηση των οικογενειακών επιδομάτων, τα σχολικά γεύματα, την αύξηση των θέσεων για την πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το επίδομα στέγης, την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση των εισφορών για νέους ως 25 ετών, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε και διόγκωσε η κρίση των προηγούμενων ετών.

Η ιστορική μεταρρύθμιση στην Υγεία, με τη συγκρότηση των ΤΟΜΥ, οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, η πρόσβαση όλων των ασθενών στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι πράξεις που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι για μας η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό.

Προχωράμε με πυξίδα τη στήριξη και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο, με συνολικά 15.000 προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού την επόμενη 3ετία στα σχολεία. Αυξήσαμε τα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την έρευνα, ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Βάλαμε τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατούσε στο τηλεοπτικό τοπίο, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, εξασφαλίζοντας τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και τους εργαζόμενους.

Στον τομέα των Δικαιωμάτων, προχωρήσαμε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Δόθηκε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, εξανθρωπίστηκε το σωφρονιστικό σύστημα, προχώρησε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, θεσπίστηκαν μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Μετά το νέο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και τον «Κλεισθένη», συνεχίζουμε με τις μεγάλες θεσμικές τομές στο Σύνταγμα, καθώς και με τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας.

Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο προσφυγικό παλεύουμε με σύμμαχο την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών, για την επικράτηση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Η σημερινή ημέρα όμως αποτελεί για ορόσημο για έναν ακόμη λόγο. Σήμερα, ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που δίνει τέλος στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς του παρελθόντος. Προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια , τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Αφήνουμε πίσω μας την πατριδοκαπηλία και το μίσος, και με αυτοπεποίθηση και θάρρος ανοίγουμε νέους δρόμους, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας.

Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε το πολιτικό τοπίο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Με ιστορικές μεταρρυθμίσεις, που κάποια χρόνια πριν φάνταζαν αδιανόητες. Η Ελλάδα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή. Βρίσκεται όμως και απέναντι σε νέες προκλήσεις. Είναι χρέος και καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης, πιο δημοκρατικής και κοινωνικής. Προχωράμε μπροστά, με πείσμα και αγώνες, με όραμα και σχέδιο για τις ανάγκες των πολλών.»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter