Τέσσερις Αφγανές ράβουν μάσκες για τους πρόσφυγες στην Μόρια

Τέσσερις Αφγανές ράβουν μάσκες για τους πρόσφυγες στην Μόρια

Την πρωτοφανή ανεπάρκεια της Πολιτείας, στην παροχή στοιχειωδών μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στους περίπου 20 χιλιάδες αιτούντες άσυλο που στοιβάζονται στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, προσπαθούν να ξεπεράσουν με ίδια μέσα και αυτοβούλως οι πρόσφυγες. 

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η ιστοσελίδα politikalesvos.gr, μια ομάδα τεσσάρων Αφγανών γυναικών ράβει μάσκες για τους πρόσφυγες του καταυλισμού σε ένα κτίριο κοντά στη Μόρια. Οι μάσκες δίνονται δωρεάν και σε πρώτη φάση διανέμονται σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ειδικά σε όσους ήδη έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Τις ραπτομηχανές που χρησιμοποιούν οι γυναίκες διέθεσε η ελληνική ΜΚΟ, «Stand By Me Lesvos», ενώ μια μοδίστρα από την Καμπούλ δίδαξε στις τέσσερις γυναίκες την τεχνική για να ράψουν τις μάσκες.   

«Οι γυναίκες εργάζονται με γρήγορο ρυθμό και ήδη από την πρώτη μέρα έφτιαξαν 500 μάσκες, οι οποίες κατασκευάζονται από βαμβακερό ύφασμα που αγοράζεται από τοπικά καταστήματα. Οι μάσκες στη συνέχεια συσκευάζονται σε πλαστικά περιτυλίγματα τα οποία αγοράζονται από τοπικό σούπερ μάρκετ και συσκευασμένες όπως είναι οδηγούνται στο ΚΥΤ», αναγράφεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο δημοσίευμα.

Παράλληλα, όπως αναγράφεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας stonisi.gr, η οργάνωση «Stand By Me Lesvos», δημιούργησε σελίδες στο Facebook, όπου έχουν αναρτηθεί οδηγίες πρόληψης στα αραβικά, στα φαρσί, στα γαλλικά, στα αγγλικά και τα ελληνικά, φροντίζει για την αξιοποίηση των προσφύγων γιατρών και νοσηλευτών που ζουν στον καταυλισμό, ώστε να μην καταρρεύσει, όσο το δυνατόν το σύστημα Υγείας στο νησί, καθώς επίσης και για την εύρεση από ευρωπαϊκές πηγές των αναγκαίων ειδών, όπως αντισηπτικά, στα οποία παρατηρείται έλλειψη στο νησί.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, βάσει των όσων αναγράφονται σε άλλο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας stonisi.gr, ότι έπειτα από πρωτοβουλία ενημέρωσης στους αιτούντες άσυλο από το «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης» και την οργάνωση «Stand By Me Lesvos», μια ομάδα προσφύγων πηγαίνει στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ του νησιού και ενημερώνει τους υπόλοιπους πρόσφυγες για το πως πρέπει να προσεγγίζουν τους χώρους και τα ταμεία για λόγους πρόληψης.

Την ώρα που η Πολιτεία δείχνει μια παντελή αδιαφορία για τους πρόσφυγες, καλώντας τους να τηρήσουν κανόνες υγιεινής εντός των καταυλισμών, που δεν δύνανται να εφαρμοστούν αφού οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, οι πρόσφυγες με ένα ισχυρό αίσθημα αυτοσυντήρησης και αλληλεγγύης αυτοοργανώνονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νέα απειλή που ορθώνεται μπροστά τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter