Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες απέλασαν 20 ρώσους διπλωμάτες

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες απέλασαν 20 ρώσους διπλωμάτες

Η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέλασαν συνολικά 20 Ρώσους διπλωμάτες, προκαλώντας ανάλογη απάντηση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι διπλωμάτες απελάθηκαν ή έχουν διορία να αποχωρήσουν από τις χώρες αυτές σε μια συντονισμένη κίνηση προς απάντηση «σε δραστηριότητες που είναι ενάντια στο διπλωματικό καθεστώς και λαμβάνοντας υπόψη την συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρινκέβικς.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας ανέφερε σε δήλωση ότι απέλασε διπλωμάτες επειδή «υπονόμευσαν άμεσα και ενεργά την ασφάλεια της Εσθονίας και διέδιδαν προπαγάνδα που δικαιολογούσε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας». Η Λιθουανία είπε ότι οι απελάσεις της έγιναν «σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι παραδόθηκε επίσημο σημείωμα στην πρεσβευτή της Ρωσίας στην πρωτεύουσα Σόφια που απαιτούσε 10 διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη Βουλγαρία εντός 72 ωρών για την υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε «δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το διπλωματικό τους καθεστώς».

«Μη φιλική πράξη»

Η Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία, χαρακτήρισε την απόφαση ως «μη φιλική πράξη». «Το αντιλαμβανόμαστε ως μια εξαιρετικά εχθρική πράξη και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε», είπε η Μιτροφάνοβα σε δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Όλες οι αβάσιμες απελάσεις Ρώσων διπλωματών θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεύτερο κύμα

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τη Βουλγαρία. Στις 2 Μαρτίου, η Σόφια απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι είχαν εμπλακεί σε κατασκοπεία.

Η Βουλγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά τώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ που έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, έχει απελάσει άλλους οκτώ Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας από τον Οκτώβριο του 2019. Τη Δευτέρα, η Σλοβακία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, απέλασε τρεις υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας με βάση πληροφορίες από τη μυστική της υπηρεσία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter