Τέσσερις μύθοι που μπορεί να χαλάσουν το καλοκαίρι σας

Τέσσερις μύθοι που μπορεί να χαλάσουν το καλοκαίρι σας

Μην αφήσεις μερικές λανθασμένες αντιλήψεις να σε κρατήσουν μακριά από καλοκαιρινές απολαύσεις ή να σε οδηγήσουν σε κινήσεις που μπορεί να μετανιώσεις.

Αλήθεια, το αλάτι πράγματι γιατρεύει τις πληγές; Πόσο μας παχαίνουν τα παγωτά; Κατάρριψε μερικούς από τους πιο συχνούς καλοκαιρινούς μύθους και απόλαυσε το καλοκαίρι χωρίς ενοχές και δίχως απρόοπτα.

1. Το αλάτι γιατρεύει τις πληγές

Μήπως πιστεύεις ότι είναι καλή ιδέα να πλύνεις μια πληγή ή κάποιο κόψιμο στη θάλασσα, επειδή έχεις ακούσει ότι το αλάτι της θεραπεύει τα τραύματα; Μη βιαστείς, γιατί οι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη. Ορισμένες φορές, το αλάτι της θάλασσας μπορεί να ερεθίσει περισσότερο μια πληγή, ενώ το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση εξαιτίας των βακτηριδίων που ενδεχομένως περιέχει.

Οι ειδικοί συνιστούν τον καθαρισμό των γρατζουνιών και των πληγών με καθαρό νερό της βρύσης και κάποιο ήπιο σαπούνι. Και όχι, το γεγονός ότι ο γιατρός χρησιμοποιεί φυσιολογικό ορό που έχει αλάτι για να καθαρίσει τις πληγές δεν είναι αιτία για να επιμείνεις στο θαλασσόλουτρο. Πράγματι, οι γιατροί χρησιμοποιούν φυσιολογικό ορό, ωστόσο η περιεκτικότητά του σε αλάτι είναι πολύ μικρή.

2. Το μαύρισμα προστατεύει από τον ήλιο

Το μαύρισμα του σολάριουμ δεν θα σε προστατεύσει από τον ήλιο. Το αντηλιακό όμως, ναι.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν είναι ήδη μαυρισμένοι, θα είναι πλέον προστατευμένοι από την ηλιακή ακτινοβολία και για αυτό, αρκετοί όταν κάνουν σολάριουμ ή μαυρίσουν, βγαίνουν πλέον στον ήλιο αδιαφορώντας για τη σωστή χρήση αντηλιακού. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα.

Πράγματι υπάρχουν μερικοί τύποι δέρματος που ‘καίγονται’ λιγότερο, όταν έχουν πάρει λίγο χρώμα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και προστατευμένοι. Το μαύρισμα δίνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, επειδή μπορεί να συμβάλει στη μη εμφάνιση εγκαύματος. Όμως αν δεν βάλουμε αντηλιακό -είτε πάθουμε έγκαυμα είτε όχι- εκθέτουμε το δέρμα μας στις ακτίνες UV και σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

3. To βούτυρο θεραπεύει τα ηλιακά εγκαύματα

Αν βάζεις βούτυρο στο δέρμα σου πιστεύοντας ότι θα σε ανακουφίσει από το ηλιακό έγκαυμα που έπαθες πρόσφατα, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς. Το βούτυρο είναι απλά ενυδατικό για το δέρμα, χωρίς ωστόσο να διαθέτει καμία θεραπευτική ιδιότητα για τα εγκαύματα.

Μια πραγματικά αποτελεσματική εναλλακτική αντιμετώπιση ενός ήπιου ηλιακού εγκαύματος είναι να τοποθετήσεις πάνω του κομπρέσες που έχεις πρώτα μουσκέψει σε γάλα με θρυμματισμένο πάγο. Ο πάγος θα δροσίσει το δέρμα και θα σε ανακουφίσει, ενώ το γάλα επειδή δεν είναι όξινο δεν θα ερεθίσει. Φυσικά, σε περίπτωση εγκαύματος, η πραγματικά σωστή λύση είναι η επίσκεψη σε γιατρό.

4. Τα παγωτά παχαίνουν

Δεν χρειάζεται να αποφύγεις τα παγωτά. Απόλαυσε, όμως, με μέτρο.

Ένα παγωτό δεν μπορεί να σε παχύνει από μόνο του, αν δεν κάνεις κάποια υπερβολή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το αν θα παχύνεις από τα παγωτά εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα που καταναλώνεις καθώς και από τις υπόλοιπες διατροφικές σου συνήθειες.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να αποφεύγεις τελείως τα παγωτά, ακόμα κι αν κάνεις δίαιτα και να βλέπεις τους άλλους να τα χαίρονται, γλείφοντας τα χείλη σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τα απολαμβάνεις με μέτρο, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Καλές διακοπές!

(Πηγή: pathfinder.gr)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter