Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπιν Σαλμάν: Υποσχέσεις για επενδύσεις και κουβέντα για τη δολοφονία Κασόγκι

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπιν Σαλμάν: Υποσχέσεις για επενδύσεις και κουβέντα για τη δολοφονία Κασόγκι

Αόριστες υποσχέσεις για μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο υδρογόνου και καμία κουβέντα για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή περιλάμβανε η επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, στην οποία κυριάρχησαν γενικόλογες αναφορές περί επενδυτικών ευκαιριών, έρχεται στο φόντο των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, και σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα επικαλείται διαρκώς και δικαίως τη διεθνή νομιμότητα, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πάγιες πρακτικές τοι σαουδαραβικού βασιλείου.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, αποτελεί εξάλλου την πρώτη επίσκεψη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη δολοφονία Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, η οποία σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έγινε με την έγκριση του πρίγκιπα – διαδόχου και έρχεται να εμπεδώσει μια κυνική πρόσληψη της εξωτερικής πολιτικής, σε πλήρη αντίθεση με την ρητορική της ελληνικής πλευράς σε ζειρά διεθνών ζητημάτων.

Διαβάστε επίσης: Δολοφονία Κασόγκι: «Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη», λέει ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν

Στα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στον διάλογο που είχε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν την διμερή στρατηγική σχέση αλλά και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών.

«Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την ισχύ της στρατηγικής σχέσης μας, υπογράφοντας σημαντικές συμφωνίες, και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τοπικές (περιφερειακές) εξελίξεις, αλλά και το πώς να εμπεδώσουμε τη σημαντική σχέση μεταξύ των χωρών μας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Θα ήθελα και πάλι να σας συγχαρώ για το πρότζεκτ Όραμα 2030, είναι μια αποστολή και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περισσότερες ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών μας, να διευρύνουμε την οικονομική μας συνεργασία και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ηγέτης επέμεινε στην ιστορική ευκαιρία που έχουν οι δυο χώρες να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των επικοινωνιών, αφήνοντας να πλανώνται αόριστες υποσχέσεις περί μετατροπής της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς υδρογόνου.

«Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα. Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών», είπε συγκεκριμένα ο Σαλμάν, δίχως να προχωρήσει σε διευκρινήσεις.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter