Τεχνητή νοημοσύνη: Η μεγάλη πρόκληση και οι παγίδες για τους δημοσιογράφους

Τεχνητή νοημοσύνη: Η μεγάλη πρόκληση και οι παγίδες για τους δημοσιογράφους

Λόγω της οικονομικής πίεσης που έχει υποστεί ο κλάδος της δημοσιογραφίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ορισμένοι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους.

Έρευνα του Associated Press που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2024, ρώτησε δημοσιογράφους σχετικά με τη χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στη δουλειά τους.

Σχεδόν το 70% όσων συμμετείχαν, δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά για να δημιουργήσουν κείμενο, είτε για τη σύνταξη προσχεδίων, είτε για τη δημιουργία επικεφαλίδων ή τη σύνταξη αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε άλλη παγκόσμια έρευνα του Μαΐου 2024 που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Cision, το ποσοστό ήταν αρκετά μικρότερο: το 47% των δημοσιογράφων είπε ότι είχαν χρησιμοποιήσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT ή το Bard στη δουλειά τους.

Σε δημοσίευμα του Conversation, τίθεται η ερώτηση σχετικά με το αν προκύπτουν ηθικά ζητήματα στη χρήση αυτής της τεχνολογίας από επαγγελματίες, σε έναν τομέα όπου η εμπιστοσύνη του κοινού είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Αν οι δημοσιογράφοι δεν είναι προσεκτικοί, η χρήση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να υπονομεύσει την ακεραιότητα της δουλειάς τους», υποστήριξε στο Conversation ο Νιρ Εϊσκόβιτς, καθηγητής Φιλοσοφίας και Διευθυντής στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ηθικής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

«Αρχικά, τα εργαλεία AI εξακολουθούν να είναι αναξιόπιστα. Η χρήση τους για την έρευνα για το υπόβαθρο μιας ιστορίας συχνά παρουσιάζει ανακρίβειες. Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης του 2023, το chatbot της Google, Bard, έδωσε τη λάθος απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με νέες ανακαλύψεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

»Ως εκ τούτου, οι δημοσιογράφοι που χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για έρευνα θα πρέπει να ελέγξουν τα δεδομένα. Ο χρόνος που δαπανάται για να γίνει αυτό, μπορεί να αντισταθμίσει τυχόν υποτιθέμενα κέρδη στην παραγωγικότητα.

»Αλλά για μένα, οι πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τη χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία περιεχομένου. Ένας δημοσιογράφος μπορεί να έχει καλή αίσθηση του τι θέλει να συνθέσει, επομένως θα ζητήσει από ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης να παράγει ένα πρώτο προσχέδιο.

Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αλλά μετατρέπει επίσης τους δημοσιογράφους από συγγραφείς σε επιμελητές, αλλάζοντας έτσι θεμελιωδώς τη φύση αυτού που κάνουν», πρόσθεσε ο ίδιος και διερωτήθηκε: «Μόλις οι δημοσιογράφοι δουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι αρκετά ταλαντούχα στο γράψιμο – και γίνεται όλο και καλύτερη – πόσοι από αυτούς θα αντισταθούν στον πειρασμό;»

«Η δημοσιογραφία συνεπάγεται επίσης ένα είδος σχέσης μεταξύ των συγγραφέων και των αναγνωστών τους. Όταν ένας αναγνώστης παρακολουθεί τακτικά την ανάλυση κάποιου που γράφει για ένα ζήτημα, είναι επειδή εμπιστεύεται αυτόν τον δημοσιογράφο, επειδή του αρέσει ο τρόπος γραφής του και επειδή έχει καταλήξει να εκτιμήσει τη διαδικασία σκέψης του.

Εάν η πρακτική της δημοσιογραφίας βασίζεται σε αυτού του είδους σχέσης του συντάκτη με το κοινό, η αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί κάλλιστα να υπονομεύσει την ακεραιότητα της δημοσιογραφικής πρακτικής», κατέληξε ο Νιρ Εϊσκόβιτς.

Διαβάστε επίσης:

Αλγερία: Είχε εξαφανιστεί πριν 26 χρόνια και βρέθηκε φυλακισμένος 200 μέτρα από το σπίτι του – Πίστευε ότι του είχαν κάνει μάγια (Video)

Ιράν: Σε μαζικές συλλήψεις… «σατανιστών» ανακοίνωσε ότι προχώρησε η αστυνομία – Ευρωπαίοι μεταξύ των συλληφθέντων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter