Τη Β. Ευρώπη θα προμηθεύει το κοίτασμα νοτιοδυτικά της Κρήτης σε δέκα χρόνια

Τη Β. Ευρώπη θα προμηθεύει το κοίτασμα νοτιοδυτικά της Κρήτης σε δέκα χρόνια

Τεράστιο κοίτασμα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και τη γεωπολιτική θέση της χώρας βρίσκεται στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, το υψηλό ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών έγκειται στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για το κοίτασμα που βρίσκεται κάτω από το βυθό της συγκεκριμένης περιοχής είναι τέτοιου μεγέθους που θα έχει στρατηγική σημασία για την Βόρεια Ευρώπη, αποτελώντας ταυτόχρονα μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την προσεχή δεκαετία.

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες. Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), ενώ δεν αποκλείεται στην συνέχεια να «κολλήσουν» και άλλοι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί με αυξομειώσεις ποσοστών, όπως σημειώνουν πηγές της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento το χρονοδιάγραμμα που δίδει η κοινοπραξία και συγκεκριμένα η Total η οποία έχει αναλάβει το κύριο έργο των μελετών και ερευνών πριν το γεωτρύπανο τρυπήσει τον βυθό Ν.Δ. της Κρήτης , θα στείλει το πλέον σύγχρονο πλοίο της. Ο πρώτος χρόνος, δηλαδή φέτος και μέχρι το καλοκαίρι του 2020 θα κυλήσει με τις μελέτες που συνδέονται με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2020 θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες με έναν χρόνο. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η ανάλυση των σεισμικών ευρημάτων στην περιοχή που είναι άλλωστε και αυτές που δίνουν το ύψος της ποσότητας του κοιτάσματος. Από το 2022, όπως αναφέρουν κορυφαίες πηγές από την κοινοπραξία, το γεωτρύπανο θα είναι σε θέση να τρυπήσει τον βυθό που βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ στελέχη της Total και της Exxon παραμένουν αισιόδοξα για τα ευρήματα που θα προκύψουν από τα συγκεκριμένα οικόπεδα.

Σύμφωνα με πηγές από την κοινοπραξία, αν τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά, η συγκεκριμένη περιοχή θα καταστεί ως μία από τις βασικές γραμμές προμήθειας με φυσικό αέριο της Β. Ευρώπης την ερχόμενη δεκαετία. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής αερίου θα αποτελέσει τον βασικό τροφοδότη του λεγόμενου αγωγού East Med που θα ξεκινάει από την Αίγυπτο, θα περνάει από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter