Τη Δευτέρα η απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για παρατηρητές στο Χαλέπι

Τη Δευτέρα η απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για παρατηρητές στο Χαλέπι

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Χαλέπι και σε δύο σιιτικά χωριά, αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας. Τη Δευτέρα 19/12 η απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για τους παρατηρητές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και των Ανταρτών, η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή, στο Χαλέπι και στα δύο σιιτικά χωριά – Φούα και Κεφράγια – της επαρχίας Ιντλέμπ, αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας.

«Η επιχείρηση αναβλήθηκε εξαιτίας της έλλειψης εγγυήσεων για την ασφάλεια όσων μεταφερθούν από τα χωριά Φούα και Κεφράγια», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία διακόπηκε μετά την επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείων που είχαν σταλεί για να συμμετάσχουν στην εκκένωση.

Περί τα είκοσι λεωφορεία τα οποία ετοιμάζονταν να εισέλθουν στα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλέμπ που πολιορκούνται από τις δυνάμεις των ανταρτών δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν από ενόπλους. Ένας από τους οδηγούς έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη Δευτέρα για αποστολή παρατηρητών

Έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές και τους προστάτες τους, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από την τελευταίο θύλακα του Χαλεπίου θα επαναλαμβάνονταν ταυτόχρονα με ανάλογη επιχείρηση στα χωριά Φούα και Κεφράγια.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα λεωφορεία δεν θα ξεκινήσουν από το Χαλέπι πριν από την έξοδο των κατοίκων των δύο σιιτικών χωριών.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, περί τους 40.000 άμαχοι και 1.500 έως 5.000 αντάρτες παραμένουν στον τελευταίο θύλακα της πόλης του Χαλεπίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη Δευτέρα για αποστολή παρατηρητών:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει το πρωί της Δευτέρας επί αποφάσεως που προβλέπει την ανάπτυξη παρατηρητών στο Χαλέπι για την επόπτευση της επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι 15 χώρες μέλη βρήκαν έναν «κοινό τόπο» σε συμβιβαστικό σχέδιο απόφασης, ενώ ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «καλό κείμενο».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter