Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. έχει η ελληνική αγορά κατοικίας

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. έχει η ελληνική αγορά κατοικίας

Την ώρα που η ελληνική αγορά κατοικιών αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα της περιόδου 2002-2008 μετά το 2050 (εκτιμήσεις PwC), οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το α’ τρίμηνο του 2008, περίπου έξι μήνες πριν προκληθεί η παγκόσμια κρίση από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το γ’ τρίμηνο του 2016 ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Ευρωζώνη παρουσίασε άνοδο κατά 3,4% έναντι του γ’ τριμήνου του 2015 και κατά 1,3% έναντι του β’ τριμήνου του 2016. Στην Ε.Ε. παράλληλα, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,3% και κατά 1,5% αντίστοιχα.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η αγορά κατοικίας στη χώρα μας την ίδια περίοδο εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε., με τις τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) να υποχωρούν κατά μέσο όρο 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Eurostat, μόνο σε άλλες δύο χώρες καταγράφηκε πτώση τιμών το συγκεκριμένο διάστημα. Η μία εξ αυτών ήταν η Κύπρος, όπου και καταγράφηκε η υψηλότερη μείωση (-3,3%) σε ετήσια βάση, ενώ η άλλη αγορά ήταν εκείνη της Ιταλίας, που βρέθηκε μία θέση πίσω από την Ελλάδα, καθώς η πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 0,9%.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση το γ’ τρίμηνο του 2016 κατεγράφη στην Ουγγαρία (11,6%) και τη Λετονία (10,8%).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter