Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. έχει η ελληνική αγορά κατοικίας

Την ώρα που η ελληνική αγορά κατοικιών αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα της περιόδου 2002-2008 μετά το 2050 (εκτιμήσεις PwC), οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το α’ τρίμηνο του 2008, περίπου έξι μήνες πριν προκληθεί η παγκόσμια κρίση από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το γ’ τρίμηνο του 2016 ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Ευρωζώνη παρουσίασε άνοδο κατά 3,4% έναντι του γ’ τριμήνου του 2015 και κατά 1,3% έναντι του β’ τριμήνου του 2016. Στην Ε.Ε. παράλληλα, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,3% και κατά 1,5% αντίστοιχα.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η αγορά κατοικίας στη χώρα μας την ίδια περίοδο εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε., με τις τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) να υποχωρούν κατά μέσο όρο 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Eurostat, μόνο σε άλλες δύο χώρες καταγράφηκε πτώση τιμών το συγκεκριμένο διάστημα. Η μία εξ αυτών ήταν η Κύπρος, όπου και καταγράφηκε η υψηλότερη μείωση (-3,3%) σε ετήσια βάση, ενώ η άλλη αγορά ήταν εκείνη της Ιταλίας, που βρέθηκε μία θέση πίσω από την Ελλάδα, καθώς η πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 0,9%.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση το γ’ τρίμηνο του 2016 κατεγράφη στην Ουγγαρία (11,6%) και τη Λετονία (10,8%).

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.