Τι έγινε στην κοπή της Χριστουγεννιάτικης Πίτας 2025 της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
Το αίτημα ενός τριετούς πλαισίου μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και του Υπουργείου Υγείας, εν είδη οδικού χάρτη που θα συντελέσει στον περιορισμό των υποχρεωτικών επιστροφών και θα επιτρέψει τη συνέχιση των επενδύσεων, διατύπωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, με την ευκαιρία της εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2025 της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τα μέλη των εταιρειών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας να γιορτάσουν τη νέα χρονιά αλλά και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για την καθοριστική συμβολή του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που έχει σημαντικό αποτύπωμα στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενισχύει την εθνική οικονομία και οδηγεί στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Με τις επενδύσεις μας θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες 8,5 εκατ. ΑΜΚΑ και του 70% των νοσοκομειακών αναγκών της χώρας», τόνισε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι ωστόσο η κάλυψη του κενού της υποχρηματοδότησης, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλες επιστροφές clawback και πρακτικά σε υπερφορολόγηση του κλάδου» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, παραπέμποντας στην ανάγκη να τεθούν όρια στις «υποχρεωτικές επιστροφές», δηλαδή στο κομμάτι του τζίρου της που είναι υποχρεωμένη να επιστρέφει στο κράτος η φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να συγκρατηθεί χαμηλά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν στο αστρονομικό επίπεδο του 83%.
«Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνηθεί ένα τριετές πλαίσιο με την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με ξεκάθαρους κανόνες για τις επιχειρήσεις και σταθερό πλαίσιο» , επισήμανε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, ώστε οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίας να μπορέσουν να συνεχίσουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ πρότεινε, συν τοις άλλοις, τη θέσπιση ενός ενιαίου δείκτη εγχώριας προστιθέμενης αξίας για όλες τις επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, καταρχήν στον κλάδο του φαρμάκου αλλά και ευρύτερα με σκοπό να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στη χώρα μας. «Αυτό είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο και η ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα διαχυθεί στην κοινωνία και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε.
Απαντώντας στην έκκληση του κ. Θ. Τρύφωνα και της ΠΕΦ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως από τη ερχόμενη εβδομάδα θα καλέσει τους φορείς του κλάδου στο υπουργείο Υγείας ώστε να δουν τις παραμέτρους αυτού του τριετούς συμφώνου, υπονόησε ωστόσο ότι το υπουργείο δεν θα κάνει αποδεκτό το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεών τους.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η αποστολή των τελικών σημειωμάτων για τις υποχρεωτικές επιστροφές των νοσοκομείων του έτους 2023, το οποίο ανέρχεται σε 70%, και είναι πολύ υψηλότερο του 60% που προσδοκούσε η φαρμακοβιομηχανία.
Παίρνοντας το λόγο, η Υπουργός Εργασίας, κ. Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι, σε μόλις δύο μήνες, ο κλάδος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αύξησε κατά 1.000 τις θέσεις απασχόλησης. «Μάλιστα οι θέσεις εργασίας στη φαρμακοβιομηχανία είναι και καλά αμειβόμενες», πρόσθεσε, αφού ο μέσος μισθός στον κλάδο ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Ιωάννης Τσίμαρης, συγχαίροντας την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, για τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που αναλαμβάνει, με στόχο την περαιτέρω πρόοδο και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Τη σημασία της ύπαρξης εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες, τονίζοντας μεταξύ των άλλων, ότι η αξιοποίηση των γενόσημων φαρμάκων αποτελεί σημαντικό στόχο για την πολιτεία, προκειμένου να απελευθερώσει πόρους για την καινοτομία. Κλείνοντας, ο κ. Δέδες επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης μια εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των υψηλών ιδιωτικών δαπανών που επιβαρύνουν τους ασθενείς.
Την εκδήλωση για την χριστουγεννιάτικη πίτα της ΠΕΦ τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος Β’, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργοί και βουλευτές, εκπρόσωποι θεσμικών και κρατικών φορέων, πλήθος ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού κόσμου.